Home » Ο Περδίκης για δάνεια ΠΕΠ -«Κόλπο Συλλούρη η Ad Hoc», οι σύζυγοι Αναστασιάδη και Συλλούρη στην λίστα διαγραφών πριν το κούρεμα -vid

Ο Περδίκης για δάνεια ΠΕΠ -«Κόλπο Συλλούρη η Ad Hoc», οι σύζυγοι Αναστασιάδη και Συλλούρη στην λίστα διαγραφών πριν το κούρεμα -vid

by Demetrios Haralambous
0 comment

Χύμα και τσουβαλάτα τα είπε ο Γιώργος Περδίκης στην εκπομπή «Ο Παρατηρητής LIVE» που προβάλλεται καθημερινά από το Vouli.TV.

Του Φάνη Μακρίδη

Ο βουλευτής του κινήματος Οικολόγων με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε την απόφαση να διαλυθεί η Ad hoc επιτροπή της Βουλής που συστάθηκε για να εξετάσει τα δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων και όχι μόνο. Αναφερόμενος στην απογοητευτική τροπή που είχε το όλο θέμα, δεν δίστασε να επιρρίψει ευθύνες στον τέως πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη.

Ο τελευταίος, κατά την έκφραση του κ. Περδίκη, σκαρφίστηκε τη δημιουργία της Ad hoc επιτροπής για να αποφευχθεί η εξέταση του ζητήματος των δανείων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων από την επιτροπή Ελέγχου.

«Ήταν ένα κόλπο για να θολώσουν τα νερά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Περδίκης για την απόφαση που πήρε ο Συλλούρης μαζί με τους αρχηγούς των κομμάτων. Κι εξήγησε ότι το έκαναν «μπας και αποφύγουν τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη».

Αναφέρθηκε και στην υπόθεση της… ξεχασμένης λίστας με τις διαγραφές δανείων ΠΕΠ (δημοσιοποιήθηκε μέρος της από 24h, Έθνος και Documento), πριν από το κούρεμα, την οποία είχε επαναφέρει ο ίδιος στη Βουλή. Είπε πως η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την ύπαρξη της λίστας, ενώ μετά από ερώτημά μας μίλησε και για τα δυο ονόματα που δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

«Όλος ο κόσμος ξέρει» είπε και πρόσθεσε: «Είναι για δάνεια που αφορούν τη σύζυγο του Πρόεδρου (σ.σ. Νίκου Αναστασιάδη) και τη σύζυγο του πρώην πρόεδρου της Βουλής».

Η λίστα με… διευθετήσεις δανείων Κυπρίων πολιτικών και συγγενών- docs&vid

Ο Γιώργος Περδίκης αποκάλυψε και τα όσα διαμείφθηκαν στη Βουλή σε σχέση με την εταιρεία συμφερόντων του πρόεδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου. Ο λόγος για την Taxan Properties και τη συμφωνία της με την Τράπεζα Κύπρου για διευθέτηση δανείου ύψους 2.581 εκ. με άμεση διαγραφή ποσού 956.000 ευρώ. Θυμίζουμε ότι την εμπιστευτική συμφωνία απεκάλυψε αυτούσια ο «Παρατηρητής».

Εταιρεία συμφερόντων Σιζόπουλου απαλλάχθηκε από ΜΕΔ 2.581.000 ευρώ με άμεση διαγραφή 956.000 -docs

Σχολίασε, λοιπόν, ότι με την απόφαση για διάλυση της Ad Hoc επιτροπής «λύθηκε το θέμα υπέρ του κ. Σιζόπουλου».

Ο βουλευτής των Οικολόγων, δεν ήταν μηδενιστής. Μίλησε και για τις θετικές παραμέτρους της όλης υπόθεσης. Κάθε άλλο παρά μονόπλευρος ήταν. Ίσως γι΄ αυτό να εκλαμβάνουν μεγαλύτερη αξία οι καταγγελίες που κάνει κατά καιρούς. Εξέφρασε τη θέση πως οι βουλευτές πλέον είναι πιο προσεκτικοί κι αιτιολόγησε τη θέση του.

