Thursday, July 18, 2024
Home » Κύπρος: Ο κορωνοϊός των αιλουροειδών έχει σκοτώσει 300.000 γάτες από την αρχή του χρόνου

Κύπρος: Ο κορωνοϊός των αιλουροειδών έχει σκοτώσει 300.000 γάτες από την αρχή του χρόνου

0 comment

300.000 γάτες, οικόσιτες και αδέσποτες, έχει εξοντώσει στην Κύπρο ο κορωνοϊός των αιλουροειδών (FIP) και αν δεν ληφθούν μέτρα ο αριθμός θα αυξηθεί δραματικά.
To FIP (λοιμώδης περιτονίτιδα των αιλουροειδών) προκαλείται από ένα συγκεκριμένο στέλεχος κορωνοϊού και είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό μεταξύ των ζώων.
Η Κύπρος, που αποκαλείται και «το νησί των γατιών», κινδυνεύει να γίνει «το νησί των νεκρών γατιών» αν δεν βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης, χωρίς μέχρι τώρα να υπάρχει πλήρης θεραπεία.
«Οι κτηνίατροι αναφέρουν ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων FIP, που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Λευκωσία τον Ιανουάριο και έχουν εξαπλωθεί σε όλο το νησί μέσα σε τρεις- τέσσερις μήνες», δήλωσε ο Δημήτρης Επαμεινώνδας, αντιπρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Κτηνιάτρων.
Είναι η πρώτη «επιδημία αυτής της έκτασης» που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, καθώς τα προηγούμενα κρούσματα του FIP ήταν περιορισμένα. Τα συμπτώματα της νόσου είναι κυρίως πυρετός, απώλεια ενέργειας, κοιλιακό πρήξιμο, μερικές φορές και αυξημένη επιθετικότητα.
Η καθηγήτρια Ντάνιελ Γκαν-Μουρ, ειδική σε θέματα ιατρικής για αιλουροειδή στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε στην Telegraph ότι τέτοιας έκτασης επιδημία «δεν έχει αναφερθεί ουδέποτε ως σήμερα στην ιστορία».
Πρόσθεσε ότι οι κυπριακές αρχές έχουν συγκροτήσει επιτροπή ειδικών, ξεκίνησαν εκστρατεία ενημέρωσης στα ΜΜΕ και εργάζονται για να αλλάξει η νομοθεσία για την χρήση φαρμάκων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νόσος στα ζώα. Ωστόσο επισήμανε ότι από την Κύπρο δεν θα πρέπει να βγει καμία γάτα στο εξωτερικό αν δεν υπάρχει αρνητικό τεστ.
Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου πρόσθεσε ότι υπάρχουν πληροφορίες, αλλά δεν έχουν τεκμηριωθεί επισήμως, για κρούσματα της νόσου στην Τουρκία, τον Λίβανο ίσως και στο Ισραήλ.

Η Κύπρος είναι μια χώρα που λατρεύει τις γάτες και υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που δείχνουν πως η γάτα έγινε οικόσιτο ζώο πριν από 9.500 χρόνια. Όμως ο πληθυσμός σήμερα ανησυχεί για την έκταση που έχει πάρει η νόσος. Επίσημα έχουν καταγραφεί 107 κρούσματα, αλλά ο Ντίνος Αγιομαμίτης, επικεφαλής της οργάνωσης Cats PAWS Cyprus, υποστηρίζει ότι «έχουμε χάσει 300.000 γάτες από τον Ιανουάριο (από τη νόσο FIP)».
Το πρόβλημα είναι ότι πάρα πολλές γάτες ζουν ελεύθερες και είναι δύσκολος ο εντοπισμός των κρουσμάτων. Ο Δρ. Επαμεινώνδας δήλωσε ότι «ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε τη νόσο είναι η ιατρική περίθαλψη», κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο.
Οι ειδικοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν δύο σκευάσματα στις γάτες, αλλά υπάρχουν νομικά εμπόδια και το κόστος είναι υψηλό. Τα φάρμακα είναι η ρεμδεσιβίρη, που χρησιμοποιήθηκε στην πανδημία κατά της Covid και το αντίστοιχο σκεύασμα GS-441524.
Είναι εγκεκριμένη η χρήση στα ζώα στη Βρετανία και η εισαγωγή στην Κύπρο, αλλά το κόστος περίθαλψης μιας γάτας 3-4 κιλών ανέρχεται μεταξύ 2.500 και 6.000 λιρών.
Η καθηγήτρια Γκαν-Μουρ κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να επιτρέψει την χρήση σκευασμάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην πανδημία για τις περιπτώσεις της ασθένειας των αιλουροειδών, αλλά επισήμανε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου είναι ο εμβολιασμός.

Πηγή: topontiki.gr

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More