Ο ρυθμός κατασκευής των εγκαταστάσεων μετεγκατάστασης των στελεχών της στρατιωτική οργάνωσης Wagner στην Λευκορωσία είναι καταιγιστικός όπως μπορούμε να διακρίνουμε από την εξέλιξη των δορυφορικών φωτογραφιών καθώς μέσα σε δύο μόλις ημέρες έχουν στηθεί 303 τέντες με ικανότητα φιλοξενίας 50 ατόμων η καθεμία για ένα σύνολο 15.000 μαχητών σε χώρο μεγέθους όσο δύο ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Το στρατόπεδο βρίσκεται 100 χλμ από το Κίεβο από όπου έχει πρόσβαση μια δύναμη επίθεσης τόσο από χερσαίο έδαφος, όσο και από το ποτάμι που διαρρέει την ουκρανική πρωτεύουσα και ήδη στο επιτελείο του Β.Ζελένσκι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το αν αυτή η δύαμη θα μπορούσε να χτυπήσει το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της χώρας.

Οι άνδρες της Wagner μετά την ανταρσία ίσως ζητούν εξιλέωση από τον Ρώσο πρόεδρο και αυτό ίσως σημάνει μια γενική επίθεση από τον βορά, ή να περιμένει απλά την επόμενη κίνηση των Ουκρανών καθώς το Κίεβο κρατά αρκετές ταξιαρχίες δυτικού τύπου ακόμα σε εφεδρεία και έτσι η ύπαρξη της Wagner θα βοηθήσει είτε να μην μεταβούν στην γραμμή αντεπίθεσης ή αν μεταβούν να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση από τον Βορρά.

Εικόνα από τις 27 Ιουνίου, έδειχνε σύμφωνα με το BBC σκηνές ή παρόμοια καταλύματα να έχουν στηθεί στη βάση, ενώ παλαιότερη φωτογραφία, από τις 19 Ιουνίου, δείχνει τον χώρο να είναι σε μεγάλο βαθμό άδειος και η αλλαγή για τις 30 Ιουνίου είναι μεγάλη.

Οι δορυφορικές φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές:

 

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανταρσία της Wagner, δορυφορικές εικόνες έδειξαν κινητικότητα σε στρατιωτική βάση η οποία μέχρι πρότινος δεν χρησιμοποιείτο στη Λευκορωσία.

Η βάση, σύμφωνα με το BBC, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 21 χιλιομέτρων από την πόλη Οσιπόβιτσι.

Η αξία των στελεχών είναι εγνωσμένη στους στρατιωτικούς κύκλους και ήδη αναφέρουν ότι η παρουσία τους να αποσταθεροποιήσει την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, γράφει η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη τον Γιάτσεκ Σιεβιέρα, τον επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας.