Ναι, στην αλληλεγγύη, όχι στην ισοπέδωση των πάντων – Έξι μελανά σημεία, αγαπητά στελέχη της κυβέρνησης – VIDEO

Sharing is caring!

Ναι, τα αυστηρά μέτρα περιορισμού και η πειθαρχία είναι επιβεβλημένα αυτή τη στιγμή. Είναι τεκμηριωμένο ότι η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού σπάζει όταν επιδείξουμε την αυτοσυγκράτηση που πρέπει. Το χωνέψαμε και έχουμε πειστεί.

Του Φάνη Μακρίδη

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι χάριν της προσπάθειας να επιβάλουμε κάποια πράγματα στους λίγους ανεγκέφαλους πρέπει να τα τσουβαλιάζουμε όλα. Κι ούτε ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη άφεση αμαρτιών.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ναι μεν είχαν δύσκολο έργο να επιτελέσουν, ωστόσο, δεν μας έπεισαν απόλυτα για τη νηφαλιότητά τους.

Παραθέτουμε με εποικοδομητικό τρόπο έξι σημεία που προκαλούν ερωτηματικά, με την ελπίδα να μην βιώσουμε επανάληψή τους:

• Χαμηλό ποσοστό παραβατών: Κατ΄ αρχάς επιχειρήθηκε να πλασαριστεί η θέση ότι είχαμε ρεκόρ παραβάσεων από ατίθασους συμπολίτες μας. Αυτό δεν τεκμηριώνεται. Ή τουλάχιστον αυτή η θέση δεν μπορεί να υποστηριχθεί με βάσιμα επιχειρήματα. Οι παραβάτες στους μέχρι στιγμής αυστηρούς ελέγχους της Αστυνομίας και μετά από τα διατάγματα περιορισμού διακινήσεων, δεν ξεπέρασαν το 4.3%. Παραθέτουμε στοιχεία των τελευταίων τριών ημερών: 370 καταγγελίες μετά από 3.955 ελέγχους (4,13%), 455 καταγγελίες μετά από 10.494 ελέγχους (4,3%), 121 καταγγελίες μετά από 3.332 ελέγχους (3,6%). Ουδέν σχόλιο.

• Τα διατάγματα και οι… εκ των υστέρων διευκρινίσεις: Είναι ξεκάθαρο ότι μετά από μια σύσκεψη διυπουργικής επιτροπής και την ανακοίνωση μέτρων πρέπει να «γυρίσει» η μέρα για να καταλάβουμε τις ακριβείς πρόνοιες ενός διατάγματος. Η κυβέρνηση δεν μας έχει πείσει σε όλες τις περιπτώσεις ότι πράγματι έχει εξετάσει όλες τις παραμέτρους. Ή, τουλάχιστον, κάτι άλλο ισχύει. Η κατάσταση τη Δευτέρα (30/03) το απόγευμα ήταν ενδεικτική. Το διάταγμα για περαιτέρω περιορισμό της κυκλοφορίας, προκάλεσε τόσο πολλά ερωτήματα που το Υπουργείο Εσωτερικών ανέβασε στις τέσσερις τον αριθμό των τηλεφωνικών γραμμών. Πέρασαν ώρες για να μας εξηγήσουν τι θα γίνει με τις ειδικές περιπτώσεις συμπολιτών μας. Και μια ημέρα αργότερα οι αρμόδιες υπηρεσίες προέβαιναν σε διευκρινήσεις., όπως π.χ. το καθεστώς εξόδου για τις ανάγκες των κατοικίδιων και ο αριθμός όσων δικαιούνται να επιβαίνουν σε οχήματα. Όλη αυτή η κατάσταση κάθε άλλο παρά αίσθημα ασφάλειας προκαλεί στον πολίτη. Να θυμίσουμε, επίσης, ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, επέβαλλε περιορισμούς στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος κι έτρεχε να αποκαταστήσει το λάθος λίγες ώρες αργότερα με επίσημη γραπτή τοποθέτηση.

• Η ανάγκη για πλάνο: Δεν είναι δουλειά του γράφοντος να αναλύσει πόσο συνταγματικό ήταν το πρώτο διάταγμα σε σχέση με ην είσοδο στη Δημοκρατία, που υποχρέωνε σε εξορία ανθρώπους οι οποίοι έτυχε να βρίσκονται στο εξωτερικό. Καθίσταται σαφές ωστόσο ότι το σχετικό μέτρο δεν είχε μελετηθεί αρκετά. Εξ αρχής έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή ένα πλάνο που θα προνοούσε (1) την ουσιαστική στήριξη όσων αποκλείστηκαν στο εξωτερικό (πέραν της εξαγγελίας καταβολής μικρού χρηματικού ποσού), (2) την εξαίρεση ειδικών ομάδων από τον αποκλεισμό εισόδου στη Δημοκρατία και (3) την δημιουργία χώρων υποδοχής. Αντ΄ αυτού ακόμα και ηλικιωμένοι άνθρωποι που ήταν εξ ανάγκης στο εξωτερικό, αποκλείστηκαν σε ξένες χώρες χωρίς χρήματα, με το Υπουργείο Εξωτερικών να μην δίδει καμία ενημέρωση ή βοήθεια. Θα θυμίσουμε απλώς το σκηνικό με τον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο που έτρεχε στο αεροδρόμιο Λάρνακας να τα μπαλώσει και την παραπομπή περίπου 40 επιβατών στο Τρόοδος χωρίς φύλαξη και τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους.

