Friday, June 13, 2025
Home » Ανάλυση CT: Φόρμουλα-αναπνευστήρας για Κυπριακό τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο

Ανάλυση CT: Φόρμουλα-αναπνευστήρας για Κυπριακό τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο

0 comments

Ψάχνει φόρμουλα για επανέναρξη η ελληνοκυπριακή πλευρά – Ανυποχώρητη η πλευρά των κατεχόμενων, επιχειρεί να οδηγήσει τις συζητήσεις σε νέα αδιέξοδα – Πρώτιστο μέλημα να προχωρήσει η εφαρμογή των ΜΟΕκαι έπειτα να προκύψει συμφωνία για τη διαδικασία – Αναμένει ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης Φιντάν με Ολγκίν ο Πρόεδρος

Παρά το γεγονός ότι η θέση της Άγκυρας για λύση δύο κρατών στο Κυπριακόπαραμένει αναλλοίωτη,η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις για να αρθεί το αδιέξοδο και να προκύψουν σύντομα εξελίξεις. Εν αναμονή ενημέρωσης για τα αποτελέσματα της συνάντησης της Μαρία Άνχελα Ολγκίν με τον Χακάν Φιντάν, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια και φόρμουλες για την ανατροπή του κακού κλίματος.

Ο βασικός στόχος είναι να αποφευχθεί μια περίοδος απόλυτης στασιμότητας, άρα και χαμένου χρόνου, όπως επιζητά η πλευρά των κατεχομένων. Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ερσίν Τατάρκάνει τα πάντα για να ροκανίσει το χρόνο και να προκαλέσει καθυστερήσεις, θέλοντας να οδηγηθεί στις παράνομες «κάλπες» του Οκτωβρίου χωρίς εξελίξεις στο Κυπριακό.

Προβάλλει την αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών. Και επειδή γνωρίζει πως πρόκειται για χαμένη υπόθεση, ποτάσσει παράλληλα την ανάγκη θεσμοθέτησης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Έτσι θεωρεί πως θα προκύψει με φυσικό τρόπο η λύση δύο κρατών, για την οποία παλεύει τα τελευταία σχεδόν πέντε χρόνια χωρίς αποτέλεσμα.

Η πολιτική του κατοχικού ηγέτη οδηγεί σε νέα αδιέξοδα, τα οποία θέλει πάση θυσία να αποφύγει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Προσαρμοσμένος στα δεδομένα και στη βάση της λογικής ότι ο Τατάρ δεν θα μετακινηθεί για προεκλογικού σκοπούς, οΝίκος Χριστοδουλίδης εστιάζει σε σενάρια που τουλάχιστον θα κρατήσουν τη διαδικασία ζωντανή.

Κύριο μέλημα της ελληνοκυπριακής ειναι να προχωρήσει η υλοποίηση των συμφωνηθέντων στην Γενεύηγια τα έξι Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μέχρι την άτυπη πενταμερή του Ιουλίου. Η εφαρμογή της συμφωνίας δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη σύγκληση της Συνόδου ωστόσο θεωρείται πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα βοηθήσει στη βελτίωση του κλίματος, που σήμερα βρίσκεται σε κάκιστο επίπεδο. Αυτός είναι ο στόχος και των Ηνωμένων Εθνών, όπως φάνηκε από τις μέχρι τώρα επαφές της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Από εκεί και πέραη ελληνοκυπριακή πλευρά εστιάζει στην ανάγκη κατά την πενταμερή να προκύψουν συγκεκριμένα αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης συνομιλιών. Και επειδή τη δεδομένη στιγμή μια συμφωνία για κάτι τέτοιο είναι απίθανη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικεντρώνεται στην αναζήτηση μεσοπρόθεσμης φόρμουλας, αποδίδοντας μεγάλη σημασία στην ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια.

Αυτό το πλαίσιο εξυπηρετούν οι ιδέες που παρουσίασε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην Μαρία Άνχελα Ολγκίν, για τη διαδικασία και τα επόμενα βήματα. Να συμφωνηθεί τουλάχιστον ο σκελετός, ώστε μέχρι το φθινόπωρο να καλυφθεί κάποια απόσταση. Στην ουσία επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο που συζητήθηκε στο παρελθόν για συζήτηση των έξι σημείων του Πλαισίου Γκουτέρες, μέσα από μια κλιμακωτή διαδικασία ανά κεφάλαιο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που θέτει η τουρκική πλευρά, αρνούμενη να συζητήσει για οτιδήποτε μπήκε στο τραπέζι παλαιότερα.

Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύεται από το : Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00