Thursday, July 18, 2024
Home » Ευρωκοινοβούλιο: Δέσμευση Ρομπέρτας Μετσόλα για καταδίκη τουρκικής εισβολής και κατοχής

Ευρωκοινοβούλιο: Δέσμευση Ρομπέρτας Μετσόλα για καταδίκη τουρκικής εισβολής και κατοχής

0 comment

Η απερχόμενη και εκ νέου υποψήφια πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα δεσμεύτηκε σήμερα σε ερώτηση του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νικόλα Φαραντούρη ότι στις 20 Ιουλίου στην Ολομέλεια του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου, που θα λάβει χώρα στο Στρασβούργο (15-20 Ιουλίου), ακριβώς 50 χρόνια απ’ την τουρκική εισβολή, θα προχωρήσει σε επίσημη καταδίκη της τουρκικής εισβολής και του στρατού κατοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, Νικόλας Φαραντούρης ζήτησε παράλληλα με τις όποιες αναφορές στο ρωσοουκρανικό πόλεμο και την παράνομη ρωσική εισβολή, να υπάρξει ισχυρή αναφορά-καταδίκη της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής και μάλιστα σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, όπως η Κύπρος, που συνεχίζεται.

Πρόκειται αναμφίβολα για σημαντική εθνική επιτυχία δεδομένου ότι ηΡομπέρτα Μέτσολα, προερχόμενη απ’ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θα επανεκλεγεί, όπως όλα δείχνουν, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αρβανίτης σε Μέτσολα: «Καταδικάστε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα προηγήθηκε η αποστολή επιστολής του επικεφαλής της αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κώστα Αρβανίτη, στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα για την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου, στις 20 Ιουλίου.

Ο Κώστας Αρβανίτης ζήτησε από την πρόεδρο του ΕΚ να καταδικάσει επίσημα την τουρκική εισβολή, να εκφράσει αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό και να επαναλάβει την υποστήριξη της Ευρώπης για την επανένωση της Κύπρου από το βήμα της Ολομέλειας που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, ζήτησε να υψωθεί η κυπριακή σημαία σε όλα τα κτήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ημέρα της επετείου, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον κυπριακό λαό.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «το κυπριακό ζήτημα είναι, πρώτα και κύρια, ένα διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής» και ενόψει της τραγικής αυτής επετείου, υπενθύμισε πως η μόνη βιώσιμη λύση για να επουλωθούν οι πληγές του κυπριακού λαού είναι η επανένωση του νησιού μέσω μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαίο διεθνές νομικό καθεστώς».

Ολόκληρη η επιστολή:

«Αξιότιμη Πρόεδρε του ΕΚ,

Η 20ή Ιουλίου 2024 σηματοδοτεί την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου, μιας πράξης που παραβιάζει βαθύτατα το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 είχε ως αποτέλεσμα το 36% της κυπριακής επικράτειας να περιέλθει de facto υπό τουρκικό έλεγχο. Κατά τη διάρκεια της εθνοκάθαρσης, μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού βιάστηκε και σκοτώθηκε, 200.000 Ελληνοκύπριοι αναγκάστηκαν να διαφύγουν προς τον νότο, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να γίνουν πρόσφυγες, και μέχρι σήμερα, πολλοί θεωρούνται αγνοούμενοι, ενώ ένας σημαντικός αριθμός Ελληνοκυπρίων παραμένει μέχρι σήμερα παγιδευμένος στα κατεχόμενα εδάφη.

Η Τουρκία παραβιάζει και αγνοεί πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού και επιμένει στη λύση δύο κρατών, η οποία έχει καταδικαστεί μαζικά από τη διεθνή κοινότητα. Η μόνη βιώσιμη λύση για να επουλωθούν οι πληγές του κυπριακού λαού είναι η επανένωση του νησιού μέσω διαλόγου και διπλωματίας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το κυπριακό ζήτημα είναι, πρώτα και κύρια, ένα διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής.

Ενόψει της επερχόμενης τραγικής επετείου, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωκοινοβούλιο, θα ήθελα να σας ζητήσω να καταδικάσετε επίσημα την τουρκική εισβολή, να εκφράσετε την αλληλεγγύη σας στον κυπριακό λαό και να επαναλάβετε την υποστήριξη της Ευρώπης για την επανένωση της Κύπρου μέσω μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαίο διεθνές νομικό καθεστώς, κατά την επικείμενη ολομέλεια στο Στρασβούργο. Επιπλέον, θα ήθελα να ζητήσω να υψωθεί η κυπριακή σημαία σε όλα τα κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ημέρα της επετείου, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον κυπριακό λαό.

Με εκτίμηση,

Κώστας Αρβανίτης Ευρωβουλευτής, The Left

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More