Monday, July 15, 2024
Home » Σκόπελος: Ζημιές σε ιστιοφόρα από το πλοίο της γραμμής και σκηνές πανικού

Σκόπελος: Ζημιές σε ιστιοφόρα από το πλοίο της γραμμής και σκηνές πανικού

0 comment

Στο έλεος των κυμάτων που δημιούργησε πλοίο της γραμμής SuperStar της Seajets βρέθηκαν skipper και επιβάτες στα ιστιοφόρα σκάφη που είχαν δέσει στο λιμάνι της Σκοπέλου, τις απογευματινές ώρες της περασμένης Τετάρτης, 3 Ιουλίου.

Όπως φαίνεται και στα σχετικά βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις τοπικές ιστοσελίδες, η κατάσταση που δημιουργήθηκε ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη και προκάλεσε φόβο και πανικό ενώ από καθαρή τύχη δεν υπήρξε κάποιος σοβαρός τραυματισμός.

Δείτε το βίντεο με τις σκηνές πανικού

Το σοβαρό αυτό συμβάν στο λιμάνι της Σκοπέλου ανέδειξαν και τα μέλη του Πανελλήνιου Σωματείου Ιδιοκτητών Ιστιοφόρων (ΠΑ.Σ.ΙΔ.Ι) καταγγέλλοντας ότι μάλιστα προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στα κατάρτια των σκαφών.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες των σκαφών που ζητούν την παρέμβαση του Λιμεναρχείου Σκοπέλου, ενώ όπως αναφέρουν θα ζητηθούν και ευθύνες από την πλοιοκτήτρια εταιρεία για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Πάντως όπως αναφέρεται η συγκεκριμένη εικόνα δεν είναι άγνωστη ούτε πρωτόγνωρη στο λιμάνι της Σκοπέλου αφού και στο παρελθόν όπως πέρυσι είχε συμβεί πάλι το ίδιο με το πλοίο της γραμμής.

«Δεν είναι η πρώτη φορά – Μεγάλες ζημιές»

Στο MEGA μίλησε ο Φίλιππος Βιντζηλαίος, πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Ιδιοκτητών Ιστιοφόρων. Όπως είπε «ουσιαστικά δεν χτύπησε κανείς γιατί τα σκάφη ήταν αραγμένα στο λιμάνι. Εκείνη την ώρα μπήκε της ακτοπλοΐας ένα μεγάλο σκάφος, το οποίο, περνώντας μπροστά από αυτά τα σκάφη που ήταν αραγμένα, έκανε έναν πάρα πολύ μεγάλο κυματισμό, που είχε σαν αποτέλεσμα να μπλέξουν μεταξύ τους άλμπουρα, να γίνουν πολύ μεγάλες ζημιές. Μιλάμε για καταστροφή σε ορισμένα σκάφη και δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά είναι σκάφη με ναύλα, μιλάμε για μεγάλη ζημιά σε επαγγελματίες».

«Αυτό το περιστατικό, οφείλω να πω ότι έχει γίνει επανειλημμένες φορές. Και πέρσι είχαμε πάλι το ίδιο φαινόμενο όπου 26 σκάφη είχαν ακριβώς το ίδιο θέμα, με αποτέλεσμα να υποβληθούν πάρα πολλές μηνύσεις κατά της εταιρείας και γενικότερα για αποζημιώσεις οι οποίες ήταν μεγάλες. Είναι ένα θέμα το οποίο έχουν αρχίσει με συζήτηση και με ασφαλιστικές εταιρείες, έχουν προβληματιστεί πάρα πολύ και οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες γιατί αυτό κάποιος τα πληρώνει», συμπλήρωσε ο κ. Βιντζηλαίος.

«Δεν είχαμε πρόθεση να προκαλέσουμε αναστάτωση»

Λόγω της σοβαρότητας του συμβάντος και των έντονων αντιδράσεων, ο κυβερνήτης του πλοίου SuperStar κ. Στυλιανός Καρβέλης, έστειλε επιστολή προς τον Αντιπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος κ. Γκάρα Γεώργιο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου με θέμα «Είσοδος Ε/Γ – Ο/Γ SUPERSTAR εντός λιμένα Σκοπέλου»

Στην επιστολή του ο κ. Στυλιανός Καρβέλης αναφέρει ότι «σε καμιά περίπτωση δεν είχαμε και έχουμε πρόθεση να προκαλέσουμε αναστάτωση στους ιδιοκτήτες των σκαφών, κίνδυνο καταστροφών, αλλά και να θέσουμε σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα».

