Κάποιοι ετοιμάζουν βαλίτσες… Οι περιζήτητοι προορισμοί και τι χρειάζεται για να μπεις στη χώρα

Sharing is caring!

Διακοπές στο εξωτερικό φέτος για πολλούς Κύπριους μετά από καιρό αλλά… εν μέσω πανδημίας – Τι ισχύει με τους κανόνες εισόδου στις χώρες κράτη-μέλη της ΕΕ – Η Cyprus Times σας ενημερώνει για το τι χρειάζεται για να ταξιδέψετε στους «καυτούς» προορισμούς της Ε.Ε.

Τις ταξιδιωτικές τους βαλίτσες ετοιμάζουν αρκετοί Κύπριοι για να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο εξωτερικό αν και υπό συνθήκες πανδημίας.

Η πανδημία του κορωνοϊού στέρησε το περασμένο καλοκαίρι από τους πολίτες τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ωστόσο φέτος παρά την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, η διάθεση εμβολίων μας δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε διακοπές και εκτός Κύπρου.

Σε επικοινωνία της Cyprus Times, με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, Βασίλη Σταματάρη, μας αναφέρθηκε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αναλυτικά ποια είναι τα πιο περιζήτητα μέρη, ωστόσο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους Κυπρίους για να ταξιδέψουν στην γειτονική Ελλάδα.

Υπάρχουν προγράμματα από διοργανωτές ταξιδιών που αναφέρονται σε αρκετούς ευρωπαϊκούς προορισμούς και το γεγονός ότι υπάρχει η κατηγορία των εμβολιασμένων αυτό διευκολύνει τη διαδικασία, αφού μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα, συμπλήρωσε.

Ο κ. Σταματάρης εξήγησε πως «υπάρχουν οι πράσινες, οι κίτρινες, οι πορτοκαλί και οι κόκκινες κατηγορίες. Μέσα από αυτές τις κατηγορίες των χωρών, υπάρχει το δικαίωμα να ταξιδεύει κάποιος σε μια χώρα όταν είναι πλήρως εμβολιασμένος. Σε εκείνες τις περιπτώσεις, ακόμα και σε κόκκινη κατηγορία να βρίσκεσαι, υπάρχει η πιθανότητα κάποια χώρα να σου ζητά PCR επιπλέον πριν την άφιξη. Ωστόσο, αυτό είναι ένα γενικό πλαίσιο, για να καθορίσεις ακριβώς τι ισχύει, πρέπει να βλέπεις χώρα με χώρα.»

Κληθείς να σχολιάσει αν οι κύπριοι θα επιλέξουν να κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές του στο εξωτερικό ή εγχώρια, ο κ. Σταματάρης είπε ότι περισσότερο εκείνοι οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις, είναι αυτοί που προχωρούν πρώτοι στη δημιουργία προγράμματος για το καλοκαίρι, για διακοπές εκτός Κύπρου. «Διότι σαν εμβολιασμένοι μπορούν πιο εύκολα να διακινηθούν και νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια», υπογράμμισε.

Η Cyprus Times συγκέντρωσε μερικούς από τους πιο «hot» προορισμούς του καλοκαιριού, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σας παραθέτει τους κανόνες εισόδου που ισχύουν σε αυτούς.

Ελλάδα

Με βάση την υφιστάμενη κατηγοριοποίηση των χωρών από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η γειτονική Ελλάδα η οποία φημίζεται για τα εξωτικά νησιά της, βρίσκεται από την Πέμπτη στην «πορτοκαλί» λίστα.

Σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει η Ελλάδα για είσοδο στη χώρα ισχύουν τα εξής:

Πριν από την άφιξη:

Οι τουρίστες πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο εντοπισμού επιβατών (PLF) το αργότερο έως τις 23:59 (11,59 μ.μ.) της ημέρας πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα, παρέχοντας λεπτομερείς πληροφορίες για το σημείο αναχώρησης, τη διάρκεια των προηγούμενων διαμονών σε άλλες χώρες και τη διεύθυνση διαμονής τους στην Ελλάδα. Σε περίπτωση πολλαπλών διαμονών, οφείλουν να παρέχουν τη διεύθυνση τουλάχιστον για τις πρώτες 24 ώρες. Θα πρέπει να υποβάλλεται ένα PLF ανά οικογένεια. Περισσότερες πληροφορίες για το travel.gov.gr

Είσοδος στη χώρα αυτή με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ:

Οι κάτοχοι «ψηφιακών πιστοποιητικών της ΕΕ για τη νόσο COVID-19» (EUDCC) μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα χωρίς να υπόκεινται σε περαιτέρω περιορισμούς (δοκιμές ή καραντίνα), υπό τον όρο ότι το πιστοποιητικό τους περιέχει:

-Είτε απόδειξη πλήρους εμβολιασμού

Ο εμβολιασμός θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου (για Johnson&Johnson, ο εμβολιασμός θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε 14 ημέρες μετά τη λήψη της εφάπαξ δόσης).

