Thursday, July 18, 2024
Home » Κύπρος: «Μουρμούρα» για τον νέο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι για τη θέση και ποιον θέλει η Ελλάδα – Διαψεύδει η Αθήνα ότι έστειλε στη Λευκωσία τρία ονόματα υποψηφίων

Κύπρος: «Μουρμούρα» για τον νέο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι για τη θέση και ποιον θέλει η Ελλάδα – Διαψεύδει η Αθήνα ότι έστειλε στη Λευκωσία τρία ονόματα υποψηφίων

0 comment

Ageef
Η επικείμενη επιλογή του νέου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (Α/ΓΕΕΦ) της Κύπρου, ο οποίος θα διαδεχθεί τον αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, χαρακτηρίζεται από δυστοκία, αλλά και έντονο παρασκήνιο.
Nikos_Xristodoulidis-Dimokritos_Zervakis
Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης με τον αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη

Ο εκάστοτε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου, είναι ανώτατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, που έχει αποστρατευθεί σε πρόσφατες κρίσεις. Η τελική επιλογή γίνεται από τη κυπριακή κυβέρνηση, μέσα από κατάλογο τριών ονομάτων που καταρτίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα.

Παλαιότερα και για τη θέση του Υπαρχηγού αλλά και του Επιτελάρχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, επιλέγοντας ανώτατοι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού. Ωστόσο, πριν λίγα χρόνια, η πρακτική αυτή άλλαξε, καθώς υπήρχε ικανοποιητικός αριθμός Κυπρίων αξιωματικών, αποφοίτων της Σχολής Ευελπίδων, που διέθεταν τα απαραίτητα προσόντα και πλέον οι θέσεις αυτές στελεχώνονται από Κύπριους.

Tsitsikostas_Floros
Ο αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο

Στρατιωτικές πηγές, ανέφεραν στο protothema.gr, ότι η καθυστέρηση στην επιλογή του αξιωματικού που θα αναλάβει την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, οφείλεται στην επιμονή Πενταγώνου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου, για επιλογή συγκεκριμένου αντιστρατήγου (Γ. Τσιτσικώστας), ο οποίος αποστρατεύτηκε με τις κρίσεις του 2023, χωρίς να αφεθεί στη Λευκωσία η επιλογή μεταξύ τριών ονομάτων. Ουσιαστικά με αυτόν τον χειρισμό, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, αφαιρείται από τη Λευκωσία, το δικαίωμα να έχει άποψη, ως προς τον άνθρωπο που θα ηγείται των ενόπλων δυνάμεων στη Κύπρο. Κανονικά το όνομα του νέου Α/ΓΕΕΦ θα έπρεπε να έχει ήδη ανακοινωθεί, αφού θα αναλάβει καθήκοντα σε περίπου δύο εβδομάδες.

Tsitsikostas
Η Λευκωσία, δεν απορρίπτει τον Γ. Τσιτσικώστα, αλλά επιθυμεί να επιλέξει τον νέο Αρχηγό ΓΕΕΦ, μεταξύ τριών και όχι να αποδεχθεί την επιλογή της Αθήνας, χωρίς να έχει κανένα απολύτως λόγο.

Μόνο Τσιτσικώστα
Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί ως ανέκδοτο στους στρατιωτικούς κύκλους στη Λευκωσία, ότι όταν ζητήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα να στείλει κατάλογο με τρία ονόματα αξιωματικών, ο κατάλογος ήταν ο εξής: «1. Τσιτσικώστας 2. Τσιτσικώστας 3. Τσιτσικώστας».

Διαψεύδει η Αθήνα
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν ισχύει ως κανόνας ο ισχυρισμός ότι η Αθήνα στέλνει στη Λευκωσία τρία ονόματα υποψηφίων ανώτατων αξιωματικών για τη θέση του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς από τα οποία η κυπριακή κυβέρνηση αποφασίζει το πρόσωπο της επιλογής της.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι αξιωματούχοι και το 2020 όταν Διοικητής του ΓΕΕΦ τοποθετήθηκε ο απερχόμενος στρατηγός, η Αθήνα δεν είχε στείλει short list με τρία ονόματα υποψηφίων αλλά μόνο το όνομα του αντιστρατήγου Δημόκριτου Ζερβάκη ο οποίος ανέρχεται έπειτα από τρία χρόνια.

Ο αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, αποστρατεύτηκε με τις κρίσεις του Ιανουαρίου του 2023.

Όπως αναφέρουν οι στρατιωτικές πηγές, ο αντιστράτηγος Τσιτσικώστας είναι προσωπική επιλογή του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος φαίνεται να έχει πείσει για την επιλογή αυτή τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.

Η Λευκωσία, δεν απορρίπτει τον Γ. Τσιτσικώστα, αλλά επιθυμεί να επιλέξει τον νέο Αρχηγός ΓΕΕΦ, μεταξύ τριών και όχι να αποδεχθεί την επιλογή της Αθήνας, χωρίς να έχει κανένα απολύτως λόγο.

Επισήμως δεν γίνεται κανένα σχόλιο, και για προφανείς λόγους αναφέρεται πως, «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» και σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομα του διαδόχου του αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη.

Ένα από τα θέματα που τίθεται για τον κ. Τσιτσικώστα, από τη Λευκωσία, είναι ότι δεν έχει υπηρετήσει στο παρελθόν στη Κύπρο. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε αρκετές επιτελικές θέσεις και υπήρξε διοικητής σε μονάδες Αμφιβίων Καταδρομών, διοικητής σχηματισμών, έχοντας υπηρεσία σε ΝΑΤΟϊκό επιτελείο στην Ισπανία αλλά και στο γραφείο του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Μιχαήλ Κωσταράκου στις Βρυξέλλες και ένα χρόνο στη Ρώμη.

Υπηρέτησε στη 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, στη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και στη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, της οποία υπήρξε ο πρώτος Διοικητής. Έχει εκπαιδευτεί ως αλεξιπτωτιστής ελεύθερης πτώσης και έχει αποφοιτήσει από Σχολείο της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών και από τη Σχολή Πολέμου. Ο Γ. Τσιτσικώστας είναι 59 ετών και κατάγεται από τη Τρίπολη της Αρκαδίας.

Υποψήφιος και ο αντιστράτηγος Ν. Φλάρης
Ο 60χρονος αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης, γεννημένος στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, αποστρατεύτηκε τον περασμένο Ιανουάριο, έχοντας βαρύ βιογραφικό. Του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επιτίμου Γενικού Επιθεωρητή Στρατού – Διοίκησης Δογμάτων και Εκπαίδευσης του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Flaris_Nikolaos
Ο 60χρονος αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι γνωρίζει τα της Κύπρου καθώς έχει υπηρετήσει στη 35η Μοίρα Καταδρομών στο Σταυροβούνι. Είναι επίσης αλεξιπτωτιστής ελεύθερης πτώσης και υποβρύχιος καταστροφέας (ΟΥΚ).

Έχει φοιτήσει στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, ενώ έχει εκπαιδευτεί και υπηρετήσει και στο εξωτερικό. Υπηρέτησε 3 χρόνια στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου βραβεύτηκε με την υψηλότερη ηθική αμοιβή.

Έχει περάσει από όλα τα κλιμάκια της Διοίκησης (μονάδας, Ταξιαρχίας, Μεραρχίας και μεγάλου σχηματισμού [ΑΣΔΕΝ])

Έχε διοικήσει μονάδες ειδικών δυνάμεων (Καταδρομείς, Πεζονταύτες, Αλξιπτωτιστές) και κατείχε επιτελικές θέσεις στο ΓΕΣ και στο ΓΕΕΘΑ.

Την επιλογή του αντιστράτηγου Φλάρη, προκρίνουν διάφοροι παράγοντες σε Αθήνα και Λευκωσία, καθώς τον γνωρίζουν από την περίοδο της υπηρεσίας τους στη Μεγαλόνησο.

Επιλογή και ο Αντιστράτηγος Ιλαρίδης
Το τρίτο όνομα που ακούγεται για τη θέση του νέου Αρχηγού ΓΕΕΦ είναι αυτό του 60χρονου Αντιστρατήγου Άγγελου Ιλαρίδη, ο οποίος αποστρατεύθηκε με τις κρίσεις του Μαρτίου του 2022. Ο Αντιστράτηγος Ιλαρίδης, φαίνεται να συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες από τους τρεις υποψήφιους, καθώς έχει αποστρατευθεί πριν από ενάμιση χρόνο, ενώ δεν έχει υπηρετήσει στη Κύπρο. Ωστόσο, έχει μακρά εμπειρία στη διοίκηση μονάδων και σχηματισμών του Πεζικού, έχοντας διατελέσει και Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού. Στρατιωτικοί κύκλοι ανέφεραν στο Protothema.gr, ότι στα πλεονεκτήματα του, καταγράφεται η οργάνωση της άμυνας στη περιοχή της Θράκης. Κατάγεται από τη Νιγρίτα Σερρών.

Aggelos_Ilaridis
Ο 60χρονος αντιστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης

Δυστοκία
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές διαβουλεύσεις μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας για τον νέο Α/ΓΕΕΦ, χωρίς να υπάρξει οριστική κατάληξη. Το υπουργικό συμβούλιο ης Κύπρου, αναμενόταν προχθές να επιλέξει τον διάδοχο του Δ. Ζερβάκη, κάτι που δεν έγινε, αφού όπως ειπώθηκε από έγκυρη πηγή, «την απόφαση θα πρέπει να τη λάβουν από κοινού οι δύο κυβερνήσεις και όχι ο Α/ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Κ. Φλώρος».

Επειδή τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, η ανακοίνωση του ονόματος αναμένεται να γίνει εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ώστε στις 8 Σεπτεμβρίου να πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής. Ο Δημόκριτος Ζερβάκης θα έπρεπε να είχε αντικατασταθεί από το 2022 αλλά του δόθηκαν διαδοχικές παρατάσεις με τη τελευταία να λήγει την ερχόμενη Πέμπτη 31 Αυγούστου.

Πηγή: protothema.gr

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More