Friday, July 19, 2024
Home » Πολύωρες μάχες με τις φλόγες στην Κερατέα – Προσπάθεια να μην περάσουν στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου

Πολύωρες μάχες με τις φλόγες στην Κερατέα – Προσπάθεια να μην περάσουν στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου

0 comment

Πολύωρες μάχες με τις φλόγες στην Κερατέα – Προσπάθεια να μην περάσουν στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου

Δραματικές ώρες από τη φωτιά στην Κερατέα. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι ενώ άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οι κάτοικοι που βρίσκονταν σε Μαρκάτι, Άγιο Κωνσταντίνο Λαυρίου, Άγιο Γεώργιο Θορικού, Παλαιοκαμάριζα, Πλάκα και Πανόραμα, απομακρύνθηκαν προς Λαύριο. Τεράστιες ζημιές σε κατοικίες στην Πλάκα και εκκενώσεις έξι οικισμών.

Η πυρκαγιά δεν έχει ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές εστίες. Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις (πάνω από 140 πυροσβέστες) παλεύουν με τον πύρινο εφιάλτη και στις 4 εστίες ενώ συνεχής ρίψεις γίνονται από εναέρια μέσα.

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνδράμουν αστυνομία (που φροντίζει για τις εκκενώσεις), ΟΤΑ και στρατός (με μηχανήματα έργου).

H φωτιά κινείται επικίνδυνα νοτίως προς Άγιο Κωνσταντίνο. Εκεί πέφτει το μεγάλο βάρος γιατί αν φτάσει στον Άγιο Κωνσταντίνο ουσιαστικά εισέρχεται στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου.

Δορυφορική εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα το Μeteo δείχνουν ότι ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα κάλυψε προσεγγιστικά απόσταση 210 km. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «στη δορυφορική φωτογραφία, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής 30/06, διακρίνουμε τον καπνό από τη φωτιά στην περιοχή της Κερατέας. Ο καπνός έχει καλύψει προσεγγιστικά απόσταση 210 km».

Η φωτιά και ο καπνός στην Κερατέα

Καμένα αυτοκίνητα από τη φωτιά

Η φωτιά στην Κερατέα, στο πέρασμά της, έκαψε και αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα στην περιοχή.

Μιλώντας στο ΕΡΤNews ο Αθανάσιος Μακροδημήτρης, αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, ανέφερε ότι έχουν καεί σπίτια στην περιοχή, κάνοντας έκκληση για ακόμα περισσότερα κατασβεστικά μέσα.

Όπως ανέφερε, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Τρία σπίτια στον οικισμό Πλάκα έχουν καεί.

Εκκένωση συνολικά έξι περιοχών

Να εγκαταλείψουν τις οικίες τους και να κατευθυνθούν προς Λαύριο οι κάτοικοι των περιοχών Άγιος Κωνσταντίνος Λαυρίου, Άγιος Γεώργιος Θωρικού, Μαρκάτι, Παλαιοκαμάριζα, Πλάκα και Πανόραμα στην Κερατέα ζήτησε νωρίτερα η Πολιτική Προστασία με αλλεπάλληλα μηνύματα του «112».

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🔥 Δασική πυρκαγιά στην #Κερατέα
🆘 Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Μαρκάτι & #Άγιο_Γεώργιο#Θωρικού απομακρυνθείτε μέσω Π.Ε.Ο. #Αθηνών_Λαυρίου προς #Λαύριο
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) June 30, 2024

Θυμίζουμε ότι στις 12:35, λόγω της πυρκαγιάς, στάλθηκε μήνυμα όπου αναφέρει ότι όσοι βρίσκονται στους οικισμούς Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα και Πανόραμα στην Κερατέα πρέπει να απομακρυνθούν μέσω της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών-Λαυρίου προς το Λαύριο.

Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση κάνει λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς. «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, δεν έχουν κοπάσει και οι εστίες είναι πολλές. Δίνουμε μεγάλη μάχη. Έχουν καεί σπίτια, αυτό είναι σίγουρο, όμως επιχειρούν όλες οι δυνάμεις, επίγειες και από αέρος και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να σταματήσει και να μην περάσει η φωτιά προς τον δρυμό. Ο άνεμος είναι πολύ ισχυρός και δημιουργεί συνεχώς εστίες». Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής τόνισε πως η αεροπορική βάση «την έχει γλιτώσει και δεν κινδυνεύει».

Το κλίμα παραπέμπει σε τρίτο δεκαήμερο Ιουλίου

Για επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες που αναμένονταν αυτό το σαββατοκύριακο έκανε λόγο ο πυρομετεωρολόγος Θεοόδωρος Γιάνναρος.

Τόνισε πως οι καιρικές συνθήκες είναι θερμότερες και ξηρότερες για τα δεδομένα της εποχής εξηγώντας χαρακτηριστικά πως πυρομετεωρολογικά το κλίμα παραπέμπει σε τρίτο δεκαήμερο Ιουλίου.

Εκτίμησε πως στην πορεία της ημέρας και αύριο τα πράγματα θα είναι καλύτερα για το Αιγαίο και την ηπειρωτική χώρα με εξαίρεση την Κρήτη όπου θα εξακολουθήσουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Αστυνομία οι εκτροπές κυκλοφορίας που σε ισχύ λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη είναι οι εξής:

-Επαρχιακή οδός Κερατέας- Αναβύσσου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου

-Λεωφόρος Λαυρίου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου

-Λεωφόρος Λαυρίου και Καμαρίζης

-Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας

-Προφήτη Ηλία και Πάρνηθος (Λεγραινά)

-Διασταύρωση Μεγάλα Πεύκα (Συντερίνα)

-Καμαρίζας και Μαρωνείας (Αγ. Κωνσταντίνος)

-Λεωφόρος Αθηνών- Σουνίου και Αγίας Παρασκευής

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία Αττικής η κίνηση των οχημάτων από το Λαύριο προς Αθήνα διεξάγεται ως εξής:

-Μέσω της λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου προς Βάρκιζα

-Μέσω της λεωφόρου Λαυρίου προς Μαρκόπουλο

philenews / in.gr

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More