Οι τράπεζες ουδέποτε νοιάστηκαν για το λαό.

Sharing is caring!

Τι θέλουν τελικά να επιτύχουν οι τράπεζες μαζί με τους κυβερνώντες; Δεν μπορεί παρά να προκαλεί πολλά ερωτηματικά η επιμονή να στηριχθούν με εκατομμύρια ευρώ επιχειρήσεις που εδώ και χρόνια πνέουν τα λοίσθια. Με απλά λόγια; Ναι κύριοι, δεν δίνει ένα σώφρον κράτος λεφτά με τη σέσουλα και χωρίς εγγυήσεις σε επιχειρήσεις που εδώ και χρόνια, λόγω σπατάλης και κακοδιοίκησης, βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

Μήπως πάλι αυτά τα εκατομμύρια αποτελούν χρέη κομμάτων που πήραν από επιχειρηματίες σαν κομματική χορηγία;  Τώρα δηλαδή πρέπει να βρεθεί τρόπος να επιστραφούν;  Καημένη Κύπρος, δεν σε φτάνει η αναξιοκρατία σε θέματα προσλήψεων, ειδικά στο δημόσιο. Είναι γνωστό ότι κάποιοι εργοδότησαν με βασιλικούς μισθούς ακόμα και τις γάτες τους. Τώρα αποκαλύπτεται ότι η αναξιοκρατία  βασιλεύει και στο τομέα των μεγάλων επιχειρήσεων όπου κάποιοι, δήθεν επιτυχημένοι επιχειρηματίες, προωθούσαν μέρος των δανείων που έπαιρναν από τράπεζες σε κομματικά ταμεία. Για ποιο λόγο; Ενδεχομένως για να έχουν την εύνοια των κομμάτων και να ψηφίζουν νόμους στα μέτρα τους. Άσε που και τα δάνεια που έπαιρναν ήταν δάνεια με ”εξαιρετικούς όρους” μετά από κομματικές παρεμβάσεις προς τις τράπεζες. Τώρα είναι η σειρά του κράτους, να βάλει χέρι στην ”πούγκα” των πολιτών για να ξοφλήσει τα χρέη των/ή κάποιων κομμάτων. Πώς; Το κράτος θα ”μεριμνήσει” να πάρουν κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες  και άλλα δάνεια. Με το αζημίωτο πάλι.

Ποιος θα  πληρώσει τα εκατομμύρια που με εγγυήσεις του κράτους θα πάρουν λόγω της πανδημίας κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες; Απάντηση: Το κράτος εγγυάται, οι επιχειρήσεις, όχι φυσικά οι μέτοχοι, πτωχεύουν,  ο λαός πληρώνει. Έτσι κι αλλιώς σε καμιά δεκαετία και όταν χρειαστεί να αποπληρωθούν αυτά τα δάνεια ποιος θα θυμάται ή μάλλον ποιος θα ζει για να αρνηθεί την αποπληρωμή των σημερινών δανείων σε ημετέρους από τα λεφτά των φορολογουμένων πολιτών;

Οι τράπεζες τι ρόλο παίζουν; Μήπως γέμισαν με λεφτά και πρέπει να τα δανείσουν με ψηλά επιτόκια για να επιζήσουν και οι ίδιες; Δύσκολοι καιροί ομολογουμένως και για τις τράπεζες. Πόσες φορές να πληρώνει ο λαός για να τις κρατά ζωντανές; Οι τράπεζες ουδέποτε νοιάστηκαν για το λαό, αφού παρά την υγειονομική κρίση συνεχίζουν να διαλύουν χρεώστες της κρίσης του 2013.  Υποτίθεται πάλι, λόγω της κρίσης έκαναν πίσω στις αδικαιολόγητες αυξήσεις των χρεώσεων και των δικαιωμάτων που επέβαλλαν στους δανειολήπτες. Υποχωρούν στο ένα, χρεώνουν διπλά το άλλο. Η τοκογλυφία αποτελεί ως γνωστόν ποινικό αδίκημα. Ο δανεισμός, ειδικά μέσω των πιστωτικών καρτών εξελίσσεται σε τοκογλυφία με επιτόκια ως και 15%. Γιατί άραγε δεν διώκονται, αφού επιτόκια άνω του 8.5 % ορίζονται σαν τοκογλυφία;

Και τα πολιτικά παιχνίδια συνεχίζονται. Του χρόνου, το 2021 διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Είναι η ύψιστη εκλογική αναμέτρηση όπου, όποιος χάσει χάνεται. Μη νοιάζεστε! Κάποιοι μερίμνησαν και για τούτο. Δημιούργησαν μαξιλαράκι πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που θα διαθέσουν απλόχερα σε κουτσούς, στραβούς, ανήμπορους για να υφαρπάξουν την πολύτιμη ψήφο τους.

Οι ατσίδες της στρατηγικής σχεδίασαν στα μέτρα τους. Ξεχνούν όμως ότι ο λαός δεν τρώει πλέον κουτόχορτο.

Μιχάλης Χ”Μιτσής.

Πρόεδρος Κίνησης Σωτηρίας Πάφου

 

Related posts