Αποστολή στις Βρυξέλλες
Η ελληνική κυβέρνηση «τηρεί όλα τα συμφωνηθέντα με την Κομισιόν» για την υλοποίηση του action plan (σχέδιο δράσης), για τις αναγκαίες διορθώσεις του ελληνικού σιδηρόδρομου, προκειμένου να είναι ασφαλής και σύγχρονος μέχρι το 2027, υποστήριξε ο Επίτροπος για τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ελληνικής δημοσιογραφικής αποστολής στις Βρυξέλλες, εχθές (9/4).
Αναλαμβάνοντας τη θέση του Επιτρόπου, πρώτη του απόφαση, τόνισε, αποτέλεσε η έναρξη «της διαδικασίας παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από την Ελλάδα», κάτι που αποτελεί, πρόσθεσε, «το πιο αυστηρό μέτρο που μπορεί να πάρει ένας Επίτροπος αναφορικά με τις διαχρονικές ελλείψεις των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα». Παρακολουθώντας «βήμα-βήμα» έκτοτε την εκτέλεση του action plan, δεν διαπιστώνει παρεκκλίσεις από την κυβέρνηση, υπογράμμισε, αποφεύγοντας να σχολιάσει την «φρέσκια» είδηση της παραίτησης του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστου Παπαδημητρίου. «Αν ωστόσο οποιαδήποτε στιγμή η Ελλάδα παρεκκλίνει του σχεδίου θα προχωρήσω στο επόμενο βήμα, που είναι η αυστηρή προειδοποίηση. Και, τέλος, η παραπομπή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο», συνέχισε, σημειώνοντας ότι δεν θεωρεί πιθανό να εξωθηθεί τελικά σ’ αυτή την έσχατη λύση.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. ΕΓΓΡΑΦΗ
Απέφυγε τον «σκόπελο» των Τεμπών, αλλά υπήρξαν σημαντικές ειδήσεις κατά τη συνάντηση με τον Επίτροπο, που σχετίζονται και με τις «τεκτονικές», όπως τις αποκάλεσε, διεθνείς γεωπολιτικές και γεωοικονομικές αλλαγές, οι οποίες αλλάζουν τις προτεραιότητες των Βρυξελλών, φέρνοντας στο κέντρο την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης και την ασφάλεια, από κοινού με την ανταγωνιστικότητα και την επένδυση στην καινοτομία.
Σε αυτό το πλαίσιο δρομολογείται η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2021-2027, με στόχο την αύξηση της χρηματοδότησης για την κατασκευή και αναβάθμιση των ευρωπαϊκών υποδομών (οδικό δίκτυο, σιδηρόδρομος, λιμάνια), προκειμένου να επιτευχθεί η δυνατότητα της «απρόσκοπτης μετακίνησης στρατού και εξοπλισμού από το ένα άκρο της Ευρώπης στο άλλο», ως το ’32, έχοντας «διπλή» χρήση: πολιτική και στρατιωτική. Προβλέπεται η ενίσχυση των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών 100% από τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμού του «ΕΣΠΑ των υποδομών» ( Connecting Europe Facility), που θα χρηματοδοτήσει οδικά δίκτυα, και σιδηροδρόμους με 850 δισ. ως το 2040. Ήδη ο Επίτροπος βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΝΑΤΟ, για το ζήτημα, με το οποίο καθορίστηκαν τέσσερις βασικοί διάδρομοι στρατιωτικής κινητικότητας, αλλά και εξακόσια σημεία (hot spots, τα αποκάλεσε ο κ.Τζιτζικώστας), που χρίζουν επισκευής, προσθηκών κ.ά.
«Με ένα κλικ» διασυνοριακό εισιτήριο με διαφορετικά μέσα
Στις νέες πολιτικές εντάσσονται εκτός από τα πανευρωπαϊκά high speed trains και οι «με ένα κλικ» διασυνοριακές αγορές εισιτηρίων, ήτοι η δυνατότητα ηλεκτρονικής αγοράς ενός εισιτηρίου, με το οποίο οι ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν εντός της ηπείρου με διαφορετικά μέσα (τρένο, αεροπλάνο κ.ά). Ο επίτροπος σχεδιάζει να παρουσιάσει το ενιαίο εισιτήριο, μαζί με την αναθεώρηση των δικαιωμάτων των επιβατών, τον Σεπτέμβριο.
Από τις Βρυξέλλες δρομολογούνται επίσης η «οριζόντια μείωση κατά 30%» της γραφειοκρατίας τους, που αφορά τις εναέριες μεταφορές, η αναθεώρηση του κανονισμού για τις αεροπορικές εταιρείες (ο επίτροπος δεν προέβη σε περαιτέρω διευκρινίσεις), και η ένταξη νέων τεχνολογιών στο σύστημα , καθώς ο αριθμός των ετήσιων πτήσεων αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το περσινό ρεκόρ των 35 χιλιάδων, φτάνοντας τις 38 χιλιάδες. Έναν από τους «τελικούς στόχους», συνόψισε ο κ.Τζιτζικώτας, αποτελεί η υιοθέτηση κοινού ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, παρότι κράτη-μέλη αντιδρούν «για οικονομικούς και για λόγους εθνικής ασφάλειας».
Νέες στρατηγικές, τέλος, που ετοιμάζονται μέχρι το τέλος του 2025 θα αφορούν τη ναυτιλία και τα λιμάνια, με στόχο την ανάκαμψη του ποσοστού του ναυπηγήσεων εντός της Ευρώπης, που σήμερα έχει κατακρημνιστεί στο 5% από 45% (το 1980). Στην ώθηση της παραγωγής αναμένεται να συμβάλλουν οι ανάγκες που εγείρει το νέο δόγμα ασφαλείας και άμυνας. Το καλό «σενάριο» θέλει να «επιστρατεύονται» και ελληνικά ναυπηγεία.
Πηγή: To Vima