Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον πέταξε… στο Διάστημα – Δείτε βίντεο από την εκτόξευση

Sharing is caring!

branson-ektokseusi3

Είναι η πρώτη φορά που απλοί επιβάτες ταξιδεύουν στο διάστημα – Η πτήση είχε καθυστερήση 90 λεπτών, λόγω καιρικών συνθηκών – Ξεκίνησε την απογείωση του λίγο μετά τις 17:30 ώρα Ελλάδος και ολοκληρώθηκε περίπου μια ώρα μετά

 

Ολοκληρώθηκε το ιστορικό ταξίδι στο διάστημα διάρκειας περίπου μιας ώρας. Για πρώτη φορά απλοί επιβάτες κατόρθωσαν να φτάσουν στο διάστημα. Για τον Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, ήταν ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ολόκληρος ο πλανήτης ανέμενε με αγωνία το συγκεκριμένο ταξίδι. Μαζί με τον  δισεκατομμυριούχο ήταν δύο πιλότοι και δύο επιβάτες.

Λίγο μετά τις 17:30 (ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε το live του πρώτου επιβατηγού ταξιδιού στο διάστημα το σκάφος της Virgin Galactic. Μεταδόθηκε ζωντανά, ενώ παρουσιαστής της «εκτόξευσης» ήταν ο Στέφεν Κόλμπερτ. Συμπαρουσίαζε η μηχανικός Βερόνικα ΜακΓκάουαν,  αλλά και άλλοι εκπαιδευόμενοι αστροναύτες.

Όλα πήγαν βάση σχεδίου. Το διαστημικό αεροσκάφος, μετέφεραν άλλα δύο μέχρι να φτάσουν σε συγκεκριμένα χιλιάδες πόδια ώστε να είναι δυνατή η εκτόξευση του στο διάστημα.  Το διαστημικό αεροπλάνο εκτόξευσε τους πυραυλοκινητήρες του, έκλινε σχεδόν απευθείας προς τα πάνω και επιτάχυνε περίπου τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου για να φτάσει στην άκρη του διαστήματος.


Για το ταξίδι επιστροφής, το VSS Unity έχει σχεδιαστεί για να περιστρέφει τα φτερά του και τα πτερύγια της ουράς προς τα πάνω. Αυτό βοηθά το αεροπλάνο να φρενάρει στην ατμόσφαιρα καθώς βυθίζεται πίσω στη Γη. Περίπου 10 μίλια πάνω από το έδαφος ο όχημα πρέπει να περιστρέψει τα φτερά του στη θέση του, ώστε να μπορεί να γλιστρήσει προς την προσγείωση του διαδρόμου.

Ο Μπράνσον, είχε αυτό το όνειρο από μικρός. Η προσπάθεια και η έρευνα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ξεκίνησε από το 2004.  Στο live, ο ίδιος εξιστόρησε  πως γεννήθηκε αυτή η ιδέα, αποκαλύπτωντας ότι η πρώτη φορά που το σκέφτηκε, ήταν  ένα μικρό αγοράκι. «Είναι ένα όνειρο που πραγματοποιείται» τονίζει ο ίδιος.

Είναι μια κομβική στιγμή, για τα επιβατικά ταξίδια στο… διάστημα.   Ο Μπράνσον,  είχε ξεκαθαρίσει ότι θέλει πρώτα να δοκιμάσει ο ίδιος τη ριψοκίνδυνη αυτή πτήση στο διάστημα, πριν ξεκινήσουν τα επιβατικά ταξίδια του χρόνου.

Για τον σχεδιασμό του ταξιδιού, χρειάστηκε η βοήθεια ειδικών επιστημόνων εξειδικευμένων στην αεροναυπηγεία με ειδικότητα σε διαστημικά σκάφη.  Σε παλιότερη συνέντευξη του πριν από πολλά χρόνια, μια τηλεθεάτρια τον είχε ρωτήσει «έχεις σκεφτεί να ταξιδέψεις στο διάστημα;», ο Μπράνσον τότε απάντησε «θα το ήθελα πολύ!».

