Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), μέσω του πρόσφατου «Inflation Monitor», αναδεικνύει τις πληθωριστικές εστίες που εξακολουθούν να επηρεάζουν την ελληνική οικονομία, με ιδιαίτερη έμφαση στις υπηρεσίες και τον «πυρήνα» τουπληθωρισμού. Σύμφωνα με την ανάλυση, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,9% το 2025, κυρίως λόγω της επίμονης ανόδου των τιμών στις υπηρεσίες, ενώ προβλέπεται επιβράδυνση προς το 2%, έως το τέλος του 2026. Ωστόσο, το 2027 αναμένεται μια προσωρινή αύξηση στο 2,5%, εξαιτίας της εφαρμογής του νέου ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας εκπομπών ρύπων (ETS2), που θα επηρεάσει τις τιμές της ενέργειας.
Τον Απρίλιο του 2025, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) υποχώρησε στο 2,6% από 3,1% τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της οριακής αύξησης των τιμών των αγαθών, κατά μόλις 0,2% (χαμηλότερη από το 0,7% της Ευρωζώνης) και της μείωσης των τιμών ενέργειας κατά 4,7% (ενώ στην Ευρωζώνη η πτώση ήταν 3,5%). Αντίθετα, οι τιμές στις υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 5,3%, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τα προϊόντα, ενώ ο δομικός πληθωρισμός ανέβηκε κατά 3,8% στην Ελλάδα, έναντι 2,7% στην Ευρωζώνη, περιορίζοντας τη μείωση του συνολικού πληθωρισμού και διατηρώντας την Ελλάδα στην 9η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ ως προς τον ρυθμό αύξησης των τιμών.
Τρόφιμα και ενέργεια
Αναλυτικότερα, στα τρόφιμα, τα επεξεργασμένα προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων αλκοολούχων και καπνικών) παρουσίασαν μείωση τιμών κατά 0,6%, ενώ τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα σημείωσαν σημαντική αύξηση 7,2%, με επιτάχυνση των ανατιμήσεων από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο. Η αύξηση αυτή είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (4,9%) και θυμίζει περιόδους μεγάλης πληθωριστικής κρίσης.
Στον τομέα της ενέργειας, παρά τη συνολική μείωση 4,7%, καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις: ο ηλεκτρισμός αυξήθηκε κατά 4,7% (σε μήνα χωρίς κρατικές επιδοτήσεις), το φυσικό αέριο εκτινάχθηκε κατά 29,9%, ενώ τα υγρά καύσιμα και τα καύσιμα κίνησης υποχώρησαν κατά 12,9% και 10,6% αντίστοιχα.
Ευρωζώνη – ΗΠΑ
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό στη Ζώνη του Ευρώ παραμένουν σταθερές στο 2,2% για το 2025 και στο 1,9% για το 2026, ενώ στις ΗΠΑ αναθεωρήθηκαν ανοδικά (3,2% το 2025 και 2,7% το 2026). Αυτό ενισχύει την εκτίμηση για πιθανή μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ιούνιο, σε αντίθεση με τη Fed, που διατηρεί αμετάβλητο το κόστος χρήματος. Οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες πληθωρισμού παραμένουν σταθερές στην Ευρωζώνη, κάτω από το 2%, ενώ στις ΗΠΑ εμφανίζουν άνοδο μακροπρόθεσμα, λόγω ανησυχιών για εμπορικές πολιτικές.
Συνολικά, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει επηρεασμένος από τις αυξήσεις στις υπηρεσίες και στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ η ενέργεια παρουσιάζει εσωτερικές ανισότητες. Η προσεχής πορεία του πληθωρισμού θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των τιμών στην ενέργεια, τις υπηρεσίες και τις επιπτώσεις του ETS2, με την ΤτΕ να προβλέπει σταδιακή επιβράδυνση, αλλά και προσωρινές αυξήσεις, μέσα στην επόμενη τριετία.
Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύεται από το : ToVima.gr