Κύπρος: Πιάνει δουλειά η ExxonMobil τέλος του 2024 στο “Γλαύκος”

Sharing is caring!

Η ανακάλυψη του Γλαύκου στο τεμάχιο 10, το 2019, η οποία εκτιμάται μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμύριων κυβικών ποδιών, αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον της ExxonMobil για την κυπριακή ΑΟΖ και ευρύτερα την ανατολική μεσόγειο. Ο αμερικανικός κολοσσός, ετοιμάζει τα πλάνα του για επιστροφή στις γεωτρητικές δραστηριότητες, όχι μόνο στο 10, αλλά και στο γειτονικό 5, για το οποίο έχει ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες.

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΜΑΥΡΟΥ
ΠΗΓΗ omegalive.com.cy

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ExxonMobil, Τζόν Άρντιλ «Μετά την ανακάλυψη του Γλαύκου το 2019, έχουμε ολοκληρώσει τις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες ανοιχτά της Κύπρου και δισδιάστατες ανοιχτά της Κρήτης. Η εταιρεία σχεδιάζει γεωτρήσεις στην περιοχή τέλη του 2024 ή αρχές του 2025».

Ο αμερικανικός κολοσσός είναι μεταξύ των εταιρειών που προσκλήθηκαν και θα παραστούν στις 29 του μήνα, στο εργαστήρι που διοργανώνει η δημοκρατία, προς επίσημη παρουσίαση της πρότασής της, δημιουργία αγωγών για μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και δημιουργία τερματικού για σκοπούς εξαγωγών. Και η ExxonMobil έχει γνώση των προγραμματισμών της δημοκρατίας, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις επιλογές για το τερματικό.

Ο Αντιπρόεδρο της ExxonMobil τόνισε ότι «η Κύπρος χαρακτηρίζεται από μεσαίου μεγέθους ανακαλύψεις και υπάρχουν πολλαπλές επιλογές ανάπτυξης, μεταξύ αυτών ένα τερματικό στο νησί ή ένα πλωτό τερματικό». Η προτεραιότητα, ωστόσο, της εταιρείας όπως λέει, είναι να έχει πλήρη εικόνα των αποθεμάτων της ανατολικής μεσογείου και μετά να επιλέξει τον καλύτερο τρόπο ανάπτυξης.

Πηγή : defence-point.gr

Related posts