Thursday, July 18, 2024
Home » Η σκούπα της Χατζηγεωργίου και τα καμπανάκια για αγορά από του CEOs

Η σκούπα της Χατζηγεωργίου και τα καμπανάκια για αγορά από του CEOs

0 comment

10.07.2024 | 07:00 ΕΤΑΔ

Πολλή δουλειά είχε η νέα διοίκηση της ΕΤΑΔ υπό την κυρία Ηρώ Χατζηγεωργίου.

Όπως θα διαβάσατε χθες στον ΟΤ και ΤΑ ΝΕΑ, η ηγεσία της εταιρείας μέλος του Υπερταμείου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα για πράματα και θάματα… που εντόπισε κατόπιν ελέγχων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση ακινήτων.

Κυκλώματα με παράνομες και παράλληλες βραχυχρόνιες μισθώσεις έφταναν στο σημείο να εκβιάζουν για «φακελάκι» τους νόμιμους μισθωτές προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το νόμιμο νοικιασμένο ακίνητο τους…

ΕΤΑΔ

Τα Σπήλαιο Δηρού και το Αχίλλειον

Πέρα από αυτά όμως, όπως μαθαίνω, η νέα διοίκηση έχει ακόμη να συμμαζέψει… και άλλα λάθη και κόστη του παρελθόντος. Όπως για παράδειγμα τα τέσσερα χαμένα ΕΣΠΑ για έργα εθνικής σημασίας όπως η ανάδειξη των Σπηλαίων Διρού και του Αχίλλειον. Παραμένουν εργοτάξια κουβαλώντας παρωχημένους διαγωνισμούς οι οποίοι κατέληγαν άγονοι.

Στην ΕΤΑΔ τα παραπάνω κόστισαν 6 εκατομμύρια ευρώ καθώς χάθηκαν οι προθεσμίες για την άσκηση έφεσης σε δικαστική απόφαση…

—————————-

Νέα δομή

Γι’ αυτό και πλέον, σύμφωνα με όσα πληροφορούμαι, δημιουργείται μια νέα δομή στην εταιρεία με προσέλκυση νέων στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου η ΕΤΑΔ να μπει σε νέα τροχιά.

Ταυτόχρονα αξιοποιείται η τεχνογνωσία εργαζόμενων του ΤΑΙΠΕΔ, που έτσι κι αλλιώς ανήκει στον όμιλο του Υπερταμείου, για την αξιοποίηση εμβληματικών ακινήτων της ΕΤΑΔ.

Το «Τάε Κβον Ντο»

Και αναφέρομαι ιδιαίτερα για εκείνα που είναι αφενός πιο σύνθετα και αφετέρου παρουσιάζουν ιδιαίτερη σημασία για την εθνική οικονομία, τον τουρισμό και τη βιομηχανία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ακίνητο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο για το οποίο ξεκινά νέα έρευνα αγοράς και pre-marketing προκειμένου να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, με όρους και προδιαγραφές που ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα.

—————————-

Ο μεγάλος διαγωνισμός

Να σας πω επίσης σε αυτό το σημείο πώς τρέχει παράλληλα ο μεγάλος διαγωνισμός για ⁠την καταγραφή και τη βελτιστοποίηση της δημόσιας περιουσίας προκειμένου να διαχωριστεί η «ήρα από το στάρι».

Μάλιστα το έργο αυτό έχει τη νέα αντίληψη – πλαίσιο που δημιούργησε για το θέμα το Υπουργείο Οικονομικών με το Υπερταμείο και την ΕΤΑΔ. Δηλαδή θα ξεχωρίσουν τα ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν ευκολότερα και θα ομαδοποιηθούν ομοειδώς.