Η στιγμή που το σκάφος έχει αποκολληθεί και πηγαίνει προς το Διάστημα

Πάντως, σε 9 ημέρες, ο Τζεφ Μπέζος θα ετοιμάσει τη δική του εκτόξευση στο διάστημα με το διαστημικό σκάφος, Νιου Σέπερντ. Σημειώνεται ότι έχει πάρει το όνομα του από τον πρώτο αμερικανό αστροναύτη Αλαν Σέπαρντ που ήταν ο πρώτος αστροναύτης που ταξίδεψε στο διάστημα με την εταιρία του Μπέζος.

Ο Μπράνσον πανηγυρίζει λίγο μετά την επιστροφή του στη Γη

Όντας ο ίδιος στο πλήρωμα, ο Μπράνσον θα μπορέσει να αξιολογήσει πώς οι μελλοντικοί πελάτες της Virgin Galactic θα βιώνουν τα διαστημικά ταξίδια, ανακοίνωσε σχετικά η εταιρεία.

«Αποστολή μου να κάνω το όνειρο ενός ταξιδιού στο διάστημα πραγματικότητα για τα εγγόνια μου, για τα εγγόνια σας, για όλους» έγραψε ο 70χρονος δισεκατομμυριούχος στα social media.

Mάλιστα ο Μπράνσον πήγε με ποδήλατο στον χώρο εκτόξευσης. Δείτε το tweet που ανέβασε λίγο πριν από την πτήση:

Ποιοι πέταξαν μαζί με τον Μπράνσον

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι ο αστροναύτης 001. Μαζί του ταξίδεψαν η Beth Moses (αστροναύτης 002), ο Colin Bennett (αστροναύτης 003) και η Sirisha Bandla (αστροναύτης 004). Η πτήση έγινε με το VSS Unity, με πιλότους τους Dave Mackay και Michael Masucci που θα αποδεσμευτεί από το «μητρικό» VMS Eve, το οποίο θα πιλοτάρουν οι CJ Sturckow και Kelly Latimer.

Μόλις έφτασε στα 50.000 πόδια, το μητρικό σκάφος απελευθέρωσε το Unity, που είναι ένα επαναχρησιμοποιούμενο, φτερωτό διαστημικό σκάφος, που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει έξι επιβάτες και δύο πιλότους στο διάστημα. Στο απόγειο του ταξιδιού, ο Μπράνσον, οι δύο πιλότοι και τα τρία στελέχη της Virgin Galactic είχαν για λίγα λεπτά την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας, ενώ θαύμασαν τον μαύρο ουρανό και την καμπυλότητα της Γης.

Ανταγωνισμός και προσωπικές κόντρες

Ο ανταγωνισμός ξεπερνά την προσωπική «κόντρα» των δύο βαθύπλουτων επιχειρηματιών. Όλα παίζονται για το ποιος θα επικρατήσει πρώτος στο διάστημα επιχειρηματικά όταν αρχίσει να αναπτύσσεται ο διαστημικός τουρισμός. Ο Μπράνσον δραστηριοποιείται στον τομέα εδώ και χρόνια. Οι αρχικές προσπάθειές του ήταν αποτυχημένες. Η μεγαλύτερη αποτυχία συνέβη το 2014, όταν το SpaceShipTwo έπεσε σε δοκιμαστική πτήση πάνω από την Καλιφόρνια κι ένας πιλότος έχασε τη ζωή του. Έκτοτε ακολούθησαν κι άλλα εγχειρήματα. Η Virgin Galactic μετά από πολλές προσπάθειες έλαβε τελικά άδεια για τουριστικές πτήσεις στο διάστημα από την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία (FAΙ).

