Ναι από Ερντογάν για διάλογο, όμως προσαρμοσμένο στις ανάγκες του – Η προβληματική προσέγγιση της Τουρκία για τη σχέση του Κυπριακούμε τα ευρωτουρκικά – Επικίνδυνη η πρόθεση της Άγκυρας για συμμετοχή στη νέα ευρωπαϊκή πυξίδα για άμυνα και ασφάλεια
Διπλής ανάγνωσης είναι η σύντομη συζήτηση που είχαν χθες στην Αλβανία οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες βρέθηκαν στα Τίρανα για την 6η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Λίγο πριν από τις εργασίες της Συνόδου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εντόπισε τον Τούρκο Πρόεδρο στην αίθουσα υποδοχής και τον προσέγγισε.
Αφού έκαναν χειραψία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε τον Ερντογάν να μιλήσουν μεταξύ τους για το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικάγια να υπάρξει πραγματική πρόοδος. Του πέταξε το γάντι για διασύνδεση των τουρκικών αιτημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις εξελίξεις στην Κύπρο, ιδιαίτερα στον απόηχο του διορισμού του Ειδικού Απεσταλμένου της Κομισιόν. «Οι Βρυξέλλες απέδειξαν το ενδιαφέρον τους, τώρα εξαρτάται από εμάς τους ίδιους αν θα αξιοποιηθεί αυτή η προοπτική» είπε ο Πρόεδρος.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο Ερντογάν απάντησε πως είναι υπέρ του διαλόγου και πως τον ενδιαφέρουν τα ευρωτουρκικά. Η λακωνική φράση του μπορεί να μην αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις του, ωστόσο πρέπει να κρατήσουμε ως σημαντικό το γεγονός ότι δεν απέφυγε την απάντηση. Κάτι που έκανε συστηματικά τα τελευταία χρόνια σε τέτοιες περιστάσεις, λέγοντας (παλαιότερα σε Χριστοδουλίδη και Αναστασιάδη) πως ο συνομιλητής τους είναι ο Ερσίν Τατάρ.
Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν κλείνει την πόρτα στο διάλογο και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, μέσα σε μια «θάλασσα» από αρνητικά δεδομένα. Δυστυχώς αποδεικνύει με τις πράξεις του πως τόσο η θέληση του για διάλογο όσο και το ενδιαφέρον του για τα ευρωτουρκικά, είναι προσαρμοσμένα στα δικά του μέτρα και στις δικές του ανάγκες.
Σε ό,τι αφορά την ουσία του Κυπριακού οΕρντογάν ονειρεύεται συνομιλίες για τη συνεργασία ανάμεσα σε δύο χωριστά κράτη. Εξακολουθεί να δηλώνει πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέραν της αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας, ακυρώνοντας το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Για την τουρκική πλευρά αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να συνδεθεί με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Η τουρκική θέση για τα ευρωτουρκικά είναι πως πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα η τελωνειακή ένωση ανάμεσα στα δύο μέρη, η χώρα να ενταχθεί στη Ζώνη Σένγκεν και να ξεμπλοκαριστεί το θέμα με τις θεωρήσεις εισόδου για Τούρκους πολίτες. Ταυτόχρονα Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν πως η χώρα τους ενδιαφέρεται ακόμη και για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως όλα αυτά χωρίς να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να λειτουργήσει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Οι «27» έστειλαν πολλάκις το μήνυμα στην Άγκυρα πως αναμένουν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και να λειτουργήσει εποικοδομητικά στο Κυπριακό. Από την άλλη η Τουρκία επιχειρεί να διαγράψει εντελώς αυτή τη σύνδεση και να ρίξει στο τραπέζι άλλα ανταλλάγματα, προτάσσοντας κυρίως τις εμπορικές σχέσεις της με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο κάδρο μπήκε τους τελευταίους μήνες και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχέση με τη νέα στρατηγική πυξίδα για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια. Η Τουρκία επιχειρεί να μπει στην πρώτη γραμμή του παιχνιδιού, ενδεχόμενο που μπορεί να οδηγήσει τις εξελίξεις σε επικίνδυνους και επώδυνους δρόμους για τη χώρα μας.
Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύεται από το : Cyprus Times