Οι σχέσεις του με τους υπόλοιπους βουλευτές και η εμπειρία του στην 20ετή θητεία του στα βουλευτικά έδρανα, αποτέλεσαν κομμάτι της συζήτησης, ενώ δεν έλειψε και η ερώτηση για το μέλλον του στην πολιτική. «Δεν σχεδιάζω να πάω σε μοναστήρι» ήταν η χαρακτηριστική του τοποθέτηση.

 

Τα κυριότερα σημεία των τοποθετήσεων του κ. Περδίκη:

• «Αυτή η επιτροπή ήταν μια ιδέα του κ. Συλλούρη για να αποφύγει, ουσιαστικά, τον έλεγχο από την επιτροπή Ελέγχου. Γιατί η επιτροπή Ελέγχου είχε αποφασίσει να καλέσει τον Κεντρικό Τραπεζίτη να καταθέσει τη λίστα Γιωρκάτζη. Είχα εισηγηθεί να γίνει υποεπιτροπή της επιτροπής Ελέγχου για να χειριστεί αυτή τη λίστα -όχι κατ΄ ανάγκην να τη δημοσιοποιήσει, να τη χειριστεί- και ο κ. Συλλούρης κατ’ ακρίβειαν με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων, στη σύσκεψη των αρχηγών, σκαρφίστηκαν -το τονίζω αυτό- ένα κόλπο, αυτή την ad hoc επιτροπή για να θολώσουν τα νερά μπας και αποφύγουν τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη. Ήταν από την αρχή ένα κόλπο αυτή η ad hoc επιτροπή».

Η περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη με τα φερόμενα ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια -Μαζί τα πρακτικά της ολομέλειας -docs

• «Αποδείχθηκε παγίδα για το πολιτικό σύστημα της Κύπρου. Διότι παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί απαξίωσαν αυτή την επιτροπή, η κοινωνία δεν την απαξίωσε, την παρακολουθούσε και τα ΜΜΕ παρακολουθούσαν την κάθε συνεδρίαση και ζητούσαν συνεχώς ενημέρωση για τις εξελίξεις και κυρίως στο θέμα που αφορούσε την λίστα Γιωρκάτζη».

• «Ο κ. Συλλούρης στην προσπάθειά του να θολώσει τα νερά έβαζε συνέχεια καινούργια θέματα στην ατζέντα αυτής της ad hoc της επιτροπής. Είχε διευρύνει το πεδίο δράσης της για να ελέγξει τα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων στον Συνεργατισμό, να ελέγξει τα δάνεια και την κατάσταση δανείων των ΠΕΠ πριν από το κούρεμα… Ό,τι του έλεγες το έβαζε μέσα στην ατζέντα σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά».

• (σε ερώτημα κατά πόσον υπήρχαν ατέρμονες συζητήσεις στην επιτροπή) «Γίνονταν προπαρασκευαστικές συζητήσεις. Δηλαδή μέσα απ΄ αυτή τη διαδικασία, για παράδειγμα, προέκυψε η υπόθεση με τον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος δεσμεύτηκε ενώπιον της ad hoc επιτροπής να κάνει έρευνα σε όλα τα δάνεια ΠΕΠ στην ΚΕΔΙΠΕΣ. Από εκεί πρόκυψε μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι μόνο αυτό το στοιχείο, το οποίο βγήκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. Το γεγονός, δηλαδή, ότι όταν συζητούσαμε τη συνέχιση της λειτουργίας της ad hoc επιτροπής, είπε κάποιος βουλευτής: ‘Μα γιατί να μας καταθέσει εμάς ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης τα στοιχεία αυτής της έρευνας; Δεν πρέπει να κατατεθούν, δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν’. Το άκουσαν οι δημοσιογράφοι, το έκαναν τουτούκκι και έγινε συζήτηση γύρω απ΄ αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά την κατάθεση και δημοσιοποίηση στοιχείων από την έρευνα του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη για την ΚΕΔΙΠΕΣ μια κατάθεση που αντιλαμβάνομαι θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη»
• « Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει και ολόκληρο βουνό από εκκρεμότητες, το οποίο τα κόμματα δεν θέλουν να αγγίξει κανένας ενόψει και των βουλευτικών εκλογών. Και ποιες είναι αυτές οι εκκρεμότητες; Να δώσω κάποια παραδείγματα. Το πιο συνταρακτικό για μένα, γιατί εγώ το ξεκίνησα, είναι η αλήθεια γύρω από τη λίστα που δημοσιεύτηκε και αφορούσε καταχρηστικές διαγραφές δανείων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων πριν το κούρεμα. Ουδέποτε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτής της λίστας. Ε, λοιπόν, στα πλαίσια της αλληλογραφίας που αντάλλαξε η ad hoc επιτροπή με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου έχουμε τη διαβεβαίωση πλέον από την Κεντρική Τράπεζα ότι υπάρχει αυτή η λίστα. Εφόσον πλέον έχουμε μέσα από τα έγγραφα που πήραμε από τον Κεντρικό Τραπεζίτη στο πλαίσιο της λειτουργίας της ad hoc επιτροπής, τη σαφή πλέον διαβεβαίωση ότι υπάρχει αυτή η λίστα, τότε πρέπει να έρθει στη Βουλή».

