Αποκαλυπτικές ως προς την έκταση των πλημμυρών στη Λιβύη, η οποία επλήγη από την κακοκαιρία Daniel, είναι οι εικόνες του δορυφόρου Sentinel 2 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus.

 

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη διπλή εικόνα που ακολουθεί απεικονίζεται η βορειοανατολική Λιβύη, πριν και μετά το πέρασμα του DANIEL. Όπως φαίνεται, στις πλημμυρισμένες εκτάσεις σχηματίστηκαν υδάτινες επιφάνειες που μοιάζουν με λίμνες στην καρδιά της Σαχάρας.

 

 

Φόβοι για πάνω από 10.000 νεκρούς

Σε περισσότερες από 5.300 ανέρχονται οι σοροί που έχουν ήδη καταμετρηθεί στην πόλη Ντέρνα, η οποία επλήγη από φονικές πλημμύρες, με τον απολογισμό των νεκρών να αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, ακόμη και να διπλασιαστεί ξεπερνώντας τους 10.000 νεκρούς, δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας των αρχών της ανατολικής Λιβύης Χισάμ Αμπού Σκιουάτ, μιλώντας στο Reuters.

O Ερυθρός Σταυρός και τοπικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10.000 αγνοούμενους μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στην Ντέρνα, την πόλη που επηρεάστηκε περισσότερο από την κακοκαιρία Daniel.