Τα αποδεκτά εμβόλια είναι: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

-Είτε απόδειξη ανάκαμψης από τη νόσο COVID-19 (ισχύει για 9 μήνες από την 20ή ημέρα μετά το πρώτο θετικό αποτέλεσμα).

-Είτε αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ COVID-19. Οι δοκιμασίες PCR (που λαμβάνονται εντός 72 ωρών πριν από την άφιξη) και οι ταχείες δοκιμασίες αντιγόνων (που λαμβάνονται εντός 48 ωρών πριν από την άφιξη), γίνονται δεκτές και οι δύο.

Τα παιδιά κάτω των 12 ετών εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας εξετάσεων ή καραντίνας.

Μάλτα

Η εξωτική Μάλτα βρίσκεται στην «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα του ECDC, λόγω της καλής επιδημιολογικής της εικόνας.

Σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει η Μάλτα για είσοδο στη χώρα ισχύουν τα εξής:

Όλα τα άτομα που ταξιδεύουν στη Μάλτα πρέπει να συμπληρώσουν τη δήλωση ταξιδιού για τη δημόσια υγεία και το έντυπο εντοπισμού επιβατών.

Είσοδος στη χώρα αυτή με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ

Από τις 14 Ιουλίου 2021, η Μάλτα έχει περιορίσει την είσοδο στη χώρα και πλέον αποδέχεται μόνο τους κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πιστοποιητικών COVID της ΕΕ) που δηλώνουν πλήρη εμβολιασμό με εμβόλιο εγκεκριμένο από την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά κάτω των 12 ετών μπορούν να εισέλθουν με αρνητικό τεστ PCR όταν συνοδευόμενα από τους γονείς τους. Ως εκ τούτου, τα μη εμβολιασμένα άτομα δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη Μάλτα.

Ιταλία

Στην «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα του ECDC και η μαγευτική Ιταλία, της οποία η επιδημιολογική της εικόνα δεν θυμίζει καθόλου τα όσα αντικρίζαμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες το περασμένο έτος.

Σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει η Ιταλία για είσοδο στη χώρα ισχύουν τα εξής:

Όλα τα άτομα που ταξιδεύουν στην Ιταλία από οποιαδήποτε ξένη τοποθεσία υποχρεούνται να συμπληρώσουν το έντυπο ψηφιακού εντοπισμού επιβατών της ΕΕ.

Είσοδος στη χώρα αυτή με το πιστοποιητικό ψηφιακής COVID της ΕΕ

Η Ιταλία αποδέχεται τα «ψηφιακά πιστοποιητικά COVID της ΕΕ» (EUDCC).

Οι κάτοχοι του EUDCC μπορούν να εισέλθουν στην Ιταλία χωρίς να υπόκεινται σε περαιτέρω περιορισμούς (δοκιμή ή καραντίνα), υπό τον όρο ότι το πιστοποιητικό τους περιέχει:

-Είτε απόδειξη εμβολιασμού

Ισχύς: τουλάχιστον 14 ημέρες μετά το τέλος του συνταγογραφούμενου κύκλου εμβολιασμού (μετά τη δεύτερη δόση, ή μία εφάπαξ δόση για το εμβόλιο Janssen/Johnson&Johnson).

Τα αποδεκτά εμβόλια είναι: Pfizer BioNtech, Moderna, AstraZeneca/Oxford, Johnson &Johnson/Janssen.

-Είτε απόδειξη ανάκαμψης από την ισχύ της νόσου COVID-19 (6 μήνες από το θετικό μάκτρο)

-Είτε αρνητικό αποτέλεσμα σε δοκιμασία COVID-19 γίνονται δεκτά τόσο τα PCR όσο και τα ταχείες δοκιμασίες αντιγόνων (Ισχύς: 48 ώρες)

Τα παιδιά κάτω των 6 ετών εξαιρούνται από τις απαιτήσεις δοκιμών ή καραντίνας.

Σημειώνεται δε, πως η Ιταλία υιοθετεί τη δική της εθνική ταξινόμηση των περιοχών κινδύνου και, ως εκ τούτου, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για την Ιταλία δεν βασίζονται στον κοινό χάρτη «φωτεινών σηματοδοτών της ΕΕ».

