Thursday, July 18, 2024
Home » Συναγερμός για Πηνειό, εκκενώνονται χωριά στη Λάρισα – 6 νεκροί, πλημμύρισαν 720.000 στρέμματα – Στα 2 δισ το κόστος του Daniel

Συναγερμός για Πηνειό, εκκενώνονται χωριά στη Λάρισα – 6 νεκροί, πλημμύρισαν 720.000 στρέμματα – Στα 2 δισ το κόστος του Daniel

0 comment
Συναγερμός για Πηνειό, εκκενώνονται χωριά στη Λάρισα - 6 νεκροί, πλημμύρισαν 720.000 στρέμματα - Στα 2 δισ το κόστος του Daniel
Συνεχίζονται και σήμερα οι απεγκλωβισμοί κατοίκων σε Καρδίτσα, Τρίκαλα
(upd5) Ύστερα από τρία εφιαλτικά 24ωρα κατά το οποία ολόκληρη η Θεσσαλία μετατράπηκε σε μια απέραντη λίμνη και δεκάδες χωριά εξαφανίστηκαν από τον χάρτη – εκτιμάται ότι έχουν πλημμυρίσει περίπου 720.000 στρέμματα –συναγερμός  έχει σημάνει για τη στάθμη του ποταμού Πηνειού και για τον κίνδυνο να πλημμυρίσουν περιοχές της Λάρισας παρά το γεγονός ότι η κακοκαιρία Daniel αποτελεί πλέον παρελθόν.
Ήδη από νωρίς σήμερα τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Φαρκαδόνα, Κλοκοτό, Γεωργανάδες και Πετρόπορος προκειμένου να απομακρυνθούν απ’ αυτές λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού, ενώ οι αρχές προχωρούν στην εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι που βρίσκονται κοντά στη Λάρισα.
Η στάθμη του Πηνειού έχει ξεπεράσει τα 9 μέτρα και παρά την σχετική σταθεροποίηση της, εξακολουθεί να ανεβαίνει, γεγονός που συντηρεί και την ανησυχία των αρμόδιων αρχών, οι οποίες κάνουν λόγο για ένα ακόμα κρίσιμο 24ωρο.
Στη Λάρισα αλλά και σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας αναμένεται να μεταβεί σήμερα Παρασκευή 8/9 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τις ενέργειες των αρμοδίων για τη διαχείριση της δύσκολης κατάστασης που έχει προκληθεί σε Θεσσαλία και Πήλιο, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι επιχειρήσεις από την πυροσβεστική και το στρατό για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από διάφορα χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων, μια και υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες εγκλωβισμένοι.

Συναγερμός στη Λάρισα

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί για σήμερα η Λάρισα λόγω των ανησυχιών υπερχείλισης του Πηνειού, ενώ ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν σπεύσει προς συνδρομή πολιτών για τον απεγκλωβισμό τους καθώς αρκετές συνοικίες έχουν πλημμυρίσει.
Αν και έχουν ήδη σπάσει αναχώματα στο φράγμα της Γυρτώνης, έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί το ποτάμι, πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται στις συνοικίες Άγιος Θωμάς, Άγιος Χαράλαμπος, Ιπποκράτης, Νέα Σμύρνη.
Στη συνοικία Γιάννουλη, το νερό έχει φτάσει μέχρι τη μέση των κτηρίων.
11_20.jpg
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η στάθμη του ποταμού παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση, αν και εξακολουθεί να ανεβαίνει, έχοντας ξεπεράσει πλέον τα 9 μέτρα.
Ο δήμος Λαρισαίων προχώρησε σε έκτακτη ανακοίνωση του χθες το βράδυ, καλώντας όσους πολίτες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι, να είναι σε επιφυλακή και να απομακρυνθούν από την πλημμυρική ζώνη.
Μάλιστα προειδοποιούσε πως η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για ένα τουλάχιστον 24ωρο.
thessalia_1.jpg
Λέκκας: Το κόστος της καταστροφής μπορεί να φτάσει τα 2 δις ευρώ

