Thursday, July 18, 2024
Home » Πρώην αξιωματούχος Πενταγώνου: Αν δεν διέταξε ο Πούτιν την εξόντωση Πριγκόζιν θα πρέπει «να προσέχει τα νώτα του» (βίντεο)

Πρώην αξιωματούχος Πενταγώνου: Αν δεν διέταξε ο Πούτιν την εξόντωση Πριγκόζιν θα πρέπει «να προσέχει τα νώτα του» (βίντεο)

0 comment

Πρώην αξιωματούχος Πενταγώνου: Αν δεν διέταξε ο Πούτιν την εξόντωση Πριγκόζιν θα πρέπει «να προσέχει τα νώτα του» (βίντεο)

Την ώρα της συντριβής του αεροπλάνου, ο ρώσος πρόεδρος βρισκόταν στο Κουρσκ, γιορτάζοντας την 80ή επέτειο από τη νίκη στην ομώνυμη μάχη της Σοβιετικής Ενωσης με τη ναζιστική Γερμανία, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Stephen Bryen πιστεύει ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ηγέτης του μισθοφορικού στρατού της ρωσικής ομάδας Βάγκνερ, είναι νεκρός στα συντρίμμια ενός από τα ιδιωτικά του αεροπλάνα, στις 23 Αυγούστου. Υπήρξαν αρχικά ορισμένες δημοσιογραφικές εικασίες ότι μπορεί να μην βρισκόταν μεταξύ των επιβατών.

Καταρρίφθηκε από πύραυλο

Ο Bryen, επίσης, υποψιάζεται έντονα ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε, δεν συνετρίβη εξαιτίας έκρηξης βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε κάποιο τμήμα του ή μηχανικού προβλήματος. Αλλά δεν είναι σίγουρος ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εντυπωσιακή δολοφονία του συμμάχου του που εξελίχθηκε σε αμφισβητία του.

Πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου και στέλεχος της αμυντικής βιομηχανίας, ο Stephen Bryen πιστεύει ότι η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, η GRU, είχε τα μέσα και το κίνητρο να ενεργήσει με ή χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Πούτιν.

Μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο του Jewish Policy Center (Κέντρο Εβραϊκής Πολιτικής) στις 24 Αυγούστου, ο συγγραφέας της στήλης Weapons and Strategy του Substack, η εργασία του οποίου παρουσιάζεται επίσης στους Asia Times, Newsweek, The Washington Times και αλλού, είπε οι εικόνες στα συντρίμμια δείχνουν τρύπες από θραύσματα στα υπολείμματα τους ενός πτερυγίου. «Δεν θα είχες θραύσματα εάν προκαλείτο έκρηξη… θα τα είχες από αντιαεροπορικούς πυραύλους» τόνισε.

Είπε ακόμα ότι «το αεροπλάνο πετούσε στα 28.000 πόδια και συνέχιζε ν’ ανεβαίνει». Μόνο ορισμένοι πύραυλοι εδάφους-αέρος, όπως αυτοί του ρωσικού συστήματος SS-20 – για να μην αναφέρουμε τα μαχητικά αεροσκάφη – θα μπορούσαν να εκτοξευτούν στον ουρανό σε απόσταση 100 μιλίων βορειοδυτικά της Μόσχας. Ο τακτικός ρωσικός στρατός διαθέτει SS-20 στην περιοχή της συντριβής. «Τους έχει και η GRU», επισήμανε.

Του υποσχέθηκε προστασία

«Η υπόθεσή μου είναι ότι η GRU [Κύρια Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας] ήθελε να πάρει πίσω τον έλεγχο από τη Βάγκνερ», πρόσθεσε.

Η ομάδα μισθοφόρων, που δραστηριοποιείται για λογαριασμό του Κρεμλίνου στην Αφρική και τη Συρία, πήρε την ηγεσία από τον τακτικό στρατό στην εννεάμηνη μάχη για το Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία. Ενώ έχασε αρκετούς από τους 50.000 στρατιώτες της, η Βάγκνερ τελικά απώθησε μια μεγαλύτερη ουκρανική δύναμη.

 

4622803690597538 image
Συντρίμμια από το αεροσκάφος του Πριγκόζιν (φωτογραφία Reuters)

Στην ίδια γειτονιά

Ο Πριγκόζιν και η στρατιωτική οργάνωσή του έφεραν σε αμηχανία και υπονόμευσαν τον τακτικό στρατό, και τον Πούτιν, με τη βραχύβια ανταρσία και την ανεπιτυχή πορεία προς τη Μόσχα τον Ιούνιο. Στη συνέχεια, ως αντάλλαγμα για την επιλογή να συγχωνευθούν στον στρατό ή ν’ αναπτυχθούν στη Λευκορωσία, «Ο Πούτιν υποσχέθηκε να προστατεύσει τον Πριγκόζιν».

