Saturday, September 14, 2024
Home » Τουρκία: Λουκέτα σε επιχειρήσεις «βάζουν» υψηλά επιτόκια και πληθωρισμός

Τουρκία: Λουκέτα σε επιχειρήσεις «βάζουν» υψηλά επιτόκια και πληθωρισμός

0 comments

«Βραχνάς» έχουν γίνει για τις επιχειρήσεις στην Τουρκία τα δυσθεώρητα επιτόκια και ο υψηλός πληθωρισμός, που καθιστούν αβάσταχτο το κόστος και καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, την ώρα που η ζήτηση φθίνει.

Οι βιομηχανίες ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, από τους πυλώνες της τουρκικής μεταποίησης, είναι μεταξύ εκείνων που επηρεάζονται περισσότερο από τον πληθωρισμό που παραμένει πεισματικά πάνω από το 60% -12 φορές πάνω από τον επίσημο στόχο της Κεντρικής Τράπεζας- και την εκτόξευση του βασικού επιτοκίου ης τράπεζας στο 50% από τον Απρίλιο, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις.

Για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως η βιομηχανία ένδυσης, τα προβλήματα επιδεινώνονται από τη μειωμένη ζήτηση από αγοραστές στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας, και την ακριβή λίρα, δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ο Ραμαζάν Καγιά, ο επικεφαλής της Ένωσης Τούρκων Βιομηχάνων Ενδυμάτων. Ενώη τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει 13% φέτος έναντι του δολαρίου -μια από τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές- οι εξαγωγείς λένε ότι είναι ακόμα πολύ ισχυρή.

Και ενώ ο κλάδος αναγνωρίζει ότι ο πληθωρισμός πρέπει να τιθασευτεί, οι εταιρείες ξεμένουν από ρευστότητα, με την πρόσβαση στη χρηματοδότηση αδύνατη ή εξαιρετικά ακριβή, είπε ο Καγιά.

Εκτοξεύτηκε ο αριθμός των λουκέτων

Η Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας, ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος της χώρας, ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι σχεδόν 40% περισσότερες επιχειρήσεις έκλεισαν σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ θα δημοσιευθούν τη Δευτέρα και αναμένεται να καταγράψουν συρρίκνωση 0,5% το δεύτερο τρίμηνο από 2,4% επέκταση τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη έρευνας του Bloomberg.

Η βασική πρόκληση για τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ είναι να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί χωρίς να προκληθεί υπερβολική ζημιά.

Η στροφή στα υψηλά επιτόκια

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε για τέσσερις συνεχείς μήνες και έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020 τον Ιούνιο. Οι παραγγελίες εξαγωγών, η απασχόληση, ο όγκος παραγωγής, οι επενδύσεις κεφαλαίου και η αξιολόγηση για τους επόμενους τρεις μήνες ήταν μεταξύ των λόγων για την πτώση, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Για χρόνια, οι τουρκικές εταιρείες επωφελήθηκαν από ένα από τα πιο αρνητικά επιτόκια στον κόσμο, έχοντας πρόσβαση σε μονοψήφια δάνεια όταν ο πληθωρισμός κινούνταν πάνω από το 80%. Αυτό άλλαξε τον Μάιο του περασμένου έτους, όταν Ερντογάν έβαλε τέλος στην εποχή του φθηνού χρήματος εγκρίνοντας τη μετάβαση σε ένα πιο φιλικό προς τους επενδυτές οικονομικό πρόγραμμα που προσπαθούσε να σταθεροποιήσει τις τιμές με υψηλότερα επιτόκια.

Οι οικονομικές εξελίξεις

Η ετήσια ανάπτυξη της Τουρκίας για το 2024 και το 2025 αναμένεται να είναι 3,2% και 3,4% αντίστοιχα, σύμφωνα με το Bloomberg Economics, έναντι των μέσων όρων άνω του 5% που παρατηρήθηκαν τη δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας.

Οι τουρκικές αρχές αναμένεται να μειώσουν τις επίσημες προβλέψεις ανάπτυξης για φέτος και το επόμενο έτος, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

Η εποχικά προσαρμοσμένη ανεργία αυξήθηκε στο 9,2% τον Ιούνιο, το υψηλότερο σε ένα έτος, και υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος εργασίας και συρρικνωμένα ίδια κεφάλαια. «Βλέπουμε ότι 400-500 από τις επιχειρήσεις μας έχουν χάσει την παραγωγική τους ικανότητα», δήλωσε ο Berke Icten, επικεφαλής της Ένωσης ΒιομηχάνωνΠΥποδημάτων Τουρκίας.

«Οι δείκτες ζήτησης το δεύτερο τρίμηνο υποδηλώνουν επιβράδυνση σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε πληθωριστικά επίπεδα», ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα τον Αύγουστο.

Η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης αναμένεται να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της εγχώριας ζήτησης και να συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού, πρόσθεσε.

Πηγή: ot.gr

Πηγή: ToVima.gr

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More