Thursday, September 12, 2024
Home » Πληθωρισμός: Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές

Πληθωρισμός: Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές

0 comments

Αυξητικές τάσεις κατέγραψε και τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα (για 4ο συνεχόμενο μήνα), καθώς σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat ανήλθε στο 3,1%, από 3% τον Ιούλιο, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 5η θέση με τον υψηλότερο πληθωρισμό εντός της Ευρωζώνης. Ούτε λίγο ούτε πολύ το παραπάνω επίσημο στοιχεία αποτυπώνει τη συνέχιση των ανατιμήσεων, η οποία πλήττει ευθέως τα νοικοκυριά.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της Eurostat έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την -προ 3 ημερών- αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, κάνοντας λόγο για «…κλίμα που κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν γύρω από τις τιμές στην αγορά, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός υποχωρεί και οι αυξήσεις των τιμών έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι έχει την παραμικρή -τέτοιου τύπου- πρόθεση η Eurostat.

Πληθωρισμός: Οι ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων

Οι ανατιμήσεις στην Ελλάδα είναι παρούσες και «απλώνονται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, η άνοδος των τιμών ενέργειας στην Ελλάδα τον Αύγουστο ήταν η δεύτερη ταχύτερη ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης που έχουν δώσει στοιχεία, με το Βέλγιο να βρίσκεται στη χειρότερη θέση με άνοδο των τιμών ενέργειας κατά 12,5%. Μείωση τιμών ενέργειας καταγράφεται σε σχεδόν όλα τα κράτη της ευρωζώνης, με την πτώση τιμών να ξεπερνά το 5% στην περίπτωση της Γερμανίας, της Φιλανδίας και της Ιταλίας.

Επιτάχυνση καταγράφηκε στην Ελλάδα και στον ρυθμό ανόδου του δείκτη «τρόφιμα, καπνός και αλκοόλ», με άνοδο κατά 1,8% τον Αύγουστο έναντι 1,4% τον Ιούλιο.

Παράλληλα, σημειώθηκε άνοδος και στον δείκτη βιομηχανικών αγαθών εκτός ενέργειας, ο οποίος ανέβηκε κατά 1,3% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, έναντι 0,9% ανόδου τον Ιούλιο αλλά και επίδοσης μόνο 0,4% στην Ευρωζώνη.

Μεγάλες είναι και οι πιέσεις στις υπηρεσίες, με άνοδο του δείκτη στην Ελλάδα κατά 4,7% τον Αύγουστο έναντι ανόδου 5% τον Ιούλιο και αύξησης κατά 4,2% στην Ευρωζώνη. Αξίζει να σημειωθεί πως η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης με υψηλότερη άνοδο στις υπηρεσίες να καταγράφεται σε Κροατία, Σλοβενία και Ολλανδία.

Και ο δείκτης τιμών εκτός ενέργειας επιταχύνθηκε τον Αύγουστο στην Ελλάδα με άνοδο 3,2% έναντι 3,1% τον Ιούλιο. Η άνοδος ήταν υψηλότερη του μέσου όρου της ευρωζώνης στην οποία ο δείκτης τιμών εκτός ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,7% τον Αύγουστο.

Μπάλτας: Ο πληθωρισμός δεν έκανε…διακοπές τον Αύγουστο

Ο ΟΤ απευθύνθηκε στον Καθηγητή του Τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιο Μπάλτα, ο οποίος σημείωσε ότι «Την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024, η Eurostat ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό (εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή) του μηνός Αυγούστου 2024. Με βάση τις εκτιμήσεις της Eurostat, ο πληθωρισμός του Αυγούστου στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3,1% και αυξάνεται διαδοχικά για τέταρτο συνεχή μήνα. Ο ίδιος δείκτης στο σύνολο της Ευρωζώνης εκτιμάται στο 2,2%. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 5η θέση της Ευρωζώνης με βάση τον ρυθμό ανόδου των τιμών».

Συνεπώς, ο ίδιος ανέφερε ότι «Οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνουν δυστυχώς την καθημερινή εμπειρία των καταναλωτών που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε ένα διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής. Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι η ακρίβεια αφορά αγαθά απολύτως απαραίτητα για την καθημερινή επιβίωση κάθε οικογένειας, ενώ συνδυάζεται με πολύ ακριβή ενέργεια και στέγη».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «Η επιμονή του πληθωρισμού υπενθυμίζει μερικά γνωστά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας: το παραγωγικό έλλειμμα της χώρας που καλύπτεται με δυσανάλογα υψηλές εισαγωγές, το υψηλό κόστος παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων που αντανακλάται αναπόφευκτα στις τιμές καταναλωτή, και τις ολιγοπωλιακές συνθήκες που επικρατούν σε κρίσιμες αγορές».

Δουκίδης: Οι αυξομειώσεις και η μεθοδολογία

Πάντως, ο καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Δουκίδης, μιλώντας στον ΟΤ , αναφέρθηκε στα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το ΙΕΛΚΑ, σημειώνοντας ότι είναι «τα πραγματικά στοιχεία μέσης (που λαμβάνονται υπ όψη και οι προωθητικές ενέργειες) αύξησης/μείωσης τιμών στα σουπερ-μάρκετ τον Αύγουστο 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρισυ. Κατά μέσο όρο είχαμε μείωση -1,08% και μάλιστα η μείωση είναι για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, που δείχνει ότι υπάρχει μια τάση το τελευταίο διάστημα σταδιακής αποκλιμάκωσης των τιμών».

Ακόμη συμπλήρωσε πως: «Βέβαια όπως συμβαίνει πάντα, μεταξύ των 24 διαφορετικών κατηγοριών προϊόντων υπάρχουν σημαντικές αυξομοιώσεις στις τιμές γιατί αφορούν διαφορετικούς παραγωγικούς/χονδρεμπορικούς κλάδους. Για παράδειγμα τον Αύγουστο είχαμε μέση μείωση -6,68% στη κατηγορία απορρυπαντικά/είδη καθαρισμού, ενώ είχαμε μέση αύξηση +5,52% στα ορεκτικά/αλίπαστα».

Και κατέληξε: «Για τα στοιχεία της Eurostat, να αναφέρουμε ότι αυτά αφορούν το σύνολο της αγοράς (ενώ το ΙΕΛΚΑ μετράει μόνο τι γίνεται στα σουπερ-μάρκετ όπου στην Ελλάδα έχουν μόνο το 55-60% της συνολικής αγοράς τροφίμων) ενώ υπάρχει διαφορετική μεθοδολογία καταγραφής που σχετίζεται με το δειγματολειπτικό έλεγχο τιμών και με τις βαρύτητες των κατηγοριών/προιόντων.

Πηγή: ot.gr

Πηγή: ToVima.gr

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More