Home » Σάρατζ: Παραβιάζεται η εκεχειρία από τις δυνάμεις του Χαφτάρ

Σάρατζ: Παραβιάζεται η εκεχειρία από τις δυνάμεις του Χαφτάρ

by Demetrios Haralambous
0 comment

libya

Μια ημέρα μετά τη Διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη – Συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός και τήρηση του εμπάργκο όπλων – Ο Σάρατζ αποκλείει τη συνάντηση με τον στρατάρχη Χαφτάρ

 

Προτού καλά – καλά περάσουν 24 ώρες από τη συμφωνία στη Διάσκεψη στο Βερολίνο, για εκεχειρία στη Λιβύη, οι πολεμικές δηλώσεις δίνουν και παίρνουν ανάμεσα στις δυνάμεις των αντίπαλων στρατοπέδων των Φαγιέζ αλ Σάρατζ και Χαλίφα Χαφτάρ.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ανέφερε παραβίαση της εκεχειρίας από μονάδες του Λιβυκού Εθνικού Στρατού κοντά στην Τρίπολη.

«Οι μονάδες του διοικητή Χαλίφα Χάφταρ έπληξαν με βλήματα όλμου κατοικημένες συνοικίες στην περιοχή Σαλάχ αλ-Ντιν, κάτι που συνιστά μια ακόμη παραβίαση της εκεχειρίας μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου», μετέδωσε σήμερα το λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Alahrar, επικαλούμενο τον Μοχάμεντ Γκουνούνου, εκπρόσωπο του λιβυκού στρατού που τελεί υπό τις εντολές της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη.

Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται επίσης έναν διοικητή μονάδας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας κοντά στη συνοικία ‘Αιν Ζάρα που είπε ότι οι στρατιώτες του απέκρουσαν επίθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού νοτίως της Τρίπολης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το al-Mashhad, σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν στα νότια προάστια της Τρίπολης αρκετές ώρες μετά τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη.

Η πληροφορία επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι οι πυροβολισμοί ακούγονταν σε όλη την πρωτεύουσα.

Αργότερα, η διοίκηση της 155ης ταξιαρχίας πεζικού ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες της ανέλαβαν δράση για να σταματήσουν επίθεση στην ‘Αιν Ζάρα από Σύρους μαχητές «που είχαν παραβιάσει επανειλημμένα την εκεχειρία».

Έκδηλη είναι η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Παρόλο που στη Διάσκεψη στο Βερολίνο συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός, τις επιφυλάξεις της εκφράζει η Ευρώπη για τον τρόπο με τον οποίο θα τηρηθεί η ανακωχή.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, διατύπωσε ζωηρές επιφυλάξεις καθώς δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογες ανάμεσα στα αντίπαλα στρατεύματα της Λιβύης. Την ίδια στιγμή ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ο οποίος δεν συνομίλησε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στο Βερολίνο, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών μαζί του.

Το γεγονός αυτό εγείρει προβληματισμό καθώς στον σχεδιασμό της ΕΕ για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός προβλέπεται και η συνάντηση των δύο ανδρών.

Σάρατζ: Θα συνεχιστεί η καταστροφή εάν δεν αλλάξει κάτι

Η Λιβύη θα αντιμετωπίσει μια «καταστροφική κατάσταση» εκτός εάν οι ξένες δυνάμεις ασκήσουν πίεση στον διοικητή των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χάφταρ για να άρει τον αποκλεισμό των πετρελαιοπηγών εξαιτίας του οποίου η παραγωγή έχει σχεδόν μηδενιστεί, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σάρατζ που ηγείται της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Από την Παρασκευή, οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν κλείσει τα μεγαλύτερα λιμάνια διακίνησης πετρελαιοειδών της Λιβύης σε ένα παιχνίδι εξουσίας, καθώς οι ξένες δυνάμεις συναντήθηκαν στο Βερολίνο το Σαββατοκύριακο για να τον προτρέψουν να σταματήσει μια στρατιωτική εκστρατεία για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Ο πρωθυπουργός Φάγεζ αλ-Σάρατζ, του οποίου η κυβέρνηση έχει την έδρα της στην Τρίπολη, δήλωσε στο Reuters ότι απορρίπτει τα αιτήματα των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης να διασυνδεθεί η εκ νέου έναρξη της λειτουργίας των λιμανιών διακίνησης πετρελαιοειδών με μια νέα κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο μεταξύ των Λίβυων, λέγοντας ότι το εισόδημα από το πετρέλαιο προορίζεται για να ωφελήσει όλη τη χώρα.

«Η κατάσταση θα είναι καταστροφική, αν συνεχιστεί έτσι», δήλωσε ο Σάρατζ σε συνέντευξη στο Βερολίνο.

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.