Ο Κυριάκος διαμαρτύρεται: Γιατί μόνο η μητέρα μπορεί να φτιάξει γλυκό; (ΒΙΝΤΕΟ)

Sharing is caring!

“Η μητέρα φτιάχνει το γλυκό”, τέτοιου είδους στερεοτυπικές αναφορές καταγράφονται σε έντυπο – επιστολή Γυμνασίου καταγγέλλει γονέας. Η Επίτροπος Ισότητας τονίζει πως τα σχολεία θα έπρεπε να είχαν κύριο ρόλο στην κατάρριψη των στερεοτύπων και να σπάζουν κουλτούρες που διαιωνίζουν την απόδοση ρόλων στα φύλα.

Δεν αφορά μόνο τις γυναίκες η ισότητα των φύλων. Μια τρανή απόδειξη από σχολείο της Κύπρου, το οποίο διαδίδει στερεότυπα στους κόλπους της εκπαίδευσης.

Ένα έντυπο “παλαιάς κοπής”, αντίκρισε ο γονέας Κυριάκος Κυριάκου, ο οποίος έχει την επιμέλεια των παιδιών του με διάταγμα Δικαστηρίου. Στο αναφερόμενο έγγραφο που έλαβε ο γονέας γίνεται αναφορά μόνο στην μητέρα, η οποία καλείται να αποστείλει στο σχολείο ένα παραδοσιακό γλυκό ή αλμυρό από μία χώρα. Το Γυμνάσιο του παιδιού του πραγματοποιεί εκδήλωση με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών.

Ο ίδιος έστειλε την επιστολή πίσω στο σχολείο με ένα σχόλιο για τη διαμόρφωση του εντύπου, γράφοντας “είμαι πατέρας και έχω τη φύλαξη και φροντίδα των παιδιών μου με διάταγμα Δικαστηρίου. Είναι άτοπο και αναχρονιστικό το 2022 να καθορίζεται σε έντυπο το φύλο του γονέα”.

Κυριάκος Κυριάκου, Γονέας
Δεν υπήρξε αντίδραση από το σχολείο, παραβλέπουν αυτά τα θέματα. Εν έτει 2022, θεωρώ σημαντικό να υπάρχει η ισότητα των φύλων. Πως θα προωθηθεί εάν ένα σχολείο απευθύνεται αποκλειστικά σε μία μητέρα για εκδήλωση στο σχολείο; Οι καλύτεροι σεφ είναι άντρες, επομένως δεν συμφωνώ με τη απόδοση ρόλων. Είναι στερεότυπο ότι μία μητέρα κάνει τα γλυκά και δεν συμμετέχει ο πατέρας. Θα ήταν πολύ εύκολο για το σχολείο να τροποποιήσει το έντυπο και να το στείλει ξανά στους μαθητές.

Παρ’ όλ’ αυτά, πέραν από το θέμα της ισότητας των φύλων, το θέμα αφορά και παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους και παιδιά με κηδεμόνες, τα οποία δεν έχουν μητέρα ή πατέρα. Προσεγγίζουμε τα στερεότυπα και τις κοινωνικές ανισότητες και προκαταλήψεις από κάθε πλευρά.

Λύση ο οδηγός γλωσσικού σεξισμού

Η Επίτροπος Ισότητας έδωσε τα συγχαρητήρια της στον κ. Κυριάκου, ο οποίος δεν σώπασε και έφερε στο φως της δημοσιότητας το έντυπο, καθώς εξέφρασε κι αυτή την απογοήτευσή της. Μίλησε επίσης για τις κοινωνικές ανισότητες των φύλων που διαιωνίζονται και φέρνει στην επιφάνεια ξανά τη σημασία της μελέτης του εγχειριδίου για τον γλωσσικό σεξισμό από τους λειτουργούς της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Ζούμε σε μία κοινωνία η οποία μαστίζεται από στερεότυπα και κοινωνικές προκαταλήψεις. Ακόμη και σήμερα, η κοινωνία μας θέλει τις γυναίκες καθηλωμένες στην οικιακή σφαίρα και τους άνδρες μέσα στη δημόσια και επαγγελματική σφαίρα, πρόσθεσε η κ. Αντωνίου.

Ιωσηφίνα Αντωνίου, Επίτροπος Ισότητας των φύλων
Αυτό το έντυπο αντανακλά σε βάρος και των δύο φύλων, δηλαδή επιβεβαιώνει το στερεότυπο ρόλο της γυναίκας και εξαφανίζει σε ορατότητα τον πατέρα που διεκδικεί τον ρόλο του στην ανατροφή του παιδιού του.

Στο τραπέζι της ανισότητας και τα διάφορα γκρουπς που οργανώνονται και επιλέγουν να διαμορφωθούν μόνο από μαμάδες (μαμαδο-γκρουπ).

Να σημειωθεί ότι, η Επίτροπος Ισότητας είχε εκπονήσει έναν οδηγό υπέρβασης του γλωσσικού σεξισμού στη γλώσσα των Δημόσιων Εγγράφων της Δημόσιας Διοίκησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο συγκεκριμένος οδηγός έδινε κατευθυντήριες γραμμές για τη συμπερίληψη του γυναικείου φύλου στα δημόσια έγγραφα.

Ιωσηφίνα Αντωνίου, Επίτροπος Ισότητας των φύλων
Αφετηρία του συγκεκριμένου οδηγού ήταν το ζήτημα της αορατότητας του γυναικείου φύλου στα δημόσια έγγραφα. Εκπονήσαμε αυτό τον οδηγό και με υπουργική απόφαση έχει κυκλοφορήσει σε όλα τα Υπουργεία, δημόσιες και ημικρατικές υπηρεσίες, τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς του Δημοσίου.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει λάβει τον συγκεκριμένο οδηγό. Με αφορμή το συγκεκριμένο συμβάν, λειτουργός του Γραφείου της Επιτρόπου Ισότητας επικοινώνησε με τον επιθεωρητή της Μέσης Εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας. Ο τελευταίος αναφέρει πως οι Διευθύνσεις των σχολείων έχουν τη δυνατότητα να συντάσσουν και δημιουργούν τα δικά τους έγγραφα για εσωτερικές διαδικασίες και εκδηλώσεις. Ο ίδιος εκφράζει λύπη και στεναχώρια, ενώ έχει ο ίδιος αναφερθεί στον εγχειρίδιο. Ανάφερε επίσης, πως προσπαθούν με κάθε τρόπο να εφαρμοστεί.

Ο κ. Ιωσηφίνα σημειώνει πως η εκπαίδευση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την καλλιέργεια μία κουλτούρα της ισότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άρα, θέτει πως αναμένεται, τουλάχιστον στην εκπαίδευση, να ευαισθητοποιήσει αγόρια και κορίτσια όσον αφορά τις δραστηριότητες και τους ρόλους που μπορεί να διαδραματίσει το κάθε φύλο.

“Επιμένουμε να επιμορφώνονται οι λειτουργοί του Δημοσίου, έτσι ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν τον οδηγό γλωσσικού σεξισμού” λέει ως καταλυτικό σχόλιο.

Πηγή: alphanews.live

Related posts