Οι δυο τους μεγάλωσαν στην ίδια γειτονιά του Λένινγκραντ (τώρα πάλι Αγία Πετρούπολη). Συνεργάστηκαν στο παρελθόν και ο Πριγκόζιν, κάποτε φυλακισμένος επί χρόνια ως κλέφτης, χρησιμοποίησε μια αυτοκρατορία catering ως μέσο για τη συγκρότηση ενός ιδιωτικού στρατού χρήσιμου για τον Πούτιν.

 

4622803992078575 image
Η έδρα της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU) στη Μόσχα (φωτογραφία Pavel Golovkin/AP)

 

Πολύ πιο ισχυρή από την KGB

Ο Bryen, ο οποίος έχει λάβει δύο φορές το υψηλότερο πολιτικό βραβείο του Πενταγώνου, είπε ότι ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παρατήρησε πως «ο Πούτιν τηρεί τις υποσχέσεις του… Ετσι, αν υποσχέθηκε να προστατεύσει τον Πριγκοζίν, μάλλον το προσπάθησε».

Την ώρα της συντριβής του αεροπλάνου, ο ρώσος πρόεδρος βρισκόταν στο Κουρσκ, γιορτάζοντας την 80ή επέτειο από τη νίκη στην ομώνυμη μάχη της Σοβιετικής Ενωσης με τη ναζιστική Γερμανία, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Τον γύρισαν εσπευσμένα στη Μόσχα… και από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε τίποτα».

Η GRU «είναι πολύ πιο ισχυρή από την FSB [Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, διάδοχος της, υπηρεσίας πληροφοριών/μυστικής αστυνομίας, KGB]», είπε. «Δεν συγκρίνεται με τη δική μας την DIA [Defense Intelligence Agency, Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών]», η οποία είναι κυρίως αναλυτική, σημείωσε. «Η GRU είναι αναλυτική και επιχειρησιακή… Οι ειδικές δυνάμεις της είναι μεγάλες».

Αμαυρώθηκε η εικόνα του

Η εξάλειψη του Πριγκόζιν, μαζί με το νούμερο δύο της μισθοφορικής οργάνωσης, τον Ντμίτρι Ούτκιν, πρώην αξιωματικό του ρωσικού στρατού και σημερινό, ιδρυτικό, ηγέτη της Βάγκνερ, βοηθά στην αποκατάσταση της εικόνας του Πούτιν που αμαυρώθηκε από την εξέγερσή της.

«Αλλά αν είναι αλήθεια ότι δεν ήταν αυτός που τη διέταξε… πρέπει να προσέχει τα νώτα του», επισήμανε ο Bryen.

Ο πόλεμος

Στο μεταξύ, ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας μπορεί να γέρνει υπέρ της πρώτης. Ο ρωσικός στρατός έχει εκπαιδεύσει 250.000 έως 350.000 εφέδρους.

«Τώρα έχει περίπου 100.000 [στρατιώτες] στην Ουκρανία» και, με την επίθεση του Κιέβου να έχει προφανώς αποτύχει, ο Bryen δεν πιστεύει ότι η Μόσχα χρειάζεται εκεί μισθοφόρους της Βάγκνερ.

Ο χρόνος κυλάει σε βάρος της

Οι μάχες κόστισαν στις ουκρανικές δυνάμεις «τεράστιες ποσότητες στρατευμάτων και εξοπλισμού… συμπεριλαμβανομένου δυτικού εξοπλισμού». Οπως είπε, ο πόλεμος «γίνεται όλο και πιο δύσκολος» για την Ουκρανία.

Οσο περισσότερος χρόνος κυλάει μέχρι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια διευθέτηση, «τόσο περισσότερο έδαφος θα καταλαμβάνει η Ρωσία». Ο ίδιος πιστεύει ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν σύντομα.

Χαρακτήρισε, επίσης, τη μαζική βοήθεια που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία πρωτοφανή στη σύγχρονη εποχή και σημείωσε ότι «ορισμένοι υποστηρίζουν πως μας αφήνει γυμνούς αλλού στον κόσμο» αντί να ενισχύει, για παράδειγμα, την αποτροπή των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, του Ιράν, της Βόρειας Κορέας και άλλων κρατών.

Οι φιλοδοξίες της Πολωνίας

Η ένταση μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας μπορεί να μειωθεί, εάν αποχωρήσουν από εκεί τα στρατεύματα της Βάγκνερ. Οι πολωνικές δυνάμεις «είναι πολύ καλύτερες από τα στρατεύματα της Λευκορωσίας», ανέφερε ο Bryen.

Επιπλέον, «οι Πολωνοί έχουν τις δικές τους φιλοδοξίες, ας είμαστε ειλικρινείς… Αν για κάποιο λόγο η ουκρανική κυβέρνηση καταρρεύσει, δεν θα εκπλαγώ να δω την Πολωνία να παίρνει την περιοχή του Λβιβ» από την Ουκρανία «και οι Ρώσοι να μην κάνουν πολλά γι’ αυτό».

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More