Καθορίζονται οι λεπτομέρειες της πενταμερούς – Θα ενημερώσει για την εξέλιξη της προεργασίας η Ντι Κάρλο – «Κλειδί» η διαδικασία και η ατζέντα της άτυπης συνόδου – Σκέψεις και σενάρια στον ΟΗΕ
Μόλις ένα εικοσιτετράωρο και… κάτι θα παραμείνει στην Κύπρο η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο. Η Βοηθός Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ φτάνει στο νησί αύριο το βράδυ και την Δευτέρα θα έχει χωριστές επαφές με τους δύο ηγέτες. Την Τρίτη το πρωί είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει από την Κύπρο. Θα ακολουθήσουν τα ταξίδια της σε Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο. Έπειτα θα επιστρέψει στην έδρα της για να ενημερώσει τον Αντόνιο Γκουτέρες, με στόχο αμέσως μετά να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της άτυπης πενταμερούς.
Advertisement
Η σύνοδος εκτιμάται ότι θα γίνει μετά τα μέσα Μαρτίου στην Γενεύη. Η ημερομηνία και η τοποθεσία είναι δευτερεύουσας σημασίας μπροστά στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Για αυτό και μετά το δείπνο της 15ης Οκτωβρίου, τόσο ο ΟΗΕ όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά αναφέρονται πολύ συχνά στην ανάγκη για καλή προετοιμασία της πενταμερούς. Η προεργασία στη Νέα Υόρκη έχει ήδη αρχίσει και οι δύο ηγέτες θα ενημερωθούν την Δευτέρα για την εξέλιξη.
Οι συνεργάτες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ βρίσκονται στο στάδιο της αναζήτησης ενός συγκεκριμένου διαδικαστικού πλαισίου, για αποτροπή της επανάληψης όσων έγιναν στην Γενεύη τον Απρίλιο του 2021. Δηλαδή το ναυάγιο που προέκυψε μετά την υποβολή της γραπτής πρότασης του Ερσίν Τατάρ για λύση δύο κρατών μέσω ενός νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Αν ο κατοχικός ηγέτης δώσει και φέτος την ίδια παράσταση, όπως δηλώνει ότι σκοπεύει να πράξει, το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ακολουθηθεί μια νέα διαδικασία, που δεν θα αφήνει περιθώρια στον Ερσίν Τατάρ να τινάξει στον αέρα και αυτή τη συζήτηση για το μέλλον της Κύπρου.
Ανάμεσα στις επιλογές που έχει ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι να ανακοινώσει μια πενταμερή με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα. Να ενημερώσει όλα τα μέρη ότι η σύγκληση της συνόδου έχει να κάνει με την επανέναρξη των συνομιλιών βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, από τα οποία πηγάζουν και όροι εντολής του. Μια τέτοια προσέγγιση αφήνει εκτός συζήτησης τις τουρκικες προσεγγίσεις για αλλαγή της μορφής λύσης. Για αυτό απορρίπτεται από το ψευδοκράτος και την Άγκυρα.
Εναλλακτικά, υπάρχει η επιλογή της πρόσκλησης με ανοιχτή ατζέντα αλλά διαφοροποιημένη διαδικασία. Για να αποφύγει την επανάληψη ίσως ο Γενικός Γραμματέας επιλέξει να μιλήσει πρώτος και να βάλει στο τραπέζι προς συζήτηση την εισήγηση του για επανέναρξη συνομιλιών. Έτσι κι αλλιώς ο σκοπός της συνόδου είναι αυτός, σύμφωνα με τις συζητήσεις που έγιναν πριν και κατά το δείπνο των ηγετών στη Νέα Υόρκη.
Σε συνεννόηση με την Μαρία Άνχελα Ολγκίν,ο Αντόνιο Γκουτέρες φαίνεται πως κατέληξε σε ένα συγκεκριμένο πλάνο συνομιλιών βάσει του πλαισίου που περιέγραψε στο Κραν Μοντανά. Πρόκειται για μια διαδικασία σταδιακής συζήτησης των παραμέτρων, με πρώτα βήματα την εξέταση των εκκρεμοτήτων στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης (2+1), παράλληλα με τα κεφάλαια της ασφάλειας (4+1) και των εγγυήσεων (5+1). Εάν υπάρξει πρόοδος τότε θα ανοίξει ο δρόμος για συζήτηση και των υπολοίπων εκκρεμοτήτων. Όμως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει τις θέσεις για δύο κράτη.
Πηγή: Cyprus Times