ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ: ‘Μουγγάθηκε’ ο Συλλούρης -Αν και το πόρισμα μιλά για παρέμβαση προτίμησε τη σιωπή επικαλούμενος τον Al Jazeera

Sharing is caring!

Το δρόμο της σιωπής ή μάλλον το δικαίωμα της σιωπής, επέλεξε ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις.

Στις 14:30 παρουσιάστηκε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών.

Διάβασε μία γραπτή δήλωση και ακολούθως ανέφερε ότι δεν απαντήσει σε καμία ερώτηση, λέγοντας ότι θα ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα της σιωπής.

Πρόσθεσε ότι δεδομένου ότι δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των αστυνομικών ερευνών σε σχέση με την παράνομη βιντεογράφησή του από το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera, στις 30 Οκτωβρίου του 2020, είναι αναγκασμένος ενώπιον της Επιτροπής να ασκήσει το συνταγματικό δικαίωμα του της σιωπής, με βάση τη συμβουλή του δικηγόρου του.

«Αυτή θα είναι η απάντησή μου σε όλες τις ερωτήσεις, που προτίθεστε να μου υποβάλετε», είπε.

Διευκρίνισε ότι η εν λόγω στάση του, η οποία όπως ανέφερε, «είναι απόλυτα θεμιτή και νόμιμη με βάση το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας υιοθετείται εξ ανάγκης και μετά λύπης μου, πλην όμως δεδομένης της μη διάπραξης από πλευράς μου οποιουδήποτε αδικήματος είμαι αναγκασμένος να τηρήσω τη στάση αυτή, ώστε να προστατεύσω κατά το καλύτερο και ενδεδειγμένο τρόπο τα νομικά μου δικαιώματα».

Σε καμία ερώτηση…
Σημειώνεται πως ο Δημήτρης Συλλούρης δεν απάντησε σε καμιά από τις ερωτήσεις του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής, ασκώντας το συνταγματικό δικαίωμα του της σιωπής, όπως είχε αρχικά αναφέρει.

Τι λέει το πόρισμα
Το ενδιάμεσο πόρισμα αφήνει εκτεθειμένο σε έναν βαθμό τον Συλλούρη, αφού γίνεται ξεκάθαρα λόγος για παρέμβαση από το γραφείο του Πρόεδρου της Βουλής.

«…ξεχωρίζει και το πιο κάτω μήνυμα μεταξύ λειτουργών του του Υπουργείο Εσωτερικών και Οικονομικών με το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα ο παρεμβατικός ρόλος του γραφείου του πρώην Προέδρου της Βουλής …. και η πίεση που ασκείτο (και πιθανόν και από άλλα πολιτικά πρόσωπα) προς τους λειτουργούς των υπουργείων».

Αφού γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε περιστατικό που… λογοκρίνεται, το -ενδιάμεσο- πόρισμα σημειώνει: «Το πιο πάνω περιστατικό ενδεχομένως να χρήζει περαιτέρω διερεύνησης προκειμένου να διαφανεί η σκοπιμότητα της διαφαινόμενης παρέμβασης από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής ώστε να ανιχνευθούν τυχόν ευθύνες».

Οι τοποθετήσεις του

Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο βίντεο που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera, κάνοντας λόγο για «παράνομη βιντεογράφηση και προβολή της μονταρισμένης ταινίας από τον Al Jazeera».

Είπε ότι στις 4 Νοεμβρίου υπέβαλε σχετική καταγγελία στην Αστυνομία, για να σημειώσει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει οποιαδήποτε ενημέρωση αναφορικά με τις έρευνες της Αστυνομίας, για την εν λόγω καταγγελία.

Ανέφερε, επίσης, ότι για την βιντεογράφησή του από το κανάλι Al Jazeera κλήθηκε από την Αστυνομία για ανακριτική κατάθεση και κατόπιν συμβουλής του δικηγόρου του άσκησε βάση του άρθρου 12 του Συντάγματος το συνταγματικό του δικαίωμα της σιωπής.

Η δήλωση που διάβασε
«Δυστυχώς και δεδομένου ότι δεν έχω καμία ενημέρωση, σχετικά με την πρόοδο των αστυνομικών ερευνών σε σχέση με αυτό το θέμα, είμαι και πάλι αναγκασμένος ενώπιον σας σήμερα να ασκήσω το συνταγματικό δικαίωμα μου της σιωπής, με βάση και πάλι τη συμβουλή του δικηγόρου μου», είπε ο κ. Συλλούρης.

Συνέχισε λέγοντας ότι όλη η κοινοβουλευτική δράση του είναι καταγεγραμμένη και ευρίσκεται στα πρακτικά και αρχεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ερευνητική Επιτροπή μπορεί να τα προμηθευτεί.

Στη δήλωση που διάβασε ενόρκως ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι μετά τη δημοσίευση της διαρροής εγγράφων της Βουλής των Αντιπροσώπων προς τον Al Jazeera είχε αποστείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολή, ημερομηνίας 31 Αυγούστου του 2020, την οποία είχε δώσει στη δημοσιότητα.