Την εκτίμηση ότι το κόστος της καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel μπορεί να φτάσει και τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ διατύπωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, αναφέροντας πως θα ξεπεράσει το κόστος από τον καταστροφικό σεισμό του 1999 που ήταν και το μεγαλύτερο έως σήμερα στην χώρα.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Λέκκας είπε πως δεν αποκλείεται το κόστος του Daniel να φτάσει τα 2 δις ευρώ, επισημαίνοντας πως αν και είναι νωρίς για αποτίμηση, θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς πως το έδαφος τόσο στον θεσσαλικό κάμπο όσο και σε άλλες περιοχές, μπορεί να μην είναι πια γόνιμο για αγροτική παραγωγή καθώς και ότι έχει καταστραφεί η φετινή παραγωγή.
Όπως είπε οι φυσικές καταστροφές θα είναι πλέον όλο και πιο συχνές.
«Μέσα στο Βόλο ουσιαστικά εγκαταστάθηκαν 150 εκατομμύρια τόνοι νερού και λάσπης σε μία μέρα μόνο.
Είναι αδύνατο ουσιαστικά να παραλάβουν οι υποδομές όλο αυτό τον όγκο» υποστήριξε ο κ.Λέκκας, τονίζοντας πως αυτό που χρειάζεται είναι ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.
«Να μειώσουμε τη διακινδύνευση, όχι τον κίνδυνο.
Ο κίνδυνος υπάρχει.
Ο κίνδυνος υπάρχει γιατί είναι ένας κίνδυνος που αφορά τη βροχόπτωση.
Αφορά το έδαφος που παρασύρεται» υποστήριξε ο κ. Λέκκας, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να εστιάσουμε στην ανθεκτικότητα των υποδομών οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις καταστάσεις τις οποίες επιβάλλει η κλιματική κρίση.

Απέραντη λίμνη η Θεσσαλία – Πλημμύρισαν 720.000 στρέμματα

Σε απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί η Θεσσαλία καθώς σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι περίπου 720.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει.
Βάσει των στοιχείων αυτών, το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού, ενώ στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.
Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει.
7_29.jpg
Απεγκλωβισμοί κατοίκων

Την ίδια στιγμή, καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχίζονταν οι απεγκλωβισμοί κατοίκων από τα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων, τα οποία φέρονται πως έχουν πληγεί ιδιαίτερα από το πέρασμα της κακοκαιρίας.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από την περασμένη Τρίτη 5/9 έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.881 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλή σημεία.
Παρόλο αυτά, είναι εκατοντάδες ακόμα οι πολίτες, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι και περιμένουν τη συνδρομή της πυροσβεστικής και του στρατού για τη διάσωση τους.
Στην Πηνειάδα Τρικάλων, περιοχή ανάμεσα στα Τρίκαλα και τη Λάρισα, οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στο σχολείο του χωριού, όπου είναι σε υπερυψωμένο σημείο, καθώς τα νερά του Πηνειού κινούνται προς το χωριό, στο Βλόχο Καρδίτσας πάνω από 100 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί σε έναν λόφο ενώ επιχειρήσεις αναμένεται να γίνουν σε πολλά χωριά της Καρδίτσας, όπως στον Παλαμά, στην Αστρίτσα, στη Μεταμόρφωση, στην Αγία Τριάδα, στην Ιτέα, στο Μακρυχώρι, στα Καλυβάκια και στο Πεδινό.
Εκτιμάται πως σήμερα θα επιχειρήσουν για τον απεγκλωβισμό κατοίκων 5 ελικόπτερα που θα πετούν σε κύκλους, 47 βάρκες του στρατού, εθελοντές που βρίσκονται στην περιοχή με βάρκες, πέντε ερπυστριοφόρα του στρατού και Hummer.
ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)
ekskafeas_2.jpg

thessalia_2.JPG
Συνολικά έξι νεκροί

Πρώτο θύμα ήταν ένας 50χρονος που καταπλακώθηκε χθες το πρωί από τοίχο σε περιοχή του Άνω Βόλου, δεύτερο θύμα μια 87χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σήμερα μέσα σε σωρούς χωμάτων στην Πάλτση του Νοτίου Πηλίου.
Νεκρός εντοπίστηκε ένα ηλικιωμένος στην περιοχή Ελληνόπυργος Καρδίτσας.
Τον άτυχο 82χρονο είχε καταπλακώσει ένα όχημα που παρασύρθηκε από το ορμητικά νερά λόγω της κακοκαιρίας. Για την ανάσυρση της σωρού του 82χρονου επιχείρησαν 8 πυροσβέστες με 3 οχήματα.
Τέταρτο θύμα από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας, καθώς εντοπίστηκε νεκρός ο 49χρονος κτηνοτρόφος από το Πετρωτό Δομοκού.
Τα τελευταία θύματα ήταν οι δύο γυναίκες από την Αστρίτσα.
ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΛΟΧΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)
4_62.jpg
Άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων

