«Βρέχει» παραιτήσεις εξωτερικό, στην Κύπρο «φορούν αδιάβροχο»…

Sharing is caring!

Παραιτήσεις Πρωθυπουργών, παραιτήσεις υπουργών, παραιτήσεις ακόμα και ολόκληρων κυβερνήσεων… Αλλού συμβαίνουν όμως αυτά, καθ’ότι ξένα προς την κυπριακή πολιτική πραγματικότητα και κουλτούρα.

Διότι μπορεί στην Κύπρο να έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας σκάνδαλα μεγατόνων, στα οποία εμπλέκονται δημόσιοι αξιωματούχοι και οι οποίοι πολλές φορές φέρουν την κύρια ευθύνη παταγωδών αποτυχιών σε εγχειρήματα που έχουν αναλάβει, εντούτοις η υποβολή παραίτησης για… λόγους ευθιξίας και ανάληψης ευθύνης, δεν αποτελούσε ποτέ προτεραιότητα των πολιτικών μας. Σκάνδαλο Χρηματιστηρίου, τραγωδία «Helios», Μαρί, κούρεμα, συνεργατισμός, διαβατήρια και πάει λέγοντας…

Με αφορμή και την πρόσφατη παραίτηση του Αυστριακού πρωθυπουργού, Σεμπάστιαν Κούρτς, εντοπίσαμε και καταγράψαμε χαρακτηριστικές παραιτήσεις αξιωματούχων, που σημειώθηκαν κατά τον τρέχοντα χρόνο, αλλά και τους λόγους, που τους οδήγησαν σε αυτό.

– Παραίτηση Αυστριακού καγκελάριου μετά από εισαγγελική παρέμβαση για διαφθορά

Μετά από την έναρξη εισαγγελικών ερευνών εναντίον του και την αναταραχή που προκλήθηκε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, υπέβαλε την παραίτησή του ο καγκελάριος της  Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς. «Η χώρα έχει ανάγκη από «σταθερές συνθήκες», υπογράμμισε στις δηλώσεις του. «Ανοίγω τον δρόμο, προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, να αποτραπεί το χάος και να διασφαλιστεί η σταθερότητα», δήλωσε ο τέως καγκελάριος. Την παραίτησή του είχαν θέσει ως προϋπόθεση οι Πράσινοι, για να παραμείνουν στην κυβέρνηση, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα υπερψήφιζαν την Τρίτη στη βουλή την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης κατά του κ. Κουρτς.

Νωρίτερα η αυστριακή εισαγγελία διαφθοράς πραγματοποίησε έρευνες στα γραφεία του ÖVP και σε κατοικίες στενών συνεργατών του, δηλώνοντας ότι διαθέτει στοιχεία, που τεκμηριώνουν ότι μεταξύ του 2016 και του 2018 στενοί συνεργάτες του κ. Κουρτς συνέβαλαν, ώστε να  χρησιμοποιηθούν πόροι του υπουργείου Οικονομικών «αποκλειστικά για το παραταξιακό πολιτικό συμφέρον».

Το συνολικό χρηματικό ποσό φαίνεται να ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ, με τις εισαγγελικές Αρχές να κατηγορούν τον απερχόμενο καγκελάριο και τους άλλους εμπλεκομένους για απιστία και δωροληψία και τον Σεμπάστιαν Κουρτς να απορρίπτει όλες τις κατηγορίες.

– Ανάληψη ευθυνών από τις Υπ. Εξωτερικών και Άμυνας της Ολλανδίας

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Ζίγκριντ Κάαγκ, υπέβαλε την παραίτησή της από την κυβέρνηση, αφού η πλειονότητα των μελών του κοινοβουλίου έκρινε ότι δεν διαχειρίστηκε σωστά την απομάκρυνση των προσφύγων από το Αφγανιστάν και ότι δεν αντιλήφθηκε τα σημάδια της ταχείας ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

«Η Βουλή αποφάσισε ότι το υπουργικό συμβούλιο ενήργησε ανεύθυνα. Η υπουργός πρέπει να φύγει εφόσον απορρίπτεται η πολιτική της», ανέφερε η Κάαγκ, μια δήλωση, που ομολογουμένως θα ξαφνιαζόμασταν, αν την ακούγαμε στον τόπο μας.