Επιστολή Περδίκη στον Αδάμου για ‘λίστα Γιωρκάτζη’, ΜΕΔ Συνεργατισμού και εταιρείας συμφερόντων Σιζόπουλου – «Ποινικό αδίκημα…»

• «Αυτή η ίδια αιτιολογία δόθηκε (σημ. ότι οι διευθετήσεις δανείων ΠΕΠ δεν ήταν χαριστικές) ακούστηκε και για πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα σε σχέση με τον Συνεργατισμό. Και είπαμε να λέμε ότι η αλήθεια γι΄ αυτά τα δάνεια θ φανεί από την έρετνα που έκανε ο Γενικός Ελεγκτής. Δηλαδή, ποιος λέει αλήθεια. Αν λέει αλήθεια η Τράπεζα ή τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, αυτό πρέπει να διερευνηθεί από έναν ανεξάρτητο ερευνητή. Κι αυτό ακριβώς μας παίρνει και σε μια άλλη εκκρεμότητα που αφήνει πίσω της η ad hoc επιτροπή. Η λίστα Γιωρκάτζη δεν προοριζόταν μόνο για να δημοσιοποιηθεί. Κυρίως προοριζόταν να ελεγχθεί. Να αναλάβει κάποιος ανεξάρτητος οργανισμός, αν θέλετε ο Γενικός Ελεγκτής, να πάρει αυτά τα στοιχεί από τη λίστα Γιωρκάτζη, να πάρει τα στοιχεία από τις τράπεζες, τα ΠΕΠ και να δει πού βρίσκεται η αλήθεια. Αυτό είναι ένα δεύτερο κομμάτι αυτού του βουνού που αφήνει πίσω της η ad hoc επιτροπή. Δεν αγγίζει, δεν θέλει να ξέρει ποια είναι η αλήθεια γύρω από τη λίστα των διαγραφών πριν από το κούρεμα. Δεν την θέλει. ‘Ας την αναλάβουν οι επόμενοι που θα έρθουν’. Το δεύτερο που δεν αγγίζει είναι τη διερεύνηση της λίστας Γιωρκάτζη. Που έλεγαν ότι έχει κενά, ελλιπή στοιχεία, αλλά όταν ήρθε η ώρα να ελέγξουν πάλι κώλωσε το πολιτικό προσωπικό».