Το ξεκαθάρισμα

Εννέα εταιρικά σχήματα του ιδιωτικού τομέα θα αναλάβουν να ξεκαθαρίσουν από περίπου 1000 ακίνητα το καθένα. Στη συνέχεια θα αναλαμβάνουν το ξεκαθάρισμα για τα επόμενα 1000 ακίνητα. Όμως με το που θα ξεκαθαρίζει το κάθε ένα ακίνητο τότε αυτό θα ομαδοποιείται με άλλα ακίνητα που έχουν συναφή ή συμπληρωματικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα οικιστική, τουριστική, βιομηχανική χρήση κ.λπ. Έτσι θα προκύψουν ολόκληρες ομάδες ακινήτων, αντί για μεμονωμένα ακίνητα, οπότε θα προσελκυστούν πιο εύκολα επενδυτές από την ΕΤΑΔ. Το έργο το τρέχει με ταχύτητα ώστε να αρχίσει να αποδίδει σταδιακά από τις αρχές του 2025.

Ηλεκτρονικό εργαλείο

Η διαδικασία μάλιστα προβλέπει ότι η καταγραφή των ακινήτων θα γίνει με ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό εργαλείο που θα βοηθήσει τόσο στη διαμόρφωση στρατηγικής όσο και στην πλήρη διαφάνεια για το τι είναι το κάθε ακίνητο. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα μάθουμε τι ακριβώς κατέχει και τι αξίζουν οι χιλιάδες τίτλοι ιδιοκτησίας του κράτους, αλλά και θα λυθεί ένας πολυετής γόρδιος δεσμός.

Τουλάχιστον το momentum είναι πολύ καλό λόγω της μεγάλης κινητοποίησης και της πίεσης που υπάρχει από το υπουργείο Οικονομικών δίνοντας ώθηση μέσα από την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων που θέτουν ένα πλαίσιο ευελιξίας.

—————————-

Εξηγείται

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου – σε ένα σημαντικό βαθμό – το διαμόρφωσε η ακρίβεια! Όχι γενικά μιλώντας, αλλά συγκεκριμένα. Γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε την «βάρδια» στο υπουργείο Ανάπτυξης. Και τον άτυχο κ. Κώστα Σκρέκα διαδέχθηκε ο ευθυτενής κ. Τάκης Θεοδωρικάκος. Κι άρχισαν οι πολεμοχαρείς δηλώσεις, αυξήθηκαν τα πρόστιμα κι οι πολυεθνικές «βγήκαν στον τάκο»!

Τρεις έρευνες!

Τρεις διαφορετικές έρευνες συνηγορούν στην προαναφερόμενη διαπίστωση. Ας αρχίσω από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ. Το οποίο έχει καταγράψει την μείωση των τιμών σε αρκετά καταναλωτικά προϊόντα. Αλλά αυτό τελικά δεν είναι αρκετό! Διότι στην χθεσινή του έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του Ιουνίου διαπιστώνει πως διακοπές θα κάνει μόνο ο ένας στους δύο Έλληνες. Κι όχι μόνο αυτό. Τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά!

Σε δύσκολη θέση

Αφού το 71% των ερωτηθέντων δηλώνει πως έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια, το 55% έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου, το 49% έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, το 42% έχει αλλάξει μάρκα προϊόντος, το 27% έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του, το 27% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεων του και το 16% έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημα του. Καταλαβαίνετε τώρα σε τι κατάσταση βρίσκεται η κοινωνία. Θα μπορούσε να αντιδράσει διαφορετικά στις εκλογές;

«Τσίπικα»…

Σύμφωνα με το travel report της εταιρείας Klarna το 53% των ερωτηθέντων επιλέγουν πιο προσιτά καταλύματα, το 39,7% αναζητούν πιο προσιτές επιλογές μεταφοράς, το 29,7% των Ελλήνων καταναλωτών σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των ταξιδιών που πραγματοποιεί και το 25,3% επιλέγει να συντομεύσει τη διάρκεια των διακοπών του. Επίσης ο προϋπολογισμός των καταναλωτών για τις επερχόμενες καλοκαιρινές διακοπές ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Ένα σημαντικό μέρος των καταναλωτών κρατάει τα έξοδά του σχετικά χαμηλά, με την πλειονότητα (35,7%) να δαπανά μεταξύ 301 ευρώ και 600 ευρώ (ανά άτομο και ανά ταξίδι). Κι όσοι τα καταφέρουν….

