Friday, July 19, 2024
Home » Καταιγίδα Daniel – Λιβύη: Η απόλυτη τραγωδία στην ισοπεδωμένη Ντέρνα – Φόβοι ότι νεκροί μπορεί να φτάσουν τους 20.000

Καταιγίδα Daniel – Λιβύη: Η απόλυτη τραγωδία στην ισοπεδωμένη Ντέρνα – Φόβοι ότι νεκροί μπορεί να φτάσουν τους 20.000

0 comment

Οι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις της χώρας βρίσκονται πλέον σε συνεννόηση για την αντιμετώπιση της καταστροφής, μεταδίδει το BBC

derna

O αριθμός των νεκρών στην ισοπεδωμένη από τις πλημμύρες Ντέρνα μπορεί να φτάσει και τους 20.000, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης της ανατολικής Λιβύης που υπέστη το βαρύτερο πλήγμα από το καταστροφικό πέρασμα της καταιγίδας Daniel.

O Αμπτνουλμενάμ Αλ Γαΐτι είπε στο al-Arabiya TV ότι οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στον αριθμό των συνοικιών της πόλης που «εξαφανίστηκαν» από το νερό που κατέκλυσε τη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα την Ντέρνα, αφού υπερχείλισε ένας ξεροπόταμος και έσπασαν δύο φράγματα.

Πάνω από 5.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά το φονικό χτύπημα της καταιγίδας Daniel από την Ντέρνα και τουλάχιστον 10.000 αγνοούνται. Οι εκτοπισμένοι ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, σύμφωνα με το BBC, που μεταδίδει ότι οι δύο αντίπαλες κυβερνήσης της χώρας βρίσκονται πλέον σε συνεννόηση για την αντιμετώπισης της πρωτοφανούς τραγωδίας.

«Και οι δυο κυβερνήσεις απηύθυναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια» είπε στο βρετανικό δίκτυο ο Ταουχίντ Πάσα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. «Η κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας [δυτική κυβέρνηση] προσέφερε την υποστήριξή της και συντονίζει τις ενέργειές της με την κυβέρνηση στα ανατολικά. Η πρόκληση είναι τώρα πώς θα ανταποκριθεί η διεθνής κοινότητα στις ανάγκες και τα αιτήματα των κυβερνήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πάσα τόνισε πάντως ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια άμεσα, αφού οι συνθήκες είναι πιεστικές.

Τόσο οι τοπικές Αρχές όσο και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην ανατολική Λιβύη απηύθυναν εχθές έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, προειδοποιώντας ότι η χώρα δεν έχει τις απαιτούμενες υποδομές για να αντιμετωπίσει μια καταστροφή αυτής της κλίμακας. Ο δήμαρχος της Ντέρνα είπε ότι στην περιοχή έχουν φτάσει ομάδες διασωστών από την Αίγυπτο, την Τυνησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και το Κατάρ. «Στην πραγματικότητα, χρειαζόμαστε ομάδες ειδικευμένες στην ανάσυρση πτωμάτων. Φοβάμαι ότι θα πέσει επιδημία στην πόλη, λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών κάτω από τα χαλάσματα και στο νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Χρειαζόμαστε σάκους για τα σώματα», είπε ο Λούτφι αλ Μισράτι, ο επικεφαλής των διασωστών, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera.

Η καταστροφή στην Ντέρνα είναι εμφανής από ψηλά: το κάποτε πυκνοκατοικημένο κέντρο της πόλης, χτισμένο κατά μήκος ενός ξεροπόταμου, σήμερα έχει μετατραπεί σε μια πλατιά, επίπεδη έκταση γης με λασπόνερα. Τα κτίρια δεν υπάρχουν πια, παρασύρθηκαν από το νερό. Πολυώροφα κτίρια κατέρρευσαν και ολόκληρες οικογένειες, που κοιμούνταν μέσα, δεν πρόλαβαν να φύγουν.

Καμία υπηρεσία δεν έχει ανακοινώσει κάποιον οριστικό απολογισμό, όμως όλοι συμφωνούν ότι οι νεκροί είναι χιλιάδες.
Ο Χίσεμ Άμπου Σκιούατ, υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας στην κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, είπε στο Reuters ότι έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από 5.300 πτώματα και ο αριθμός αυτός μπορεί να διπλασιαστεί. «Η θάλασσα ξεφράζει συνεχώς πτώματα» είπε.

Ο Τάρεκ Χαράζ, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης αυτής είπε ότι έχουν ανασυρθεί 3.200 νεκροί και 1.100 από αυτούς δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Καταυλισμοί στα δυτικά σύνορα της Αιγύπτου

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι διέταξε εχθές να στηθούν καταυλισμοί στα δυτικά σύνορα της χώρας, ώστε να φιλοξενηθούν εκεί επιζώντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη γειτονική Λιβύη. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλ Αχράμ», ο Σίσι ζήτησε να οργανωθούν καταυλισμοί στα παράλια, στα σύνορα με τη Λιβύη, «για τους Λίβυους αδελφούς μας που έχασαν τα σπίτια τους».

Μεταξύ των θυμάτων στην Ντέρνα είναι και τουλάχιστον 145 Αιγύπτιοι, οι σοροί των οποίων επαναπατρίστηκαν την Τρίτη. Ο Σίσι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους και ζήτησε να παρασχεθεί «έκτακτη βοήθεια» στους συγγενείς των θυμάτων.

Η οργάνωση καταυλισμών στην Αίγυπτο είναι κάτι άνευ προηγουμένου. Το Κάιρο είχε αρνηθεί πολλές φορές να στήσει τέτοιες δομές φιλοξενίας στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης.

Με πληροφορίες από BBC, Sky News, ΑΠΕ-ΜΠΕ

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More