Αν και κατά τις χθεσινές επίσημες ενημερώσεις γινόταν λόγος για 6 αγνοούμενους, οι οποίοι μάλιστα αργότερα ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν, κανείς δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να πει ποιος είναι ο αριθμός τους, καθώς υπάρχουν πολλές περιοχές τόσο στο θεσσαλικό κάμπο που έχει μετατραπεί σε απέραντη λίμνη όσο και στο Πήλιο που έχει αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό, στις οποίες δεν έχουν πρόσβαση ακόμα οι σωστικές δυνάμεις.
Πολλοί άλλωστε είναι οι αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τι θα βρουν μόλις υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων ή μόλις καταφέρουν να φτάσουν σε περιοχές που είναι ακόμα απροσπέλαστες.
10_16.jpg
Απεγκλωβισμός διά θαλάσσης δεκάδων τουριστών στο νότιο Πήλιο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μία μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού, δια θαλάσσης, δεκάδων ανθρώπων, λίγο μετά τις 16:00 χθες το απόγευμα, από τον οικισμό Μικρό του Πλατανιά, στο Νότιο Πήλιο.
Στον οικισμό είχαν αποκλεισθεί από την Τρίτη το πρωί (5/9) πάνω από 150 άνθρωποι, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς ο δρόμος που καταλήγει στο παραθαλάσσιο θέρετρο και οι αποκλεισθέντες ήταν όλοι τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στην περιοχή.
Ο απεγκλωβισμός όλων των ανθρώπων ήταν αδύνατος από ξηράς και γι’ αυτό ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, σε συνεννόηση με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, έστειλαν το τουριστικό σκάφος «Ταρζάν» που κατάφερε να προσεγγίσει την ακτή και να παραλάβει τελικά 105 άτομα, Έλληνες και αλλοδαπούς, που βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση μετά από 3 ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς νερό και τρόφιμα, καθώς είχαν εξαντληθεί οι προμήθειες των ξενοδοχείων και των πανσιόν.

Λίμνη ο θεσσαλικός κάμπος

Σε απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο Θεσσαλικός κάμπος, και πλέον και ο κάμπος της Καρδίτσας.
Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε υποδομές, περιουσίες, καλλιέργειες και επιχειρήσεις.
Ο Βόλος παραμένει χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ στο Πήλιο οι κάτοικοι είναι αποκομμένοι μια και οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές είναι τεράστιες.
Δύσκολες ώρες για τις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας καθώς φούσκωσε χείμαρρος με αποτέλεσματα να πλημμυρήσουν αρκετά σπίτια.
Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία σπεύδουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, καθώς αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο οδικό δίκτυο, με δρόμους που έχουν κλείσει, ενώ τα μηχανήματα προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.
reuters_2.JPG
1.881 διασώσεις

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, συνολικά 1.881 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή την στιγμή ενώ από Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα τις 6.30 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.406 κλήσεις, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 4.427 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Στη Μαγνησία, 2.260 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 640 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα
-Στην Λάρισα 332 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 130 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 135 άτομα
-Στην Καρδίτσα, 1.110 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 240 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 410 άτομα
-Στα Τρίκαλα, 605 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 90 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 370 άτομα
-Στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 850 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 115 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα
-Στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 720 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 252 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα
-Στη Θήβα και στη Λειβαδιά Βοιωτίας 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημείο 1 άτομο

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
-Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
-Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου
-Στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 139 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Στις Σπέτσες 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 αντλήσεις υδάτων
-Στην Επίδαυρο 40 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 8 άτομα
-Στο Κρανίδι 80 κλήσεις, και πραγματοποιήθηκαν 71 αντλήσεις υδάτων και και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 7 άτομα
-Στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν 5 αντλήσεις υδάτων
-Στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

Στην Περιφέρεια Αττικής 950 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 826 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 583 αντλήσεις υδάτων, 45 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα
-Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 49 αντλήσεις υδάτων

Εναέριες διασώσεις

Επίσης, 110 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 3 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και συγκεκριμένα:
-24 (23 και 1 μωρό) άτομα καθώς και 1 σκύλος από Αγία Τριάδα Καρδίτσας
-28 άτομα από Παλαμά Καρδίτσας
-25 άτομα από Μεταμόρφωση Καρδίτσας
-1 άτομο από Κοσκινά Καρδίτσας
-11 άτομα από Ψαθοχώρι Καρδίτσας
-15 άτομα από Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων
-4 άτομα από Ερμήτσι Καρδίτσας
-2 άτομα από Αστρίτσα Καρδίτσας
Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

www.bankingnews.gr

Συνεχίζονται

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More