Home Cyprus Το μέλλον του τομέα τεχνολογίας, έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο

Το μέλλον του τομέα τεχνολογίας, έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο

by News FarosTV
0 comment

Τα τελευταία χρόνια, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό, η κυβέρνηση έχει εντείνει τις δράσεις της για τη δημιουργία εξωστρεφούς αλλά αποτελεσματικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας προκειμένου να ελκύσει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων (κυπριακών και ξένων) να επενδύσουν σε τέτοιας φύσης δραστηριότητες στην Κύπρο.

Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί μία εκ των μικρότερων δικαιοδοσιών στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη την γεωστρατηγική της θέση, την εμπειρία και την κατάρτιση στον τομέα των υπηρεσιών αλλά και το σχετικά ελκυστικό φορολογικό της σύστημα, φιλοδοξεί να καταστεί ισχυρός περιφερειακός κόμβος παραγωγής έρευνας, τεχνολογίας, καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων.

Για να το πετύχει αυτό, πρέπει μεταξύ άλλων να γίνουν επενδύσεις τόσο προς την ανάπτυξη βάσεων δεδομένων όσο και στην προσέλκυση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού. Για την επίτευξη του στόχου επιπρόσθετα προωθούνται διάφορες δράσεις τόσο από τον κρατικό όσο και τον ιδιωτικό τομέα και ενδεχομένως να είναι η πρώτη φορά που συναντάμε τόσους πολλούς φορείς να εργάζονται μεθοδικά εστιάζοντας σε ένα κοινό στόχο. Της συντονισμένης αυτής προσπάθειας ηγείται το καθ’ ύλην αρμόδιο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής με συνοδοιπόρους το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας, το Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΙδΕΚ), τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) και ιδιωτικούς φορείς, όπως η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), τα πανεπιστήμια (δημόσια και ιδιωτικά) και άλλους.

Έχουν υιοθετηθεί σειρά μέτρων που εξυπηρετούν ως θελκτικά κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων και εξειδικευμένου προσωπικού στο νησί: φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις και πρόσθετα κίνητρα για μικρομεσαίες καινοτόμες επιχειρήσεις, φορολογικές απαλλαγές για προσέλκυση εξειδικευμένου προσωπικού τρίτων χωρών και κίνητρα εγκατάστασης των μελών των οικογενειών τους, ψηφιακή βίζα (digital nomad visa), μείωση ορίου πολιτογράφησης βάσει των χρόνων παραμονής στην Κύπρο, κτλ.

Παράλληλα, και ενώ ο τομέας έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την Ευρώπη, η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για φορολογική έκπτωση 20% σε επιχειρήσεις που διαθέτουν συγκεκριμένες δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α), αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην ευρύτερη προσπάθεια που γίνεται για να καταστεί η Κύπρος πιο ανταγωνιστική στο διεθνές σκηνικό και περιφερειακό κέντρο έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας.

Σύμφωνα με τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι συνολικές δαπάνες για ερευνητικές δραστηριότητες στην Κύπρο κατά το 2019 υπολογίζονται σε €164,4 εκατ. και αντιστοιχούν σε 0,74% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σε σύγκριση με €133,1 εκατ. ή 0,62% του ΑΕΠ το 2018. Παρά τη μεγάλη αύξηση του 23,5% που παρατηρήθηκε στις ερευνητικές δαπάνες το 2019 σε σχέση με το 2018, το μερίδιο του ΑΕΠ της Κύπρου που αναλογεί στις δραστηριότητες Ε&Α είναι αισθητά πιο κάτω από των μέσο όρο των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος ανέρχεται σε 2.20%. Η ΟΕΒ, ανέκαθεν αναγνώριζε τη σημασία της Ε&Α και τα θετικά αποτελέσματα που αυτή μπορεί να επιφέρει στις επιχειρήσεις και την οικονομία. Με διάφορες δράσεις της προωθεί τέτοιου είδους δραστηριότητες προς τις επιχειρήσεις τόσο μέσω της ενημέρωσης και εκπαίδευσης όσο και με τις παραγωγικές παρεμβάσεις της προς τους ανάλογους θεσμούς. Η ίδια, εισήγαγε τον θεσμό των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ τα οποία απονέμονται ανελλιπώς τα τελευταία 16 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων για την καινοτομία, η Κύπρος κατατάσσεται για το 2021 στην 18 θέση από τις 38 χώρες που περιλαμβάνονται στο Summary Innovation Index), καθώς και πρώτη εντός της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατά κεφαλή απορρόφηση κονδύλια από το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020». Επίσης, έχει πετύχει σύμφωνα με τον δείκτη DESI  (Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας), ο οποίος αξιολογεί την πρόοδο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ως προς τη μετάβασή τους στη ψηφιακή εποχή, να ανέβει 4 θέσεις στον ευρωπαϊκό ψηφιακό χάρτη και κατατάσσεται 20η μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Βέβαια, η σημαντική βελτίωση αναγνωρίζεται όπως αναγνωρίζεται και ο μακρύς δρόμος τον οποίο έχει ακόμη να διανύσει η χώρα μας, πάντα συγκρινόμενη με τους ευρωπαίους εταίρους της.

Τέλος, η υπό μελέτη προσπάθεια για τη δημιουργία Ζώνης Καινοτομίας και Επιχειρηματικής Ζώνης στη Λευκωσία η οποία θα μπορεί να συστεγάσει συναφείς κυβερνητικές υπηρεσίες, κέντρα έρευνας και αριστείας, νεοφυείς επιχειρήσεις, εκθεσιακούς χώρους κτλ., θα αποτελέσει ακόμη ένα ενισχυτικό μέτρο για ανάπτυξη της οικονομίας και προσέλκυση επενδύσεων.

Η Κύπρος έχει τις δυνατότητες να εδραιωθεί ως κόμβος καινοτομίας και τεχνολογίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρόλο που εξακολουθούν να αιωρούνται κάποιοι ανασταλτικοί παράγοντες (εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού, ανάπτυξη κέντρων δεδομένων, προώθηση της πράσινης ανάπτυξης μέσω της χρήσης καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, περαιτέρω Ε&Α στις επιχειρήσεις κτλ.), το διαμορφούμενο οικοσύστημα δίδει θετικά μηνύματα. Το επιχειρηματικό κλίμα της Κύπρου είναι ιδιαιτέρως ελκυστικό για τους επιχειρηματίες που επιδιώκουν να αναπτύξουν και να προωθήσουν τις ιδέες τους πριν την είσοδο τους στις παγκόσμιες αγορές και ευχή όλων είναι οι εξελίξεις που θα αναπτυχθούν στον τομέα τα επόμενα χρόνια, να οδηγήσουν τη χώρα μας σε αξιόλογο ανταγωνιστικό επίπεδο.

* Επικεφαλής, Γραφείο ΟΕΒ Λεμεσού – Πάφου

Πηγή : philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.