Με κύριο στόχο να σταματήσουν την επέλαση ενός ξενόφερτου είδους κουνουπιού στην ηπειρωτική Ευρώπη, οι αρχές της Κύπρου απελευθερώνουν στο περιβάλλον εκατοντάδες χιλιάδες κουνούπια που στειρώθηκαν με ακτινοβολία.

Το αφρικανικό κουνούπι Aedes aegypti, φορέας ασθενειών όπως ο δάγκειος και ο κίτρινος πυρετός, έχει εδραιωθεί στην περιοχή της Λάρνακας και απειλεί να εξαπλωθεί προς τα βόρεια, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Το Aedes aegypti μπήκε στο στόχαστρο της Υγειονομικής Υπηρεσίας Κύπρου μαζί με το ασιατικό κουνούπι-τίγρη (Aedes albopictus), το οποίο όμως είναι ήδη κοινό στην Ευρώπη.

Με τη βοήθεια της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ηρόδοτος Ηροδότου εξήγησε τη διαδικασία στο Associated Press: σε πρώτη φάση, προνύμφες και ενήλικα άτομα των δύο ειδών συλλέγονται από το περιβάλλον και αποστέλλονται σε εργαστήρια στην Ιταλία και την Αυστρία όπου διαχωρίζονται σε αρσενικά και τα θηλυκά.

Στη συνέχεια τα αρσενικά εκτίθενται σε ακτινοβολία στη Βιέννη στα κεντρικά γραφεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του προγράμματος. Η ιονίζουσα ακτινοβολία προκαλεί γενετικές βλάβες που οδηγούν σε στείρωση.

Περίπου 100.000 στειρωμένα κουνούπια καταφθάνουν κάθε εβδομάδα στην Κύπρο όπου ταΐζονται και απελευθερώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές. Τα στείρα αρσενικά ζευγαρώνουν με τα θηλυκά στο περιβάλλον αλλά δεν αφήνουν απογόνους.

Η ίδια πρακτική έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Σύμφωνα με τον Ηροδότου, το πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτείται η χρήση επιβλαβών εντομοκτόνων.

Πηγή: in.gr