«Όπως ξεκάθαρα εξάγεται από τις ημερομηνίες, η επιστολή αυτή εστάλη πολύ πριν την παράνομη δημοσιοποίηση της βιντεογράφησης από το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera», είπε.

Σε σχέση με το περιεχόμενο της επιστολής, ανέφερε ότι μεταξύ άλλων, έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του Προέδρου για διευκόλυνση οποιασδήποτε ενδεχόμενης έρευνας, ενώ εισηγήθηκε όπως με την αξιοποίηση των νέων κανονισμών που ψηφίστηκαν στις 31 Ιουλίου του 2020, καθώς και της υπάρχουσας νομοθεσίας, επιταχυνθεί η έρευνα για πιθανή ανάκληση υπηκοοτήτων, εκεί που είναι δυνατόν και επιβάλλεται.

Επίσης, εισηγήθηκε στον Πρόεδρο όπως καλέσει σύσκεψη Αρχηγών των κομμάτων για κοινό προβληματισμό ως προς το κατά πόσο το Πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχιστεί ή να τερματιστεί και αν η απόφαση θα ήταν να τερματιστεί τότε να ακούγονταν οι εισηγήσεις των κομμάτων για βελτίωση του Προγράμματος.

Επιπλέον, στην επιστολή του ανέφερε ότι στην περίπτωση τερματισμού του Προγράμματος η εισήγησή του θα ήταν να υπάρξει αναστολή του ΚΕΠ μέχρι να επέλθει περαιτέρω βελτίωση στη βάση των εισηγήσεων της σύσκεψης Αρχηγών.

Στην περίπτωση που η απόφαση θα ήταν συνέχιση του Προγράμματος εισηγείτο μέσω της ίδιας επιστολής το σχεδιασμό και την ανάληψη μιας συγκροτημένης πρωτοβουλίας ενημέρωσης για την αντιμετώπιση των όποιων είτε καλόπιστων, είτε κακόπιστων κριτικών, για ένα πρόγραμμα που έχει προφέρει πολλά στην οικονομία του τόπου.

Η θέση του Νικολάτου
«Το δικαίωμα της σιωπής για υπόπτους και κατηγορούμενους είναι θεμελιωμένο και βασίζεται στον νόμο», λέει ο Μ. Νικολάτος

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μύρων Νικολάτος, είπε από την πλευρά του ότι «το δικαίωμα της σιωπής, για υπόπτους και κατηγορούμενους, είναι θεμελιωμένο και βασίζεται στον νόμο», σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ερευνητική Επιτροπή δεν είναι Δικαστήριο.

Ενημέρωσε τον κ. Συλλούρη πως θα του υποβάλλονταν όλες οι ερωτήσεις και ότι θα είχε το δικαίωμα να μην απαντήσει.

Μεταξύ των ερωτήσεων που υποβλήθηκαν στον τέως Πρόεδρο της Βουλής από τον κ. Νικολάτο ήταν αν εξουσιοδοτήθηκε από τον Πρόεδρο να παρουσιαστεί ως Σύμβουλός του για τις επενδύσεις στο εξωτερικό, εάν συμμετείχε σε συνεδρία και με ποια ιδιότητα, αν πήγε προσκεκλημένος και ποιος κάλυψε τα έξοδα.

Επιπρόσθετα, ρωτήθηκε εάν ο ίδιος ή κάποιο μέλος της οικογένειας του είχε σχέση με εργοληπτικές εταιρείες, εάν βρέθηκε ποτέ σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με αλλοδαπό επενδυτή ή επιχειρηματία για να συζητήσει την αίτησή του και να τον βοηθήσει να εγγραφεί, αν αποκόμισε τόσο ο ίδιος όσο και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του οικονομικό ή άλλο όφελος από το ΚΕΠ, καθώς και αν έχει ασκήσει πίεση από τη θέση του, για την προώθηση κατ` εξαίρεση πολιτογράφησης επενδυτή.

Επιπλέον, ο κ. Νικολάτος ρώτησε εάν υπήρχε συνεργασία μεταξύ του ιδίου και κάποιου άλλου μέλους του κράτους για κατ` εξαίρεση πολιτογράφηση, εάν εκ της θέσεως του ήταν θεμιτό να συμμετέχει στις κατ` εξαίρεση πολιτογραφήσεις και ποια η σχέση του με τον Κύπρο Κυπριανού, το όνομα του οποίου αναφέρει στο βίντεο και ποια η ανάμιξη του στο ΚΕΠ.

Τέλος, ρωτήθηκε αν στο παρελθόν έχει επικοινωνήσει με άλλους Προέδρους Κοινοβουλίων και με ποιους , αφού στο βίντεο φαίνεται να δεσμεύεται πως αν δεν γινόταν η δουλειά στην Κύπρο θα επικοινωνούσε με άλλους Προέδρους Κοινοβουλίων.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΠΗΓΗ: oparatiritis.com.cy

Related posts