Ζελένσκι υπό σκιά πραξικοπήματος! Διογκώνεται η σύγκρουση Κυβέρνησης-Στρατού στην Ουκρανία

Sharing is caring!

Ζελένσκι υπό σκιά πραξικοπήματος! Διογκώνεται η σύγκρουση Κυβέρνησης-Στρατού στην Ουκρανία

Ποιος είναι ο κύριος λόγος για τη σύγκρουση που μεγαλώνει μεταξύ του Ζελένσκι και του δικού του στρατού

ια κομβική σύγκρουση κλιμακώνεται μεταξύ του Ζελένσκι και των στρατηγών του, δήλωσε ο επικεφαλής της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο Ζελένσκι δεν παρεμβαίνει στα σχέδια της Πολωνίας να «ξεκόψει» τη Δυτική Ουκρανία, κάτι που προκαλεί δικαιολογημένη αγανάκτηση στο Γενικό Επιτελείο, εξήγησε ο Λουκασένκο.  Κινδυνεύει η Ουκρανία από στρατιωτικό πραξικόπημα;

 Λουκασένκο πρόσθεσε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ουκρανικός στρατός συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να πολεμήσει άλλο. «Ο στρατός, όπως κανείς άλλος, καταλαβαίνει τι είναι σύγκρουση με τη Ρωσία. Στρατιώτες πεθαίνουν εκεί. Βλέπουν τι είναι ικανοί να κάνουν και πόσο μπορούν να παλέψουν. Και δεν μπορούν πια να πολεμήσουν. Βλέπετε, η Ρωσία έχει αλλάξει τακτική», τονίζει.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει ήδη αναδείξει τα περίεργα παιχνίδια των Στρατηγών του Ζελένσκι, τους ενόχους και τις φήμες για πραξικόπημα.

«Η εκπρόθεσμη σύγκρουση μεταξύ Ζελένσκι και Ουκρανών στρατηγών συζητείται από κανέναν άλλον από τον Πρόεδρο Λουκασένκο, ο οποίος έχει τους δικούς του πράκτορες και την υπηρεσία πληροφοριών. Σημαίνει ότι έχει πραγματικούς λόγους για τέτοιες κρίσεις», δήλωσε στην εφημερίδα VZGLYAD ο Μαράτ Μπασίροφ, πρώην πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ και πολιτικός επιστήμονας.

«Μου φαίνεται ότι η υπόθεση εκεί συνδέεται όχι μόνο με το γεγονός ότι η Πολωνία προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο της Δυτικής Ουκρανίας και το Κίεβο δεν το εμποδίζει αυτό. Πιθανότατα, η σύγκρουση οφείλεται επίσης στη γενική δυσαρέσκεια του ουκρανικού στρατού για το πώς ο Ζελένσκι και η ομάδα του παρεμβαίνουν σε ό,τι συμβαίνει στο θέατρο των επιχειρήσεων κατόπιν συστάσεων ξένων επιμελητών», πιστεύει ο ειδικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πούτιν
Ένοπλες Συρράξεις 3

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν απειλεί πως η Ρωσία θα εντείνει τις επιθέσεις της αν οι ΗΠΑ ενισχύσουν το Κίεβο

«Από τις πολυάριθμες μαρτυρίες όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, γνωρίζουμε ότι οι Ουκρανοί αξιωματικοί και στρατιώτες δεν συμφωνούν πάντα με την τακτική που ακολουθεί ο Ζελένσκι. Μιλούν για έλλειψη προμηθειών, αλλά η διοίκηση τους ρίχνει στη μάχη ξανά και ξανά. Εκατοντάδες στρατιώτες πεθαίνουν εκεί και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι ‘αυτό», είπε.

«Υπάρχει μια πραγματική αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου και των στρατηγών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην ηγεσία της Ουκρανίας», τόνισε ο Μπασίροφ.

«Το γεγονός ότι δεν θα υπάρχουν σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας είχε πει προηγουμένως ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda. Αλλά την ίδια στιγμή, στα ανατολικά της Ουκρανίας, οι εθνικιστές πεθαίνουν μαζικά. Φυσικά, έχουν ερωτήσεις σχετικά με το αν κάποιος χρειάζεται τώρα αυτή την ίδια την Ουκρανία», δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός Αλεξέι Λεόνκοφ στην εφημερίδα VZGLYAD.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τη σύγκρουση που μεγαλώνει μεταξύ του Ζελένσκι και του δικού του στρατού, είναι πεπεισμένος ο ειδικός. «Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το κενό πληροφοριών στο οποίο βρίσκονται οι Ουκρανοί στρατιώτες, κάποια μηνύματα σχετικά με την επικείμενη κατάληψη της Δυτικής Ουκρανίας εξακολουθούν να τους φτάνουν», είπε.

Ωστόσο, παρά την ολοένα και πιο τεταμένη κατάσταση στους διαδρόμους εξουσίας στο Κίεβο, «δεν πρέπει να αναμένεται η ανατροπή της εξουσίας», πιστεύει ο ειδικός. «Όσο η Δύση χρειάζεται τον Ζελένσκι, θα προστατεύεται με κάθε μέσο. Απλά γιατί δεν υπάρχει πια μια τέτοια μαριονέτα, έτοιμη να εκτελέσει όλες τις εντολές. Ούτε οι απλοί στρατιωτικοί, που βρίσκονται τώρα στο μέτωπο, ούτε οι στρατηγοί του Γενικού Επιτελείου θα δύνανται απλώς να κάνουν πραξικόπημα», προβλέπει ο Λεόνκοφ.

