Σφοδρές είναι οι μάχες που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία με τις ρωσικές δυνάμεις να κερδίζουν έδαφος στα ανατολικά την ώρα που οι Ουκρανοί προωθούνται στο νότο.

«Ο εχθρός προωθείται στους τομείς Αβντιίβκα, Μαριίνκα και Λιμάν» έγραψε η υφυπουργός στο Telegram. «Προωθείται και στον τομέα Σβατόβοε», δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ.

«Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη», συνέχισε. «Μαίνονται παντού σφοδρές μάχες».

Η υφυπουργός διευκρίνισε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα προωθούνταν από την πλευρά τους με «εν μέρει επιτυχία» στη νότια πλευρά της πόλης Μπαχμούτ, στα ανατολικά, καθώς και κοντά στο Μπερντιάνσκ και τη Μελιτόπολη στη νότια ζώνη του μετώπου.

Από την πλευρά του ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Αντρέι Καρταπόλοφ, πρόεδρος της επιτροπής αμυντικών υποθέσεων της ρωσικής κάτω Βουλής δήλωσε πως η αποχώρηση της εταιρείας μισθοφόρων Wagner από τη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν μειώνει το αξιόμαχο των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων

Νεκρή Ουκρανή συγγραφέας

Σε μία άλλη εξέλιξη η Ουκρανή συγγραφέας Βικτόρια Αμαλίνα, η οποία είχε τραυματιστεί την Τρίτη σε ρωσικό πλήγμα σε εστιατόριο στην πόλη Κραματόρσκ , υπέκυψε το Σάββατο, ανακοίνωσε την Κυριακή (2/7) ουκρανική μη κυβερνητική οργάνωση.

«Σας ενημερώνουμε ότι η συγγραφέας Βικτόρια Αμαλίνα απεβίωσε την 1η Ιουλίου στο νοσοκομείο Μέτσνικοφ της Ντνίπρο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ PEN Ukraine, η οποία προωθεί την ελευθερία της έκφρασης και τη λογοτεχνία στην Ουκρανία.

Ο θάνατος της συγγραφέως αυξάνει στους 13 νεκρούς τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων του ρωσικού πλήγματος στο εστιατόριο στην Κραματόρσκ.