Υπενθυμίζεται ότι ολλανδικά στρατιωτικά αεροσκάφη απομάκρυναν περίπου 2.100 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, μεταφέροντάς τους σε γειτονικές χώρες, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, με εκατοντάδες Ολλανδοί πολίτες – πολλοί αφγανικής καταγωγής – και άγνωστος αριθμός Αφγανών, να μην καταφέρνουν να φτάσουν στο αεροδρόμιο.

Στη συνέχεια, τα βήματά της Υπουργού Εξωτερικών ακολούθησε και η Υπουργός Αμύνης, Ανκ Μπίλεφελντ, η οποία παραιτήθηκε μία ημέρα μετά την πρόταση μομφής από τους βουλευτές της χώρας. Διαβεβαίωσε, επίσης, μπροστά στους δημοσιογράφους, ότι δεν θέλει να “εμποδίσει τη σημαντική εργασία” των συναδέλφων της, που συνεχίζουν τις προσπάθειες να απομακρύνουν ανθρώπους από το Αφγανιστάν.

Οι δύο δυτικοί αξιωματούχοι ανέλαβαν μερίδιο ευθύνης για το χάος που δημιουργήθηκε μεταξύ της κατάκτησης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου και της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων στα τέλη Αυγούστου.

– Για σύγκρουση συμφερόντων παραιτήθηκε ο ομοσπονδιακός υπουργός της Αυστραλίας, Κρίστιαν Πόρτερ

H αποκάλυψη πως o ομοσπονδιακός υπουργός της Αυστραλίας, Κρίστιαν Πόρτερ, έλαβε ανώνυμη δωρεά για προσωπικά νομικά του έξοδα στην υπόθεση αγωγής κατά του ABC, οδήγησε στην παραίτησή του από την κυβέρνηση του Scott Morrison, ο οποίος δεν προσέφερε καμία υποστήριξη στον πρώην υπουργό Βιομηχανίας και Επιστήμης, κάνοντάς την αποδεκτή.

Έδωσε εντολή μάλιστα να διεξαχθεί έρευνα για το αν έγινε παραβίαση του κώδικα συμπεριφοράς για υπουργούς. Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός ανέφερε πως ο κ. Πόρτερ δεν είναι σε θέση να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για να αποφύγει εικασίες περί σύγκρουσης συμφερόντων και έπρεπε να παραιτηθεί.

– Για λόγους ηθικής τάξης παραιτήθηκε ο υπ. Υγείας στα Σκόπια μετά από πυρκαγιά με 14 νεκρούς

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας, Βένκο Φίλιπτσε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αιτία την πυρκαγιά σε μονάδα Covid-19 του νοσοκομείου στην πόλη Τέτοβο, που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους.

Ο Φίλιπτσε, που είχε αναλάβει υπουργός Υγείας τον Δεκέμβριο του 2017, δήλωσε ότι παραιτείται για λόγους ηθικής τάξης.

«Ως γιατρός και υπουργός διαθέτω ακεραιότητα και για λόγους ηθικής τάξης υπέβαλα γραπτώς την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ» ανέφερε.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας της πυρκαγιάς παραιτήθηκαν και ο υφυπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας και ο διοικητής του νοσοκομείου του Τετόβου, οι οποίοι προέρχονται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.

– Εξαιτίας αμφιλεγόμενων δηλώσεων παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Περού

Τον περασμένο Αύγουστο παραιτήθηκε ο Περουβιανός υπουργός Εξωτερικών Έκτορ Μπέχαρ, μόλις 19 ημέρες αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του, εξαιτίας αμφιλεγόμενων δηλώσεων, που είχε κάνει για το ζήτημα της τρομοκρατίας το 2020 και οι οποίες είχαν επανέλθει στη δημοσιότητα, πυροδοτώντας την πρώτη πολιτική κρίση για τον πρόεδρο της περουβιανής Αριστεράς, Πέδρο Καστίγιο.

