Κύπρος: Από πού βγήκαν τα ονόματα των πόλεων – Τι λέει ο Μπαμπινιώτης

Sharing is caring!

Στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 10ο «παιδί» του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη. Το νέο λεξικό κυρίων Ονομάτων του καθηγητή περιλαμβάνει αρκετές ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής αναφέρθηκε στην «καταγωγή» των πόλεων της Ελεύθερης Κύπρου.

Λευκωσία

Λευκή ουσία, ουσία σημαίνει περιουσία είναι η κτηματική περιουσία, ίσως και από το χρώμα του κτήματος επειδή ήταν έτοιμο για θερισμό. Από το λευκή ουσία είναι και το Nicosia που πέρασε από τα γαλλικά και πάει πίσω στο «Λευκουσία».

Λάρνακα

Λάρναξ, οστεοφυλάκιο. Η Λάρναξ της Λάρνακος. Στην κυπριακή διάλεκτο το λαρνάτζιη σημαίνει κοίλωμα γης ή βαθούλωμα του εδάφους, χωράφι με αυλάκια από υποχώρηση του εδάφους. Η αρχική σημασία έγινε με την έννοια του βαθουλώματος.

Λεμεσός

Η Λεμεσός πρέπει να είναι από το Νέμεσις. Νέμεσος. Ή ανάμεσος, η πόλη που βρισκόταν ανάμεσα σε δυο αρχαίες πόλεις, την Αμαθούντα και το Κούρειο.

Πάφος

Από το Παλαίπαφος, ελληνιστικό τοπωνύμιο. Χρησιμοποιήθηκε επειδή η αρχαία πόλη είχε καταστραφεί από σεισμό. Η δημοφιλής σύνδεση με το αρχαίο αφρός και με το όνομα Αφροδίτη είναι παρετυμολογική. Δεν έχει σχέση με την Αφροδίτη αλλά με το Παλαίπαφος.

Ολόκληρη η παρέμβαση του καθηγητή στο βίντεο πιο κάτω.

Πηγή: Sigmalive

Related posts