—————————-

Δεν είναι τόσο αισιόδοξοι…

Και ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά; Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index, στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 – όπως προκύπτει σε δείγμα 2.540 διευθυνόντων συμβούλων και γενικών διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων – ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε νέα μικρή κάμψη και διαμορφώθηκε στις 159 μονάδες έναντι 162 το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι τα κορυφαία στελέχη της αγοράς «εκφράζουν κάποιο βαθμό αβεβαιότητας για τις συνεχιζόμενες διεθνείς εντάσεις και τις συνέπειες τους στην οικονομία μεσο-μακροπρόθεσμα»!

Μόνο ο Economist…

Αναφορικά τώρα με τον δείκτη τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας, αυτός παρουσίασε μείωση στις 207 μονάδες έναντι 212 το προηγούμενο τρίμηνο. Και το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας συγκρινόμενη με πριν από ένα χρόνο, μειώθηκε σε 34% έναντι 39% το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας διαμορφώθηκε σε 40% για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και σε 41% για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ο δείκτης πρόβλεψης της οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά παρουσίασε μείωση στις 178 μονάδες έναντι 191 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο.

Ερχονται πιο δύσκολα;

Και το … «καλύτερο» είναι πως το ποσοστό των CEOs που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος, μειώθηκε σε 25% έναντι 33% το προηγούμενο τρίμηνο!

Τώρα καταλαβαίνετε τι συνέβη, αλλά και τι έπεται….