«Ο κ. Έκτορ Μπέχαρ Ριβέρα υπέβαλε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πέδρο Καστίγιο, την επιστολή της αμετάκλητης παραίτησής του», ανέφερε το γραφείο Τύπου της προεδρίας σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Η πολιτική κρίση ξέσπασε μετά τη μετάδοση από περουβιανά ΜΜΕ βίντεο που είχε μαγνητοσκοπηθεί τον Νοέμβριο του 2020 και στο οποίο αναφερόταν εμμέσως πλην σαφώς σε δύο αντικουβανικές επιθέσεις, που διαπράχθηκαν το 1977 στη Λίμα, δηλώνοντας πως είναι «πεπεισμένος», χωρίς όμως να μπορεί «να το αποδείξει», ότι το «Φωτεινό Μονοπάτι», η οργάνωση μαοϊστών ανταρτών που έσπερνε τον τρόμο στη χώρα των Άνδεων από το 1980 ως το 2000, ήταν «δημιούργημα κατά μεγάλο μέρος της CIA και των (περουβιανών) μυστικών υπηρεσιών».

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Γουάλτερ Αγιάλα Γκονσάλες, ο οποίος μίλησε σε περουβιανό ραδιοφωνικό σταθμό, η παραίτηση του ΥΠΕΞ ακολούθησε την άρνηση του κ. Μπέχαρ να ζητήσει συγγνώμη δημόσια για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του.

– Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ

Μετά από πιέσεις παραιτήθηκε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, μετά την παραδοχή του ότι δεν τήρησε τις οδηγίες προστασίας από την Covid-19, αφού φίλησε μία υπάλληλο, πυροδοτώντας καταγγελίες για προφανή υποκρισία, εφόσον είχε βρεθεί στο επίκεντρο της μάχης κατά της πανδημίας, καλώντας πολλές φορές τους πολίτες να τηρούν αυστηρούς κανόνες πρόληψης.

Ο κ. Χάνκοκ ζήτησε συγγνώμη, μετά τη δημοσίευση της εφημερίδας «The Sun», όπου εμφανίστηκε να φιλάει και να αγκαλιάζει μία υψηλόβαθμη βοηθό του στο γραφείο του και ενώ κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο απαγορεύονταν οι προσωπικές επαφές αυτού του τύπου με κάποιο άτομο εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

«Παραδέχομαι ότι παραβίασα τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε αυτή την περίπτωση» Απογοήτευσα ανθρώπους και λυπάμαι πολύ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Ο κ. Χάνκοκ δεν μπορεί τώρα να ελπίζει ότι θα εμφανιστεί ευθέως μπροστά μας και θα μας πει πως θα συμπεριφερθούμε και θα αναμένει από εμάς να τον ακούσουμε», έγραψε η εφημερίδα «The Sun», σε  σχόλιο στην πρώτη σελίδα της, προσθέτοντας ότι «σε κάτι τέτοιο θα υπήρχε ο μέγιστος βαθμός υποκρισίας».

-Παραίτηση αξιωματούχου στην Ισπανία για παραβίαση σειράς στον εμβολιασμό

Την παραίτησή του υπέβαλε ανώτατος αξιωματούχος της Υγείας στην ισπανική περιφέρεια Μούρθια της Ισπανίας, Μανουέλ Βιγιέγας, επειδή εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού, αν και δεν ανήκε στις ομάδες προτεραιότητας που έχουν οριστεί για να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου, όπως το ιατρικό προσωπικό πρώτης γραμμής.

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούσαν να αποχωρήσει ο αξιωματούχος από τη θέση του, καθώς παραβίασε τη σειρά προτεραιότητας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου επειδή είναι γιατρός και η δουλειά του τον έφερνε σε τακτική επαφή με άλλους εργαζομένους στον τομέα υγείας, που βρίσκονταν σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. «Ήταν μια απόφαση, την οποία θεώρησα σωστή και συνεχίζω να την θεωρώ», επεσήμανε.

Ωστόσο, η τοποθέτησή του αυτή προκάλεσε μεγαλύτερες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα στη συνέχεια ο πρόεδρος της περιφέρειας της Μούρθια, ο Φερνάνδο Λόπεθ Μίρας, να ανακοινώνει ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του Βιγιέγας.

ΠΗΓΗ:philenews.com

Related posts