Wednesday, July 17, 2024
Home » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σε άσχημη κατάσταση η οικονομία των ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ζητάει νέα επέκταση του ορίου του χρέους! Η προηγούμενη που συμφωνήθηκε μόλις τον Ιούνιο καταναλώθηκε στην… Ουκρανία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σε άσχημη κατάσταση η οικονομία των ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ζητάει νέα επέκταση του ορίου του χρέους! Η προηγούμενη που συμφωνήθηκε μόλις τον Ιούνιο καταναλώθηκε στην… Ουκρανία

0 comment

Σε άσχημη κατάσταση η οικονομία των ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ζητάει νέα επέκταση του ορίου του χρέους!

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το αμερικανικό Κογκρέσο να ψηφίσει το ταχύτερο παράταση του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού, ώστε οι ΗΠΑ να μη βιώσουν σε έναν μήνα το πολυσυζητημένο shutdown, την παράλυση μεγάλου μέρους του ομοσπονδιακού κράτους, που σημαίνει ότι ήδη οι Αμερικανοί ξεπέρασαν την επέκταση του ορίου χρέους, στο οποίο είχαν συμφωνήσει τον Ιούνιο οι Ρεπουμπλικανοί!

«Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί βραχυπρόθεσμος νόμος για τα δημοσιονομικά τον επόμενο μήνα», ανέφερε η υπηρεσία προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή της.

Ζητούμενο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι «να αποφευχθούν σοβαρά προσκόμματα στις ομοσπονδιακές δραστηριότητες» μόλις αρχίσει το νέο οικονομικό έτος, την 1η Οκτωβρίου.

«Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε προγράμματα σημαντικά για τους Αμερικανούς και να αντιμετωπίσουμε επείγουσες ανάγκες», είπε η εκπρόσωπος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η Καρίν Ζαν-Πιερ, σύμφωνα με την οποία εάν δεν διεξαχθεί ψηφοφορία το ταχύτερο, προγράμματα βοήθειας σε τρόφιμα ενδέχεται να απειληθούν.

 «Δεν υπάρχει κανένας λόγος το Κογκρέσο να μην μπορέσει να κάνει τη δουλειά του», πρόσθεσε.

Το αμερικανικό κοινοβούλιο είναι σήμερα μοιρασμένο, με τη Γερουσία στα χέρια των Δημοκρατικών και τη Βουλή των Αντιπροσώπων στα χέρα των Ρεπουμπλικάνων.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες που η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπη με κίνδυνο πολιτικού και οικονομικού αδιεξόδου και αυτό είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στην ιστορία των ΗΠΑ και είναι κάτι που καταδεικνύει την πολύ κακή κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας λόγω της διακυβέρνησης Μπάιντεν.

Μόλις τον Ιούνιο αποφεύχθηκε ο κίνδυνος κήρυξης στάσης πληρωμών έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση Μπάιντεν και τους Ρεπουμπλικάνους

Η στάση πληρωμών θα ήταν κάτι άνευ προηγουμένου, ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν βιώσει αρκετές φορές, λιγότερο ή περισσότερο παρατεταμένα shutdowns, περιόδους δημοσιονομικής παράλυσης.

Αλλά τότε ήταν άλλες οι εποχές. Τότε δεν αμφισβητούνταν το δολάριο, δεν μειώνονταν η επιρροή του ως αποθεματικού νομίσματος και επίσης δεν υπήρχε ένα μπλοκ από δεκάδες χώρες που να θέλει να αποδολαριοποιήσει τις οικονομίες τους.

Επίσης, η αμερικανική οικονομία τις προηγούμενες φορές δεν είχε υποβαθμιστεί από τον οίκο Fitch και ούτε είχαν υποβαθμιστεί οι αμερικανικές τράπεζες από τον οίκο Moody’s.

Η συζήτηση αυτή τη φορά θα επικεντρωθεί σε συμπληρωματικά κονδύλια περίπου 20 δισεκ. δολαρίων που ζήτησε η προεδρία τη 10η Αυγούστου.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλει ιδίως να εγκριθεί από το Κογκρέσο η χορήγηση επιπλέον βοήθειας 13 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Με λίγα λόγια, λόγω της διαδικασίας απεξάρτησης από το δολάριο που ακολουθούν πολλές μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, οι Αμερικανοί δεν έχουν πλέον την ευκαιρία να τυπώνουν άφθονα δολάρια όπως πριν, οπότε η επέκταση του ορίου χρέους που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο καταναλώθηκε στην… Ουκρανία.

https://www.pronews.gr

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More