Παράλληλα ισχυρίζεται ότι η είσοδος του πλοίου στο λιμάνι έγινε όπως προβλέπεται και το πρόβλημα με τον έντονο κυματισμό προκλήθηκε λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα .

Ολόκληρη η επιστολή – απάντηση του καπετάνιου

«Δια της παρούσης θα ήθελα να σας γνωρίσω τα ακόλουθα:

Σε καμιά περίπτωση δεν είχαμε και έχουμε πρόθεση να προκαλέσουμε αναστάτωση στους ιδιοκτήτες των σκαφών, κίνδυνο καταστροφών, αλλά και να θέσουμε σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα, καθώς επίσης να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του λιμένα γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι κατά την διάρκεια των κατάπλων μας και των απόπλων μας μέχρι στιγμής (και καθ’ όλη την διάρκεια της πλοιαρχίας μου με προσεγγίσεις καθημερινές στον Λιμένα και με άλλο πλοίο της εταιρείας μου) δεν έχει αναφερθεί κάποιο περαιτέρω παρόμοιο περιστατικό αφού λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε πρόκληση προβλημάτων κατά τους κατάπλους μας και απόπλους μας.

Σχετικά με την ταχύτητα του πλοίου κατά την είσοδο στον Λιμένα αυτή εξαρτάται πάντοτε από μεταβλητούς παράγοντες οι οποίοι έχουν να κάνουν με την ένταση και διεύθυνση ανέμου, κυματισμός, θαλάσσιαρεύματα, (διεύθυνση και ένταση τους) , ευστάθεια και διαγωγή πλοίου, το βάθος της θάλασσας πρίν την είσοδο στον Λιμένα κατά την είσοδο και στον χώρο της λιμενολεκάνης όπου το πλοίο θα κάνει χειρισμούς για την πρόσδεση του (Πρυμνοδέτηση στο συγκεκριμένο λιμάνι) καθώς επίσης και η κίνηση διαφόρων σκαφών εντός της λιμενολεκάνης κατά την ώρα χειρισμών.

Επίσης να προσθέσω η ταχύτητα εισόδου με κυματισμό από τον ΒΔ έως και ΒΑ άνεμο δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 7 κόμβων λόγω του ότι κλείνει η είσοδος στο λιμένα όταν υπάρχουν ιστιοφόρα/θαλαμηγοί από τον πράσινο φανό έως και τη μέση της προβλήτας και κάνει δύσκολη την προσέγγιση λόγω και των αβαθών που υπάρχουν αριστερά (squat) και είναι η ταχύτητα εισόδου αυτή η ελάχιστη πηδαλιούχισημη κατά την είσοδο του πλοίου στην λιμενολεκάνη. Ο κυματισμός που έχει δημιουργηθεί δεν είναι από τα απόνερα του πλοίου αλλά λόγο του ανέμου (ΒΒΑ η ΒΔ η ΒΒΔ) και του υψηλού αποθαλάσσιου κυματισμού έτσι ώστε γυρίζοντας το πλοίο στο ακρομόλιο (πράσινο φανό) με πορεία 270˚προσπίπτει ο κυματισμός του καιρού στην πλευρά του πλοίου και το ακολουθεί μέχρι την λιμενολεκάνη με αποτέλεσμα τον υψηλό κυματισμό εντός αυτής.

Κλείνοντας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το όποιο πρόβλημα προέκυψε δεν ήταν σε καμία περίπτωση επιτηδευμένο και εκ προθέσεως αλλά λόγο της ιδιαίτερης συγκυρίας του καιρού που επικρατούσε (άλλωστε δεν έχουν παρατηρηθεί αναφορές σε ημερομηνίες όπου οι καιρικές συνθήκες είναι μέχρι 4BF Βόρειοι άνεμοι).

Σας επισυνάπτω ημερολογιακή εγγραφή που καταγράφεται διεύθυνση και ένταση ανέμου καθώς και δελτίο Ε.Μ.Υ.

Με εκτίμηση,

Πλοίαρχος

Σ.Δ.Καρβέλης»

Πηγή: To Vima

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More