• (μετά από ερώτηση για επιστολή που είχε στείλει στον πρόεδρο της Βουλής Αδάμο Αδάμου) «Ο κ. Σιζόπουλος είχε ένσταση να συζητηθεί στην ad hoc επιτροπή το θέμα της Taxan Properties. Ζήτησε ειδική διερεύνηση. Εγώ του είπα να και του υπέδειξα ότι είναι μέσα στα πλαίσια της επιτροπής αυτής, έχουμε πάρει αποφάσεις στην ολομέλεια της Βουλής που λένε ότι μπορεί να διερευνήσει αυτή η επιτροπή θέματα που αφορούν δάνεια προσώπων και εταιρειών που σχετίζονται με ΠΕΠ, άρα είναι ολοφάνερα μια χαρακτηριστική περίπτωση αυτές οι καταγγελίες που δημοσίευσε ο ‘Παρατηρητής’ σε σχέση με τη διαχείριση του δανείου μιας εταιρείας στην οποίο εμπλέκεται ΠΕΠ. Εμένα δεν με ενδιαφέρει ποιο είναι αυτό το πρόσωπο. Με ενδιαφέρει ότι εκτεθήκαμε στην ad hoc επιτροπή».

• (μετά από νέα ερώτηση για την Taxan Properties) «Αμφισβητούσε ο κ. Σιζόπουλος αν μπορεί να το κάνει αυτό η επιτροπή. Έγινε μια έρευνα από τις υπηρεσίες σε σχέση με τις αποφάσεις που πάρθηκαν και φάνηκε από την έρευνα ότι σαφώς και είναι μέσα στις αρμοδιότητες της επιτροπής να εξετάσει κι αυτό το θέμα. Αλλά το θέμα λύθηκε τελικά υπέρ του κ. Σιζόπουλου με την απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής για διάλυση της ad hoc επιτροπής».

• (για το Πόθεν Έσχες) «Υπάρχει μια επιτροπή υπό τον Δώρο Ιωαννίδη που ασχολείται με όλα τα Πόθεν Έσχες όλων των αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας πλην των βουλευτών, των υπουργών και του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Τα Πόθεν Έσχες τα ελέγχει επιτροπή με τα τέσσερα μεγάλα κόμματα υπό τον πρόεδρο της Βουλής. Ζήτησα το απλούστατο: Να ελέγξουν στις δηλώσεις των βουλευτών και των υπουργών αν υπάρχουν καταγεγραμμένα τα δάνεια της λίστας Γιωρκάτζη. Το αρνήθηκαν κι αυτό {…} Κανονικό κουκούλωμα {…} Εκείνος που ασχολήθηκε με τα χρυσά διαβατήρια, βρέθηκε και κατηγορούμενος στο τέλος».

• (για την συμμετοχή στην ad hoc επιτροπή και την απόφαση διάλυσής της) «Εκτός από την ΕΔΕΚ, έλειπαν από την Αλληλεγγύη και από το ΕΛΑΜ. Μπορεί και να ήξεραν τι θα γινόταν. Ήμουν εκτός παιχνιδιού. Για να είμαι ειλικρινής, είχε εκφράσει διαφωνία και ο κ. Λιλλήκας (σ.σ. για την διάλυση της επιτροπής). Οι υπόλοιποι τρεις δεν διαφώνησαν με την εισήγηση για διάλυση της ad hoc επιτροπής».

• (ερώτημα για προσυνεννόηση βουλευτών διαφορετικών κομμάτων) «Εγώ αυτά τα θέματα, την συνεννόηση, τα έχω ζήσει χρόνια, δεκαετίες. Είναι πάρα πολλές φορές που έχω αντιληφθεί ότι κάποια πράγματα προαποφασίζονται στον διάδρομο ή μεταξύ φιλικών τηλεφωνημάτων, ιδιαίτερα μεταξύ των τριών μεγάλων κομμάτων. Ενίοτε και του τέταρτου. Άλλοι λένε ότι αυτός είναι πολιτικός πολιτισμός…».

• (σε ερώτημα του Χάρη Θεραπή αν αποχωρεί και από την πολιτική) «Δεν σκοπέυω να πάω σε μοναστήρι αγαπητέ Χάρη». Ο κ. Θεραπής επανέρχεται: «Έχουμε προεδρικές…». Για να απαντήσει ο κ. Περδίκης, ως εξής: «Δεν νομίζω να προαλείφομαι για προεδρικός υποψήφιος… Δεν είμαι κατάλληλος. Κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν».

