Monday, July 15, 2024
Home » SOS εκπέμπει ο ΟΗΕ μετά την πιο ζεστή εβδομάδα στην Ιστορία: «Εκτός ελέγχου η κλιματική κρίση»

SOS εκπέμπει ο ΟΗΕ μετά την πιο ζεστή εβδομάδα στην Ιστορία: «Εκτός ελέγχου η κλιματική κρίση»

0 comment

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου», καθώς μια ανεπίσημη ανάλυση δεδομένων έδειξε ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά τις επτά ημέρες μέχρι την Τετάρτη ήταν η πιο ζεστή εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ.

 

Άκρως ανησυχητικά τα δεδομένα

 

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του αέρα ήταν 17,18C την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προβλέψεων (NCEP) των ΗΠΑ, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 17,01C που είχε επιτευχθεί τη Δευτέρα.

 

Για το επταήμερο που έληξε την Τετάρτη, η μέση ημερήσια θερμοκρασία ήταν 0,04C, υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη εβδομάδα στα 44 χρόνια καταγραφής, σύμφωνα με τα δεδομένα του Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Μέιν.

 

Η εν λόγω μέτρηση έδειξε ότι η μέση θερμοκρασία της Γης την Τετάρτη παρέμεινε στο υψηλό ρεκόρ των 17,18C.

 

Το Climate Reanalyzer χρησιμοποιεί δεδομένα από το σύστημα κλιματικών προβλέψεων NCEP για να παρέχει μια χρονοσειρά της ημερήσιας μέσης θερμοκρασίας του αέρα σε δύο μέτρα, με βάση μετρήσεις από επιφανειακές παρατηρήσεις, παρατηρήσεις από αερόστατα και δορυφόρους.

 

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), τα στοιχεία της οποίας θεωρούνται το χρυσό πρότυπο στα κλιματικά δεδομένα, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να επικυρώσει τους ανεπίσημους αριθμούς, μεταδίδει ο Guardian.

 

Σημείωσε ότι ο αναλυτής χρησιμοποιεί δεδομένα εξόδου μοντέλων, τα οποία χαρακτήρισε «ακατάλληλα» ως υποκατάστατα των πραγματικών θερμοκρασιών και των κλιματικών καταγραφών. Η NOAA παρακολουθεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες και τα αρχεία σε μηνιαία και ετήσια βάση, όχι σε ημερήσια.

 

«Αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια θερμή περίοδο λόγω της κλιματικής αλλαγής, και σε συνδυασμό με το Ελ Νίνιο και τις θερμές συνθήκες του καλοκαιριού, βλέπουμε να καταγράφονται θερμές επιφανειακές θερμοκρασίες ρεκόρ σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η NOAA.

Σε αχαρτογράφητο έδαφος η κλιματική αλλαγή

 

Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή φτάνει σε αχαρτογράφητο έδαφος και ότι η αυξημένη θερμότητα από την ανθρωπογενή παγκόσμια θέρμανση σε συνδυασμό με την επιστροφή του Ελ Νίνιο θα οδηγήσει σε περισσότερες θερμοκρασίες-ρεκόρ.

 

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την επιστροφή του Ελ Νίνιο, ενός σποραδικού καιρικού μοντέλου, την Τρίτη. Το τελευταίο μεγάλο Ελ Νίνιο ήταν το 2016, το οποίο παραμένει το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

 

«Οι πιθανότητες είναι ότι ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών, και μαζί του ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών… “όλων των εποχών”, δηλαδή από την εποχή του Ηεμίου [μεσοπαγετώδης περίοδος], δηλαδή πράγματι πριν από περίπου 120.000 χρόνια», δήλωσε ο δρ Karsten Haustein, ερευνητής ατμοσφαιρικής ακτινοβολίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας.

 

Διάφορα μέρη του κόσμου αντιμετωπίζουν καύσωνες και την Πέμπτη η υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της ΕΕ δήλωσε ότι τον περασμένο μήνα ο κόσμος έζησε τον πιο ζεστό Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ.

 

Οι νότιες ΗΠΑ έχουν πνιγεί κάτω από έναν έντονο θερμικό θόλο τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής εορτής της 4ης Ιουλίου την Τρίτη. Σε τμήματα της Κίνας, συνεχίστηκε ένας διαρκής καύσωνας, με θερμοκρασίες που έφτασαν πάνω από τους 35C.

 

Συνολικά, ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές των ρεκόρ ζέστης αυτής της εβδομάδας είναι ένας εξαιρετικά ήπιος χειμώνας στην Ανταρκτική. Τμήματα της ηπείρου και του κοντινού ωκεανού ήταν 10-20C (18-36F) υψηλότερα από τους μέσους όρους από το 1979 έως το 2000.

 

Ο Chari Vijayaraghavan, ένας πολικός εξερευνητής και εκπαιδευτικός που επισκέπτεται τακτικά την Αρκτική και την Ανταρκτική τα τελευταία 10 χρόνια, δήλωσε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι εμφανής και στους δύο πόλους και απειλεί την άγρια ζωή της περιοχής, καθώς και ότι οδηγεί στο λιώσιμο των πάγων που ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κινδύνων εξάπλωσης ασθενειών όπως η γρίπη των πτηνών στην Ανταρκτική, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους πιγκουίνους και την υπόλοιπη πανίδα της περιοχής», δήλωσε ο Vijayaraghavan.

Πηγή: ethnos.gr

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More