Ειδήσεις σήμεραΠότε βγαίνει στις αγορές η ΔΕΗ, η Σδούκου, ο Αϊβαλιώτης και οι μνηστήρες των μεταλλείων σε Χίο – Ξάνθη και ένα άγνωστο story για τη Σακελλαρίδη Ο κλεφτοπόλεμος Μαξίμου – πολυεθνικών, ο «μαέστρος» Σκέρτσος, τι είδε και τι θέλει ο SSM από τις τράπεζες και από τι ξέμειναν οι εμφιαλωτές νερού Τι παίζει με Attica Bank και Παγκρήτια και τη διορία Στουρνάρα, τι χάλασε τους Ιταλούς της Elpedison και η «παραγγελιά» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού sponsored-image10.07.2024 | 23:50 Γουίμπλεντον: Η αδιάκοπη βροχή θα κοστίσει πάνω 250.000 λίρες 10.07.2024 | 23:35 Διώρυγα του Παναμά: Σε 6 χρόνια η κατασκευή του γιγάντιου ταμιευτήρα 10.07.2024 | 23:20 Apple iPhone 16: Το νέο επόμενο στοίχημα για να ξεπεραστεί το «δύσκολο» 2023 10.07.2024 | 23:13 Wall Street: Ασταμάτητος ο S&P 500, διέσπασε για πρώτη φορά τις 5.600 μονάδες 10.07.2024 | 23:00 Εθνική Τράπεζα: Πώς αλλάζει η επενδυτική συμπεριφορά των ελληνικών επιχειρήσεων 10.07.2024 | 22:45 Ευρώπη: Στα χνάρια της Wall Street – Πότε έρχεται το Τ+1 10.07.2024 | 22:38 Eurobank: Με ΒΒΒ (low) άρχισε την κάλυψή της η DBRS 10.07.2024 | 22:30 Goldman Sachs: Καθησυχάζει τις αγορές για το πολιτικό ρίσκο… αλλά όχι για πολύ 10.07.2024 | 22:20 Χρυσός: Ενισχύονται οι τιμές «δια χειρός» Πάουελ 10.07.2024 | 22:10 ΔΝΤ: Οι δύσκολες επιλογές της Βρετανίας για τους φόρους και τις δαπάνες 10.07.2024 | 22:00 Κεραμέως: Συνάντηση με ΣΕΤΕ – ΕΣΕΕ για ψηφιακή κάρτα και μισθούς 10.07.2024 | 21:42 Υπερταμείο: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις αλλαγές σε ΔΕΚΟ και το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο Διαβάστε περισσότερα08.07.2024 | 07:00 Πυρηνική ενέργεια: Στο «τραπέζι» της Ελλάδας μικρά εργοστάσια για παραγωγή ρεύματος 08.07.2024 | 21:12 Ιαπωνία: To «υπερόπλο» των 1,5 τρισ. δολαρίων που μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές 09.07.2024 | 07:00 Σούπερ μάρκετ: Το παζάρι για τη χονδρική της ΑΒ Βασιλόπουλος και οι ανατροπές στα μερίδια της λιανικής 08.07.2024 | 21:00 Ακίνητα: Γιατί το 2024 είναι χρονιά-ορόσημο για την αγορά 09.07.2024 | 13:19 Thessaly Evros Pass: Αναρτήθηκαν οι 35.000 δικαιούχοι – Ποσά έως 200 ευρώ 09.07.2024 | 20:00 ΕΤΑΔ: Κυκλώματα με παράλληλες ενοικιάσεις ακινήτων εντόπισαν έλεγχοι της διοίκησης 09.07.2024 | 07:00 Γιατί «προσεύχεται» το Μαξίμου, οι μεγάλοι κόβουν μέρισμα και οι χαμηλές πτήσεις του «Ελ. Βενιζέλος» 09.07.2024 | 23:00 Γαλλία: Ομοβροντίες χρεοκοπιών επιχειρήσεων 08.07.2024 | 07:00 Μισθοί: Έρχονται οκτώ ανατροπές σε εργασία και ασφάλιση στο δεύτερο εξάμηνο 10.07.2024 | 07:00 Μπόνους δόμησης: Μπλόκο στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών από το δήμο Αθηναίων 08.07.2024 | 07:00 Ο κλεφτοπόλεμος Μαξίμου – πολυεθνικών, ο «μαέστρος» Σκέρτσος, τι είδε και τι θέλει ο SSM από τις τράπεζες και από τι ξέμειναν οι εμφιαλωτές νερού 09.07.2024 | 10:02 Φορολογικές δηλώσεις: Οι φοροτεχνικοί πιέζουν για παράταση – Την αποκλείει το υπουργείο Οικονομικών 08.07.2024 | 10:00 Ο Μίλτος Τεντόγλου δεν βλέπει το τώρα, βλέπει το αύριο. Και το πάει τέρμα 10.07.2024 | 07:00 Τράπεζες: Με δύο αδύναμα σημεία αλλά χωρίς ανησυχία στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό 10.07.2024 | 07:00 Μπόνους δόμησης: Μπλόκο στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών από το δήμο Αθηναίων 10.07.2024 | 07:00 Netcompany-Intrasoft: Οι 1000 θέσεις εργασίας, τα 950 εκατ. ανεκτέλεστο και τα πλάνα για ευρωπαϊκά έργα 10.07.2024 | 07:00 Ανασφάλιστα οχήματα: Το Σεπτέμβριο θα «τρέξουν» οι πρώτες διασταυρώσεις 10.07.2024 | 13:03 Costa Cruises: Το κρουαζιερόπλοιο Costa Fortuna στον Πειραιά 10.07.2024 | 11:34 Ελιν: Κέρδη προ φόρων 2,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 10.07.2024 | 09:30 Ταξί: 24ωρη απεργία για την Πέμπτη προκήρυξε ο ΣΑΤΑ 10.07.2024 | 07:00 Κτηνοτρόφοι: Βαρύ το φορτίο του κόστους παραγωγής – «Πληγή» παραμένουν οι ζωοτροφές 10.07.2024 | 11:46 ΚΑΠ: Σε διαβούλευση η παρέμβαση για τους νέους αγρότες 10.07.2024 | 10:12 ΔΥΠΑ: Ξεκινά νέο πρόγραμμα κατάρτισης στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ιωαννίνων 10.07.2024 | 08:49 Διάστημα: Η Ευρώπη «επιστρέφει» στο Διάστημα με τον νέο πύραυλο Ariane 6 Πρόσφατα Άρθρα Inside StoriesΠηγή: ToVima.gr

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More