Thursday, July 18, 2024
Home » Κεραυνοί προκαλούν πυρκαγιές στην Ελλάδα – Τι είναι η ξηρή καταιγίδα που εκδηλώνεται (χάρτης)

Κεραυνοί προκαλούν πυρκαγιές στην Ελλάδα – Τι είναι η ξηρή καταιγίδα που εκδηλώνεται (χάρτης)

0 comment
Κεραυνοί προκαλούν πυρκαγιές στην Ελλάδα - Τι είναι η ξηρή καταιγίδα που εκδηλώνεται (χάρτης)
Στην περιοχή «δεν είχαμε έναν κεραυνό, αλλά μια “ωριαία συναυλία” από κεραυνούς. Έπεσαν περίπου 270 από τις 5:30 μέχρι τις 6:30», σημείωσε και επεσήμανε πως ξεκίνησαν έξι φωτιές σε υπαίθριες περιοχές γύρω από την πόλη, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Πυρκαγιά σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του Δήμου Μαραθώνα ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου, λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας που επικρατεί στην περιοχή.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες και στις τέσσερεις περιπτώσεις ενώ στην περιοχή επιχειρούν μεγάλες δυνάμεις αποτελούμενες από 67 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρου και 2 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν 4 οχήματα και 18 πυροσβέστες από τη Γαλλία και 16 πυροσβέστες από Κύπρο.

Παράλληλα, συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Πάρνηθα, Έβρο και Βοιωτία με την εικόνα να είναι σαφώς βελτιωμένη. Το πιο ενεργό μέτωπο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Λεπτοκαρυάς Έβρου. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής όλο το βράδυ έδιναν μάχη προκειμένου να ανακόψουν τυχόν αναζωπυρώσεις σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Πάρνηθα υπάρχουν ενεργές διάσπαρτες εστίες στη νοτιοδυτική της πλευρά, στο Φρούριο της Φυλής. Συνολικά επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, και από αέρος 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Τα εναέρια μέσα αναμένεται να ενισχυθούν με άλλα 4 αεροσκάφη.

Καλή εικόνα παρουσιάζουν και οι πυρκαγιές στη Βοιωτία.

Τι είναι η ξηρή καταιγίδα

Εντονη κεραυνική δραστηριότητα καταγράφεται σήμερα στην Ελλάδα, η οποία έχει προκαλέσει και εστίες πυρκαγιών.

Το εντυπωσιακό δε είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για «ξηρή καταιγίδα», δηλαδή έχουμε κεραυνική δραστηριότητα χωρίς βροχή.

Δείτε live χάρτη του meteo με την κεραυνική δραστηριότητα:

4622857111088518 image

 

Σαρώνουν οι κεραυνοί περιοχές της χώρας

Στην Αττική σημειώνονται από τα ξημερώματα καταιγίδες, κυρίως στα νότια τμήματα, συνοδευόμενες από έντονη κεραυνόπτωση που προκάλεσε έξι νέες εστίες σε δασικές περιοχές σε διάσπαρτα σημεία σε Βάρη, Βούλα, Κορωπί και σε δύσβατη περιοχή στην περιοχή του Βαρνάβα. Οι πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και πιθανολογείται ότι προκλήθηκαν λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, χωρίς βροχή που εκδηλώθηκε στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον δήμαρχος της Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, στην περιοχή «δεν είχαμε έναν κεραυνό, αλλά μια “ωριαία συναυλία” από κεραυνούς. Έπεσαν περίπου 270 από τις 5:30 μέχρι τις 6:30», σημείωσε και επεσήμανε πως ξεκίνησαν έξι φωτιές σε υπαίθριες περιοχές γύρω από την πόλη.

«Ξέσπασαν έξι φωτιές σχεδόν συγχρόνως» είπε. «Εγώ δεν το έχω ξαναδεί αυτό, αλλά ακόμα και οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής δεν έχουν αντιμετωπίσει τέτοιο φαινόμενο», πρόσθεσε.

Το φαινόμενο των κεραυνών χωρίς την παρουσία υετού (βροχή, χαλάζι, χιόνι), ονομάζεται ξηρή καταιγίδα. Οι καταιγίδες αυτές εμφανίζονται σε περιοχές όπου η ατμόσφαιρα χαρακτηρίζεται από χαμηλά ποσά υγρασίας, με αποτέλεσμα ο υετός των νεφών να εξατμίζεται πριν φτάσει στο έδαφος. Οι κεραυνοί που εκδηλώνονται από ξηρές καταιγίδες αποτελούν συχνά αιτία πρόκλησης δασικών πυρκαγιών, όπως προειδοποιεί το meteo.

Προστασία από κεραυνούς

Οι κεραυνοί μπορεί να είναι θανατηφόροι. Περίπου το 20% των θυμάτων καταλήγουν ενώ περίπου το 70% των επιζώντων παρουσιάζει σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα.

 • Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από δένδρα.
 • Αποφύγετε τους τηλεφωνικούς στύλους, τους πυλώνες ενέργειας και γενικά οποιαδήποτε μορφή μεταλλικού σύρματος ή καλωδίου.
 • Απομακρυνθείτε από περιοχές όπως παραλίες και γενικότερα νερό και αναζητήστε καταφύγιο σε κάποιο κοντινό κτήριο.
 • Μην χρησιμοποιείτε ποδήλατα ή μοτοσικλέτες.
 • Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, σε περιοχή μακριά από δέντρα, και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης. Έχετε κλειστά τα παράθυρα και αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο σας προστατεύει από τους κεραυνούς αρκεί να μην ακουμπήσετε κανένα μεταλλικό μέρος.
 • Αν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο, κατεβείτε γρήγορα σε χαμηλότερο υψόμετρο και αναζητείστε καταφύγιο.
 • Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από τα παράθυρα, τις πόρτες, από σώματα καλοριφέρ και κάθε είδους σωληνώσεων. Ακόμη, μην ακουμπάτε μικρές ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, στεγνωτήρας μαλλιών κ.λπ.) και μείνετε μακριά από τηλεοράσεις, μπανιέρες και νιπτήρες.

Τι να κάνετε αν κάποιος κοντά σας κτυπηθεί από κεραυνό

 • Ειδοποιήστε το 166 αμέσως, αναφέροντας ότι έχετε κοντά σας θύμα από πτώση κεραυνού.
 • Αν το θύμα δεν αναπνέει προσπαθήστε να του κάνετε τεχνικές αναπνοές.
 • Αν η καρδιά του δεν κτυπάει και έχετε τις κατάλληλες γνώσεις επιχειρήστε καρδιοπνευμονική ανάνηψη.
 • Οι άνθρωποι που έχουν κτυπηθεί από κεραυνό δεν φέρουν κανένα φορτίο και επομένως μπορείτε να τους ακουμπήσετε και να τους συνδράμετε άφοβα.

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More