«Το πρόβλημα της Ουκρανίας είναι ότι στην καρέκλα του προέδρου κάθεται ένας επαγγελματίας ηθοποιός, ο οποίος προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του αρχηγού του κράτους, αλλά ταυτόχρονα δεν καταλαβαίνει τίποτα ούτε στην πολιτική ούτε στις στρατιωτικές υποθέσεις», συνόψισε ο Λεόνκοφ.

Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Ζαλούζνι, κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα χάρη στις δημόσιες εκκλήσεις του να αποφευχθεί ο περιττός θάνατος του στρατού στο μέτωπο. Αν και ήταν ο Ζελένσκι που διόρισε τον Ζαλούζνι να διοικήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις πριν από ένα χρόνο, τώρα η σχέση τους δεν είναι εύκολη. Έτσι, τώρα ο γενικός διοικητής, βλέποντας την απειλή της περικύκλωσης και μια άλλη στρατιωτική αποτυχία στο Ντονμπάς, υποστηρίζει την απόσυρση από το Σεβεροντονέτσκ και το Κραματόρσκ. Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις προθέσεις του Γραφείου του Προέδρου, το οποίο βλέπει απώλεια πολιτικών πόντων στην απόσυρση των στρατευμάτων.

Ορισμένοι πολιτικοί επιστήμονες του Κιέβου, για παράδειγμα, ο Γιούρι Ρομανένκο, συνιδρυτής του Ουκρανικού Ινστιτούτου για το Μέλλον, προσπάθησαν ακόμη και να μετριάσουν κάπως το κύμα ενθουσιασμού για τον στρατηγό Ζαλούζνι.

Ο πολιτικός επιστήμονας του Κιέβου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο Ζελένσκι επικρίνεται προσωπικά για την παράδοση των «Αζοφιτών» στη Μαριούπολη και για το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός στις 24 Φεβρουαρίου πέρασε ελεύθερα τη γέφυρα στο Τσονγκάρ της Κριμαίας και κατέλαβε τη Χερσώνα με ταχύτητα.

«Με τον ίδιο τρόπο, όλη η αρνητικότητα για τη Μαριούπολη πέφτει στον Ζελένσκι. Με τον ίδιο τρόπο, όλοι οι λογικοί άνθρωποι κατανοούν ότι δεν είναι ο Ζελένσκι αυτός που θα έπρεπε προσωπικά να ανατινάξει τη γέφυρα πάνω από το Τσόνγκαρ. Ο στρατός χρειάζεται όλη μας την υποστήριξη. Υπάρχουν όμως προφανή πράγματα από τα οποία πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα, υπάρχουν επεισόδια που πρέπει να ειπωθούν. Υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα. Δεν γνωρίζουμε τίποτα γι’ αυτούς», υπαινίσσεται διαφανώς ο Ρομανένκο τη διοίκηση του στρατού.

Μια ακριβής εκτίμηση του επιπέδου της προσωπικής δημοτικότητας του Ζαλούζνι μεταξύ του στρατού και μεταξύ των απλών Ουκρανών γενικά μπορεί να βασίζεται μόνο στα αποτελέσματα κοινωνιολογικών μελετών, προειδοποιεί ο Μπασίροφ. «Ταυτόχρονα, υπάρχουν γεγονότα που βοηθούν να δούμε τη διαφορά μεταξύ Ζαλούζνι και Ζελένσκι. Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχει επανειλημμένα ζητήσει να αποφευχθούν οι περιττοί θάνατοι των στρατιωτικών στο Ντονμπάς, ενώ ο Ζελένσκι τους αναγκάζει να «σταθούν μέχρι τέλους», υπενθύμισε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουγκάνσκ.

Στην πραγματικότητα, μια αόρατη αλλά απτή σύγκρουση έχει ωριμάσει μεταξύ του Ζελένσκι και του Ζαλούζνι, δήλωσε στην εφημερίδα VZGLYAD ο πρώην βουλευτής της Βερχόβνα Ράντα Αλεξέι Ζουράβκο. «Ο Ζελένσκι, ο οποίος δεν έχει υπηρετήσει ποτέ στον στρατό, παρακολουθεί με ζήλια πώς αυξάνονται οι βαθμολογίες του στρατηγού Ζαλούζνι. Έχει πολύ μεγαλύτερη εξουσία στους στρατιωτικούς από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας», είπε.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ Ζελένσκι και Ζαλούζνι διογκώνεται εν μέρει και στην Ουάσιγκτον, πιστεύει ο Ζουράβκο. «Οι Αμερικανοί δεν βάζουν ποτέ όλα τα αυγά τους σε ένα καλάθι. Για αυτούς, ο Ζαλούζνι είναι ανταγωνιστής του Ζελένσκι, ένα δίχτυ ασφαλείας σε περίπτωση που ο πρόεδρος αποτύχει. Ο ίδιος ο Ζαλούζνι το καταλαβαίνει καλά. Ως εκ τούτου, δεν θα απέκλεια ένα πραξικόπημα στο Κίεβο υπό τον Ζαλούζνι», συνόψισε ο πρώην βουλευτής.

 

ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr

Related posts