Τόσο η FAI όσο και ειδικοί θέτουν το όριο για αντίστοιχες, ασφαλείς πτήσεις στα 100 χιλιόμετρα πάνω από τη γη. Ωστόσο δεν υπάρχουν δεσμευτικοί διεθνείς κανόνες. Τον χαρακτηρισμό «αστροναύτες» έχουν λάβει και πιλότοι της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν πετάξει έως 80,5 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της γης. Πάντως, έστω και λίγες μέρες μετά τον Μπράνσον, ο Τζεφ Μπέζος αναμένεται να πετάξει ακόμα πιο μακριά στο διάστημα με το διαστημόπλοιο New Shepard. To όνομα είναι εμπνευσμένο από τον Άλαν Σέπαρντ, τον πρώτο Αμερικανό που βρέθηκε στο διάστημα το 1961. Μάλιστα το σύντομο ταξίδι του Μπέζος στο διάστημα αναμένεται στις 20 Ιουλίου, 52 χρόνια ακριβώς μετά το πρώτο ταξίδι στη Σελήνη.

11 λεπτά στο διάστημα

«Ονειρευόμουν να πετάξω στο διάστημα από τότε που ήμουν πέντε χρονών» αναφέρει ο 57χρονος Μπέζος. Για να γίνει το όνειρό του πραγματικότητα, ο Μπέζος ίδρυσε πριν από περίπου 20 χρόνια την διαστημική εταιρεία Blue Origin. Το διαστημόπλοιο New Shepard έχει περάσει από πολλές δοκιμές και όλα δείχνουν έτοιμα για τις 20 Ιουλίου. Με τον Μπέζος θα συνταξιδέψουν ο αδερφός του Μαρκ και ένας 82χρονος πρώην πιλότος. Το ταξίδι τους θα διαρκέσει μόλις 11 λεπτά σε ύψος 100 χλμ. από την επιφάνεια της γης. Ο διαστημικός σταθμός ΙSS κινείται σε ύψος 400 χλμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Μπέζος και Μπράνσον δεν θα είναι οι πρώτοι επιχειρηματίες που έχουν βρεθεί στο διάστημα. Ήδη το 2001 ο Αμερικανός επιχειρηματίας Ντένις Τίτο είχε περάσει δύο εβδομάδες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έχοντας πληρώσει 20 εκατομμύρια δολάρια. Έκτοτε άλλοι δώδεκα «τουρίστες» έχουν βρεθεί στο διάστημα, ωστόσο όλα αυτά απέχουν ακόμη έτη φωτός από την ιδέα του μαζικού τουρισμού στο διάστημα. Ο σχεδιασμός και η αποστολή μιας διαστημικής αποστολής κοστίζει υπέρογκα ποσά και οι προδιαγραφές ασφαλείας είναι τεράστιες.

Ανοίγει σιγά-σιγά ο δρόμος προς το σύμπαν

Μέχρι στιγμής μόνο ειδικά εκπαιδευμένοι αστροναύτες και κάποιοι, ελάχιστοι βαθύπλουτοι έχουν βρεθεί στο διάστημα. Τόσο ο Μπράνσον όσο και ο Μπέζος φιλοδοξούν να αλλάξουν αυτή την τάση. Και ο επικεφαλής της Tesla Έλον Μασκ με την εταιρεία SpaceX ανακοίνωσε το 2018 ότι οι τουρίστες θα μπορούν σύντομα να πετούν γύρω από το φεγγάρι. Για το 2021 η SpaceX μαζί με την αμερικανική Axiom Space και τη Nasa σχεδιάζουν τουριστική πτήση για τον ISS με τέσσερις άνδρες από  από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ισραήλ, σύμφωνα με ΜΜΕ. Κάθε «εισιτήριο» κοστίζει 55 εκατομμύρια δολάρια.

Πάντως, ειδικοί εκτιμούν ότι οι δύο πτήσεις των Μπράνσον και Μπέζος διαφέρουν από όλες τις άλλες, διότι στέλνουν το μήνυμα για το άνοιγμα του διαστήματος στον μαζικό τουρισμό.  Με ενδεχόμενο κόστος γύρω στα 250.000 δολάρια τα ταξίδια στο διάστημα θα μπορούσαν να γίνουν στο μέλλον πιο προσιτά σε σχέση με τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται σήμερα.ΠΗΓΗ:zougla.gr, protothema.gr, youtube.com

 

 

Related posts