Sunday, February 16, 2025
Home » ΠαΣοΚ για Τέμπη: «Προσεκτικά βήματα» μέχρι την πρόταση δυσπιστίας

ΠαΣοΚ για Τέμπη: «Προσεκτικά βήματα» μέχρι την πρόταση δυσπιστίας

0 comments

Αμέσως μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπόθεση των Τεμπών, ο Νίκος Ανδρουλάκης προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, προσδιορίζοντάς τη χρονικά μετά τη δημοσιοποίηση των δύο πορισμάτων που διενεργούν παράλληλα το ΕΜΠ και η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων. Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει η εκτίμηση πως η πρωτοβουλία τους έσυρε τον ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια γραμμή, αν και θεωρούν λάθος την πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου για επίσπευση της πρότασης δυσπιστίας.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, τα στοιχεία και όσα έρχονται στο φως και συγχρονίζουμε την κοινοβουλευτική μας δράση με αυτά», δηλώνει ο βουλευτής Επικρατείας Δημήτρης Μάντζος. «Το ίδιο κάναμε με την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη σύμβαση 717», πρόσθεσε, «και εκτέθηκε η κυβέρνηση, όταν αναγκάστηκε να αρχειοθετήσει το αίτημα της ευρωπαίας εισαγγελέως κατά του Κώστα Καραμανλή. Ετσι έκανε το ΠαΣοΚ και τον Μάρτιο 2024, με τα χαλκευμένα ηχητικά αρχεία του σταθμάρχη, που οδήγησε σε πρόταση δυσπιστίας και την αποπομπή δύο κορυφαίων υπουργών», συμπλήρωσε. Αυτή η οδός, θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη, ότι είναι η ορθή και ότι αυτή οφείλουν να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, πιστεύουν ότι αν προχωρήσει βιαστικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θα χαθεί για τους επόμενους έξι μήνες ένα μεγάλο αντιπολιτευτικό όπλο.

Η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις

Οι κινήσεις του ΠαΣοΚ είναι πολύ προσεκτικές στο ευαίσθητο θέμα των Τεμπών. Αυτό φάνηκε και το προηγούμενο Σάββατο, όταν αποφασίστηκε μετά από μεγάλη συζήτηση, για το αν έπρεπε να πάει ή όχι ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. «Πήγαμε ως γονείς στις συγκεντρώσεις», δήλωσε αργότερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η απόφαση, όμως, για την παρουσία των βουλευτών του ΠαΣοΚ στις διαδηλώσεις ελήφθη κατά τη διάρκεια μιας κλειστής σύσκεψης στο γραφείο του προέδρου του ΠαΣοΚ στη Βουλή.

Αμέσως μετά την πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, βουλευτές που συμμετέχουν σε επιτροπές της Βουλής, οι οποίες ασχολούνται με τα Τέμπη, μεταξύ αυτών οι Παύλος Χρηστίδης, Ευαγγελία Λιακούλη, αλλά και σύμβουλοι του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως ο Βαγγέλης Τσόγκας, συγκεντρώθηκαν για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σχολιάστηκε η ανάρτηση του Παύλου Χρηστίδη που καλούσε πολίτες και πολιτικούς να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση, ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης ήταν θετικός, αλλά επέστησε σε όλους την προσοχή πως η παρουσία τους στο συλλαλητήριο οφείλει να γίνει με απόλυτο σεβασμό στα θύματα και στις οικογένειές τους.

Όλο το παρασκήνιο της πολιτικής στο inbox σου

Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου

Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. ΕΓΓΡΑΦΗ

Συνεχόμενα λάθη και παραλείψεις

Βουλευτές του ΠαΣοΚ επισημαίνουν πως από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος, οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην υπόθεση είναι προβληματικοί, με πολλά εμπόδια σε κάθε φάση της έρευνας και πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Οπως τονίζει ο βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής, «δεν μπορεί να αποτελέσει υπερασπιστική γραμμή ενός Πρωθυπουργού, που έχει μιλήσει «κατηγορηματικά» για «θεωρίες συνωμοσίας» σε σχέση με τα αίτια της πυρκαγιάς, το ότι βάσισε όσα είπε στη Hellenic Train, σε μια εταιρεία δηλαδή που εμπλεκόταν λίγες μέρες πριν, στον θάνατο 57 ατόμων. Με οποιοδήποτε ιδιωτικοοικονομικό κριτήριο, όπως του αρέσει να κρίνει τα πράγματα, ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν υπό απόλυση».

Παράλληλα, δεν περνά απαρατήρητη η δυσφορία των συγγενών των θυμάτων για την επιλογή του Κώστα Τασούλα ως Προέδρου της Δημοκρατίας, από τον οποίο ζητούν εξηγήσεις σχετικά με τις δικογραφίες που έφτασαν στη Βουλή. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, παρατηρώντας ότι «μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι η Βουλή των Ελλήνων δε διαχειρίστηκε σωστά τη διενέργεια της εξεταστικής επιτροπής, αλλά μας προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον Πρόεδρό της».

Τη λανθασμένη διαχείριση της εξεταστικής επιτροπής από τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία αρνήθηκε την κλήτευση κρίσιμων μαρτύρων, αναδεικνύει η αρμόδια τομεάρχης Μιλένα Αποστολάκη. «Είναι σαφές πως το σύνολο του προεδρείου και των μελών της εξεταστικής επιτροπής, από την πρώτη στιγμή, ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, για να περιορίσουν το έργο της εξεταστικής επιτροπής» και εξηγεί ότι η λειτουργία της Εξεταστικής είχε πολλά προβλήματα. «Διέκοπταν πολλές φορές τη διαδικασία, με προφάσεις, όταν προέκυπτε κάτι. Είναι προφανές ότι υλοποίησαν έναν κεντρικό σχεδιασμό. Είναι βέβαιο πως δεν είναι εκείνοι που αποφάσισαν τον αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων, όπως ο τότε υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Νίκος Σταθόπουλος, που ήταν γενικός γραμματέας στο υπουργείο Μεταφορών, μέχρι τον Μάιο του 2021».

Επίσης σημειώνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μπλόκαρε την πρόταση του ΠαΣοΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, να διαβιβαστεί από την Εξεταστική Επιτροπή στην Εισαγγελία της Λάρισας, η κατάθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κ. Καραμανλή, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο της ψευδορκίας.

Το ΠαΣοΚ σκοπεύει το επόμενο διάστημα να προσθέσει και άλλα πρόσωπα στον κατάλογο με τους εμπλεκομένους στην τραγωδία, όπως ο υφυπουργός Μεταφορών Γιώργος Καράγιαννης, ο γενικός γραμματέας του ίδιου υπουργείου Γιάννης Ξιφαράς, οι οποίοι διατήρησαν τις θέσεις τους μέχρι τις εκλογές του 2023. Ευθύνες αποδίδουν και στον νυν υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα επειδή, σύμφωνα με καταγγελίες συγγενών, δε διευκολύνει την έρευνα.

Πηγή: To Vima

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00