Σε περίπτωση παραμονής ή διέλευσης από χώρα «Κατάλογο Γ» κατά τις 14 ημέρες πριν από την είσοδο στην Ιταλία, η είσοδος επιτρέπεται χωρίς να χρειάζεται να διευκρινιστεί ο λόγος του ταξιδιού (οι ειδικοί και ενημερωμένοι κανόνες για κάθε χώρα καταγωγής είναι διαθέσιμοι στο ViaggiareSicuri και στο Covid-19 – Viaggiatori (salute.gov.it).

Όλοι οι ταξιδιώτες που δεν μπορούν να παράσχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό αποκατάστασης από τη νόσο COVID-19 υπόκεινται στην απαίτηση για αρνητικό τεστ COVID-19 πριν από την αναχώρηση, το οποίο λαμβάνεται εντός 48 ωρών πριν από την άφιξη. Αποδεκτή δοκιμή: μοριακή (PCR) και αντιγονική (rapid test).

Ισπανία

Η ειδυλλιακή Ισπανία, όπως και η Κύπρος, στην παρούσα φάση βρίσκεται στη «κόκκινη» ταξιδιωτική λίστα του ECDC, λόγω της καλής επιδημιολογικής της κατάστασης.

Σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει η Ισπανία για είσοδο στη χώρα ισχύουν τα εξής:

Εάν ταξιδεύετε αεροπορικώς, το έντυπο πρέπει να συμπληρωθεί και να υπογραφεί ηλεκτρονικά (από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση της πτήσης) πριν από την άφιξή σας στην Ισπανία. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στη φόρμα και να την υπογράψετε μέσω του ιστότοπου ή των εφαρμογών του Spain Travel Health για συσκευές Android ή iOs. Αφού τον υπογράψετε, θα λάβετε έναν κωδικό QR ο οποίος πρέπει να παρουσιαστεί κατά την άφιξη στην Ισπανία (μπορείτε να μεταφέρετε τον κωδικό QR σας στο κινητό σας τηλέφωνο ή να εκτυπώσετε σε χαρτί). Να θυμάστε ότι πρέπει να συμπληρώσετε ένα ξεχωριστό έντυπο για κάθε ταξίδι και για κάθε άτομο. Όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών οποιασδήποτε ηλικίας, καθώς και των ταξιδιωτών που διέρχονται.

Είσοδος στη χώρα αυτή με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ

Με βάση τις ισχύουσες οδηγίες των Ισπανικών αρχών, οι επιβάτες με ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, καθώς και όλοι οι ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες που δεν θεωρούνται ότι διατρέχουν κίνδυνο, θα λάβουν «Κωδικός QR FAST CONTROL» μετά τη συμπλήρωση του εντύπου ελέγχου υγείας πριν από την αναχώρησή τους (διατίθεται επίσης στην εφαρμογή Travel Health της Ισπανίας).

Ο «Κώδικας QR FAST CONTROL» παρέχει πρόσβαση σε ταχύτερους υγειονομικούς ελέγχους, καθώς οι επιβάτες δεν θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό ούτε κατά την επιβίβαση ούτε κατά τον υγειονομικό έλεγχο κατά την άφιξη.

Οι κάτοχοι του EUDCC θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην Ισπανία, χωρίς να υπόκεινται σε περαιτέρω περιορισμούς (δοκιμές ή καραντίνα), υπό τον όρο ότι το πιστοποιητικό τους περιέχει:

-Είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, που ισχύει 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου (ή μοναδική δόση, για εμβόλια μίας δόσης).

Γίνονται δεκτά τα ακόλουθα εμβόλια: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson (Janssen), Sinovac και Sinopharm

-Είτε πιστοποιητικό ανάκαμψης από τη νόσο COVID-19 (Ισχύς: μεταξύ 11 και 180 ημερών από το πρώτο θετικό αποτέλεσμα)

– Είτε αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ COVID-19. Γίνονται δεκτές τόσο οι δοκιμές PCR όσο και οι αντιγονικές δοκιμές (Ισχύς: 48 ώρες πριν από την άφιξη)

Σημειώνεται πως τα παιδιά κάτω των 12 ετών εξαιρούνται από τις απαιτήσεις δοκιμών ή καραντίνας.

Αξίζει να αναφερθεί πως μέσω της ιστοσελίδας Re-open EU ο κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να ενημερωθεί για το τι ισχύει για τους κανόνες εισόδους σε κάθε χώρα κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Δείτε τον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC: 

 

ΠΗΓΗ: cyprustimes.com

Related posts