• (ρεαλιστική εισήγηση για αποτελεσματικό έλεγχο του θέματος των δανείων των ΠΕΠ) «Πιστεύω στην εισήγηση των Πισσαρίδη, Συρίμη και Παναγιωτίδη. Ένας ανεξάρτητος οργανισμός να ελέγχει το Πόθεν Έσχες. Να βλέπει τι μπαίνει και τι βγαίνει από τις τσέπες των πολιτικών».

• «Σε ένα μεγάλο βαθμό τα πράγματα έχουν διορθωθεί. Δηλαδή, από τον καιρό που μπήκα στη Βουλή, υπάρχει μεγάλη διαφορά σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια. Έχουν την έγνοια. Φοβούνται πλέον κάποιοι πολιτικοί ότι θα ‘πιαστούν’. Βοήθησε πολύ το γεγονός με τον Al Jazeera, η παγίδευση των δυο βουλευτών. Οπόταν αναγκαστικά έγιναν και κάποια βήματα προς τα μπροστά. Ανέβηκε και η αντίληψη του κόσμου».

• (απαντώντας σε ερώτημα για τις διευθετήσεις δανείων ΠΕΠ πριν το κούρεμα και κάποια πρόσωπα που αφαιρέθηκαν από τη λίστα) «Όλος ο κόσμος ξέρει . Είναι για δάνεια που αφορούν τη σύζυγο του Πρόεδρου και τη σύζυγο του πρώην πρόεδρου της Βουλής. Το θέμα είναι ότι το πολιτικό προσωπικό εξακολουθεί όσα μπορεί να κρύψει, να τα κρύψει. Όσα μπορεί να μην παρουσιαστούν, να μην παρουσιαστούν».

• «Εξακολουθούν πίσω από κλειστές πόρτες να μιλούν για ρουφιάνους βουλευτές που καρφώνουν ή που αποκαλύπτουν. Εξακολουθούν να μιλούν με αυτή την απαίσια φράση, ‘καννιβαλισμός’. Σαν να είμαστε εμείς οι πολιτικοί, οι βουλευτές, το πολιτικό προσωπικό, ξεχωριστή φυλή. Είμαστε Μάο Μάο σε σχέση με τους υπόλοιπους. Η Βουλή είναι άλλη φυλή μια πρέπει εμείς (σημ. οι βουλευτές, δηλαδή) να προστατεύουμε ο ένας τον άλλον. Γιατί πρέπει εγώ να νοιώθω ότι είμαι συνάδελφος με τους βουλευτές και όχι συνάδελφος με τους δημοσιογράφους, ή συνάδελφος με τους πολίτες; Εγώ στα 20 χρόνια που έζησα στη Βουλή πραγματικά δεν ένιωσα καμιά αδελφικότητα ή καμιά αδελφότητα με το προσωπικό. Μόνο παγίδες, κακία και προσβολές έχω εισπράξει. Πολύ λίγη εκτίμηση και σεβασμό, σε αντίθεση με τον κόσμο τον δικό σας, των δημοσιογράφων ή ακόμα περισσότερο την κοινωνία που τουλάχιστον ένα σεβασμό κομμάτι της εκτίμησε και εκτιμά και σέβεται τη δουλειά που κάνουμε. Από την αδελφότητα της Βουλής εγώ δεν έχω δει να υπάρχει οτιδήποτε το αδελφικά για να τους τζιέφκω. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τζιέψει ένας νούσιμος βουλευτής, ένας τίμιος βουλευτής, άλλους βουλευτές όταν παραβιάζουν νομοθεσίες, όταν χρηματίζονται, όταν δωροδοκούνται ή όταν λειτουργούν για το δικό τους όφελος σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Συνεπώς, τα πράγματα είναι καθαρά και εύχομαι στους νέους βουλευτές που θα εκλεγούν, να συνεχίσουν να αποκαλύπτουν τα κακώς έχοντα, να ζητούν τη διαφώτιση, να ζητούν την αντιμετώπιση της διαπλοκής με νομοθετήματα και πρακτικά μέτρα για να πάμε λίγο πιο μπροστά αυτή την άμοιρη και δύστυχη πατρίδα».

ΠΗΓΗ:oparatiritis.com.cy

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.