Πάφου Γεώργιος: Καμιά αντίρρηση για ανάδειξη Αρχιεπίσκοπου το προσεχές Σάββατο

Sharing is caring!

Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου θα μπορούσε να γίνει το Σάββατο για να προηγηθεί Θεία Λειτουργία, αλλά αυτό θα το αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος, αύριο, δήλωσε ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, συμπληρώνοντας ότι «δεν έχει καμιά αντίρρηση». Οι δηλώσεις έγιναν σήμερα, Τετάρτη, μετά το πέρας των εγκαινίων των έργων αναδόμησης και αποκατάστασης του Παγκυπρίου Γυμνασίου, όπου ο Πάφου Γεώργιος τέλεσε αγιασμό.

O Πάφου Γεώργιος δήλωσε ότι ως παλιός μαθητής και ως παλιός καθηγητής του Παγκυπρίου Γυμνασίου «νοιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση όταν έρχομαι σε ιδιαίτερες μέρες για το σχολείο, όπως ήταν τα σημερινά εγκαίνια γι’ αυτό και εκφράζω την ικανοποίηση μου για το τι έγινε και τα συγχαρητήρια μου στους συντελεστές αυτής της ανακαίνισης».

Σχετικά με τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, ο  Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι τα διαδικαστικά προχωρούν όπως ήταν προγραμματισμένα. Σημείωσε ότι το πρωί φεύγοντας από την Αρχιεπισκοπή πληροφορήθηκε ότι υπάρχουν τρεις ενστάσεις, το περιεχόμενο των οποίων δεν γνωρίζει. «Θα τις εξετάσουμε αύριο και αύριο θα ορισθεί και η ημέρα συνεδρίασης για εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου».

Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσε η μέρα εκλογής να είναι η προσεχής Παρασκευή και όχι από βδομάδας, ούτως ώστε να εκλεγεί νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας πριν από τα Χριστούγεννα, ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, αφού το καταστατικό λέει ότι πρέπει να προηγηθεί Θεία Λειτουργία.

«Αυτή την Παρασκευή δεν έχουμε Λειτουργία, είναι οι Μεγάλες Ώρες που γίνονται στην Εκκλησία, θα μπορούσε να γίνει το Σάββατο για να προηγηθεί Θεία Λειτουργία, αλλά αυτό θα το αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος, αύριο. Εγώ δεν έχω καμιά αντίρρηση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα όσα λέγονται και γράφονται για τον σχηματισμό συνεργασιών εντός της Ιεράς Συνόδου και την πιθανότητα να είναι ο ίδιος ο νέος Αρχιεπίσκοπος, ο Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι η Ιερά Σύνοδος θα ψηφίσει το νέο Αρχιεπίσκοπο. Η εκλογή του Αρχιεπισκόπου, σημείωσε, θα γίνει από την Ιερά Σύνοδο, όπως προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου που ομοιάζει με σύνταγμα ενός κράτους.

«Κάναμε τις εκλογές, κατήλθαμε ως υποψήφιοι με αυτό το καταστατικό και νομίζω πρέπει να το σεβαστούμε όλοι. Το Καταστατικό λέει εκλογή από τον λαό του Τριπρόσωπου και από την Ιερά Σύνοδο ενός από τους τρείς. Η Ιερά Σύνοδος θα κάνει τα δικά της καθήκοντα», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Related posts