Ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης στο μέτωπο της πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτο μέχρι αυτή την ώρα στην περιοχή της Άλασσας μετά την αναζωπύρωση που σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής. Η πυρκαγιά κατευθύνεται προς τις περιοχές Γεράσας – Παραμύθας. Εναέρια μέσα ενισχύουν το έργο της πυρόσβεσης.

19:20: Οδηγίες για εκκένωση των κοινοτήτων Αψιού και Μαθηκολώνης

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις από το Τμήμα Δασών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Οι Επαρχιακές Διοικήσεις Παγκύπρια στέλνουν βυτιοφόρα και προωθητές γαιών. Στο σημείο σπεύδει και η υπουργός Δικαιοσύνης.

19:03 Στο σημείο ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

19:00 Ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας RescEU. Ζητείται βοήθεια από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ζητήθηκε βοήθεια από το Ισραήλ προκειμένου να συνδράμει στο έργο της πυρόσβεσης. Φτάνουν αεροσκάφη το πρωί της Δευτέρας.

Επιπλέον, ζητήθηκε από τις Βρετανικές Βάσεις να ενημερώσουν αν μπορούν να συνδράμουν από αύριο το πρωί στην προσπάθεια κατάσβεσης της πύρινης λαίλαπας.

Πύρινες γλώσσες εζωσαν λυόμενο υποστατικό στην Παραμύθα

18:48: Νέες οδηγίες Αστυνομίας προς οδηγούς

Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην επαρχία Λεμεσού, για λόγους ασφαλείας, καλούνται οι οδηγοί που κατευθύνονται από την περιοχή Αγρού, προς Λεμεσό, να χρησιμοποιούν το δρόμο Καλού Χωριού – Αρακαπά.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της φωτιάς τμήμα του δρόμου Παλώδιας – Καλού Χωριού είναι κλειστό για την τροχαία κίνηση.

Οι οδηγοί προτρέπονται να είναι προσεκτικοί, να έχουν τα φώτα πορείας των οχημάτων τους αναμμένα και να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα. Καλούνται επίσης να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Ο δρόμος Κορφής – Απεσιάς, που είχε κλείσει νωρίτερα, έχει δοθεί στην κυκλοφορία.

18:40: Στο συντονιστικό κέντρο ο υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος

18:25: Διακοπές ρεύματος από ΑΗΚ στις περιοχές που μαίνεται η πυρκαγιά

18:20: Στήθηκε συντονιστικό Κέντρο στην περιοχή της Άλασσας

Η πυρκαγιά αυτή τη ώρα μαίνεται μεταξύ των κοινοτήτων Απαισιάς, Παραμύθας, Σπιτάλι, Γεράσας και Φασούλας.

18:00 Ανεξέλεγκτο το μέτωπο, κατευθύνεται προς Σπιτάλι και Απεσιά

Νωρίτερα, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ ΙΙ, με δώδεκα εναέρια μέσα να υπερίπτανται πάνω από το μέτωπο της πυρκαγιάς, συμπεριλαμβανομένων και των δύο ιορδανικών που έφθασαν στην Κύπρο για να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Αυτή την ώρα, εκτός από τα εναέρια μέσα, στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, συνδράμουν 11 οχηματα από Πυροσβεστική Υπηρεσία, 10 οχήματα από Τμήμα Δασών και 3 προωθητές γαιών. Στο σημείο βρίσκονται μέλη της Υπηρεσίας Θήρας, της Επαρχιακής Διοίκησης, της Αστυνομίας , του δικτύο εθελοντών SupportCy της Πολιτικής Άμυνας.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Κεττής σημαντική είναι η συμβολή της Εθνικής Φρουράς σε όλα τα επίπεδα. Επιστρατεύεται και το Ιορδανικό ελικόπτερο MI 26. Ανταποκρίνεται για συντονισμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης και ο Διευθυντής (Δ) κ. Δ. Κατσίφλης.