• Οι σχέσεις ιδιωτών ιατρών και Υπουργείου Υγείας: Μέσα σε όλα αυτά κατέστη σαφές και μέσω δημοσιευμάτων ότι οι σχέσεις ιδιωτών ιατρών και Υπουργείου Υγείας είναι προβληματικές. Από το Υπουργείο υπήρχε δυσφορία «για μη ανταπόκριση ιατρών» σε σχέση με την απόφαση σύστασης Κέντρων Γρίπης, την ίδια στιγμή που ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ανακοίνωνε ενδιαφέρον μελών του να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Σε άλλη περίπτωση ο ΠΙΣ καλούσε διαρκώς το Υπουργείο να τον ενημερώσει επ΄ ακριβώς για τις ανάγκες σε ιατρούς και ειδικότητες, προκειμένου να ενισχύσει την προσπάθεια που γίνεται κατά του κορωνοϊού. Δεν θα κάνουμε δικαστήριο, παρά μόνο θα σημειώσουμε ότι το Υπουργείο είχε τη δύναμη να χειριστεί υποδειγματικά την κατάσταση προς όφελος της κοινωνίας και να παραμερίσει τις όποιες διαφορές του παρελθόντος.

• Η συνταγματικότητα των διαταγμάτων και οι… απολυταρχικές τοποθετήσεις: Για το θεμελιώδες Άρθρο 14 του συντάγματος που διασφαλίζει ότι κάθε πολίτης έχει δικαίωμα εισόδου στη Δημοκρατία (και δε αναιρείται ούτε σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης) δεν χρειάζεται να σημειώσουμε πολλά. Τα ανέλυσαν και έγκριτοι νομικοί. Περνάμε, λοιπόν, στο τελευταίο μέτρο που αποφασίστηκε κι έχει να κάνει με τον έλεγχο οικιών. Το σύνταγμα κατοχυρώνει το άσυλο της κατοικίας και σημειώνει ότι «η κατοικία έκαστου είναι απαραβίαστος». Όπως επεξηγείται, δεν μπορεί κανείς στα καλά καθούμενα να εισέρχεται στο σπίτι μου: «Η είσοδος εις οιανδήποτε κατοικίαν ή οιαδήποτε έρευνα εντός αυτής δεν επιτρέπεται, ειμή ότε και όπως ο νόμος ορίζη και κατόπιν δικαστικού εντάλματος δεόντως ητιολογημένου ή οσάκις η είσοδος ενεργήται τη ρητή συναινέσει του ενοίκου ή προς τον σκοπόν διασώσεων θυμάτων οιουδήποτε αδικήματος βίας ή οιασδήποτε καταστροφής». Όταν, λοιπόν, ως πολιτεία πραγματεύεσαι βασικά και θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, ακόμα κι αν οι συνθήκες το απαιτούν, είσαι προσεκτικός στις τοποθετήσεις σου. Δεν μπορείς να μιλάς με απολυταρχικό τρόπο όπως έπραξε ο κ. Νουρής τοποθετούμενος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Η δημοσιογράφος Αιμιλία Κενεβέζου τον ρώτησε κατά πόσον «μπορεί ο αστυνομικός της γειτονιάς να κτυπήσει την πόρτα μου και να ελέγξει ποιοι βρίσκονται στο σπίτι μου;». Η απάντηση ήταν άμεση. «Βεβαίως» είπε με απόλυτο τρόπο ο κ. Νουρής τη στιγμή που κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο υπό πολύ σοβαρές προϋποθέσεις. Ακόμα και η Αιμιλία Κενεβέζου που φημίζεται για το προσόν της να προσεγγίζει τα δημοσιογραφικά θέματα άνευ συναισθηματικών εξάρσεων, εκπλάγηκε. Χρειάστηκε δύο δευτερόλεπτα για να προχωρήσει στην επόμενη ερώτηση. Όταν λοιπόν τον κάλεσε να πει κατά πόσον «είναι νόμιμο» ο υπουργός Εσωτερικών προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη: «Αυτό θα το δείξει ο χρόνος». Με απλά λόγια, για τον κ. Νουρή δεν παίζουν ρόλο τα δικαιώματα ενός πολίτη, αλλά τι θα αποφασιστεί. Κι άμα λάχει επιστρέφουμε και στη δεκαετία του ’60.

• Η αναστολή δόσεων που εξυπηρετεί περισσότερο τους… έχοντες: Η κυβέρνηση ορθώς προχώρησε σε μέτρα στήριξης εργαζομένων που υπό τις συνθήκες χάνουν τις δουλειές τους, αλλά και σε εργοδότες. Πολλοί πολίτες όμως προσπαθούν να κατανοήσουν ποιους πραγματικά εξυπηρετεί το διάταγμα, βάσει του οποίου θα γίνει αναστολή δόσεων δανείου. Διότι δεν στηρίζει αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Ένας άνθρωπος που «έκοψε» δυο δόσεις πίσω επειδή δεν τα έβγαζε πέρα κι έμεινε με μειωμένα εισοδήματα σπίτι ελέω της πανδημίας, πώς θα επωφεληθεί; Είναι απλό. Το μέτρο με τα δάνεια, για να έχει αποτέλεσμα θα έπρεπε να ληφθεί με μια αρχή: Να ληφθεί υπόψιν πώς επηρεάζονται τα εισοδήματα των δανειοληπτών από την πανδημία.

 

 

Related posts