Εντυπωσιακή άνοδο πέτυχε το Κυπριακό Νηολόγιο, το οποίο, σύμφωνα με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, από την 13η θέση που βρισκόταν το 2022, πλέον βρίσκεται στην 8η θέση της Λευκής Λίστας του Paris MoU.

Η λίστα αντιπροσωπεύει σημαίες ποιότητας με σταθερά χαμηλό ιστορικό κρατήσεων, με το υφυπουργείο να αναφέρει σε ανακοίνωση ότι η άνοδος αποδεικνύει ότι το Κυπριακό Νηολόγιο τηρεί υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας για τα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία.

Κατά την 56η συνεδρίαση η Γραμματεία του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων (Paris MoU) ενέκρινε την υιοθέτηση των νέων πινάκων απόδοσης (performance) των Κρατών Σημαίας και των Αναγνωρισμένων Οργανισμών (ΑΟ) (Recognized Organizations).

Η κατάταξη στη λίστα βασίζεται στον αριθμό των επιθεωρήσεων και των κρατήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στην αξιολόγηση της ασφάλειας και της ποιότητας των πλοίων. 

Με την άνοδο στην 8η θέση, η Κύπρος αποδεικνύεται πιο ποιοτική από όλα τα ανταγωνιστικά νηολόγια που λειτουργούν με το ίδιο καθεστώς (ανοιχτά νηολόγια), όπως σημειώνεται.

«Η εν λόγω άνοδος, αντανακλά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Κύπρος για τη  βελτίωση των πρακτικών ελέγχου και εποπτείας, ενισχύει το κύρος και την αξιοπιστία του κυπριακού νηολογίου και αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διασφάλιση της ασφάλειας και ποιότητας των πλοίων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πέρα από την Κύπρο, στην πρώτη δεκάδα της Λευκής Λίστας βρίσκονται και άλλες χώρες με ισχυρά νηολόγια υψηλών προδιαγραφών, όπως η Δανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σιγκαπούρη, η Φινλανδία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εν λόγω πίνακες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2023.