Η χειρότερη ξηρασία στην Ευρώπη εδώ και πέντε αιώνες: Καύσωνες, πυρκαγιές, οικονομίες στο «κόκκινο»

Sharing is caring!

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την πίεση Ευρώπη -λες και δεν έφταναν οι άλλες κρίσεις που την απειλούν – και μ’ ένα νέο κύμα καύσωνα να σαρώνει τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βρετανία, η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή ξηρασία με σοβαρές επιπτώσεις για την ενεργειακή ασφάλεια, τις τιμές των τροφίμων, τη διακίνηση εμπορευμάτων και τη βιοποικιλλότητα.
Στα δύο τρίτα των εδαφών της ΕΕ έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για ξηρασία κι ο τελευταίος χάρτης του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ξηρασία δείχνει τα μισά εδάφη σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία σε οριακή κατάσταση, ενώ για σημαντικό ποσοστό (17%) έχει ήδη σημάνει συναγερμός.
Στη Βρετανία οι Αρχές ετοιμάζονται να κηρύξουν σήμερα επίσημα σε κατάστασης ξηρασίας περιοχές στη νοτιοανατολική Αγγλία, όπου έχει να βρέξει, ή έβρεξε ελάχιστα, εδώ και 150 ημέρες.
Αποκαρδιωτικές εικόνες από την καταστροφή που προκάλεσε η ξηρασία σε καλλιέργειες λεβάντας στο Βαλενσόλ της νότιας Γαλλίας
Αποκαρδιωτικές εικόνες από την καταστροφή που προκάλεσε η ξηρασία σε καλλιέργειες λεβάντας στο Βαλενσόλ της νότιας Γαλλίας / Φωτογραφία: AP Photo/Daniel Cole
Η ξηρασία, η χειρότερη από τότε που τηρούνται τα σχετικά αρχεία σε κάποιες χώρες, επιτείνει τα κύματα καύσωνα και τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών προκαλώντας καταστροφή στις σοδειές και σοβαρές συνέπειες στην οικονομία.
Η χειρότερη ξηρασία στην Ευρώπη εδώ και 500 χρόνια
Όπως δήλωσε στο Sky News ο επιστήμονας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ξηρασία, Αντρέα Τορέτι, η ξηρασία αυτή αναμένεται να είναι η χειρότερη που έχει βιώσει η ήπειρός μας εδώ και 500 χρόνια!
Με τις πενιχρές βροχοπτώσεις του περασμένου φθινοπώρου και χειμώνα τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων την άνοιξη και το καλοκαίρι ήταν ήδη χαμηλά κι οι ακραίες θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής αυτό το καλοκαίρι – και τις οποίες ενέτεινε η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή – συνέβαλαν στο να στεγνώσουν αυτά τα νερά.
Τον Ιούλιο, τα νότια τμήματα της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, δέχθηκαν μόνο το 10 έως 20% της μέσης βροχόπτωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν καθόλου. Το Λονδίνο συγκέντρωσε μόλις ένα χιλιοστό βροχόπτωσης , σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 45 χιλιοστών.
Φωτογραφίες : NASA
Δορυφορικές φωτογραφίες της NASA αποτυπώνουν πώς εξελίχθηκε η ξηρασία σε διάστημα ενός μήνα -από τις 10 Ιουλίου μέχρι τις 10 Αυγούστου – στη Βρετανία / Φωτογραφίες : NASA
H Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας επιβεβαίωσε ότι ο Ιούλιος ήταν ο ξηρότερος που έχει καταγραφεί στη νότια Αγγλία και ο πιο ξηρός Ιούλιος σε όλη τη χώρα από το 1935. Η ξηρασία στη Γαλλία είναι επίσης από τις χειρότερες που έχουν καταγραφεί. Η Mto-France σε δελτίο της γνωστοποίησε ότι η χώρα γνώρισε τον ξηρότερο Ιούλιο που έχει καταγραφεί, με συνολική βροχόπτωση περίπου 85% κάτω από το μέσο όρο.
Στεγνώνουν τα ποτάμια της Ευρώπης
Εν μέσω της ξηρασίας, η έλλειψη νερού ταλανίζει την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.
Η στάθμη των υδάτων μεγάλων ποταμών, όπως ο Ρήνος στη Γερμανία, έχει υποχωρήσει σε ανησυχητικά επίπεδα.
Bάρκα στην ξηρή όχθη του Δούναβη μετά από μακρά περίοδο ξηρασίας 50 χλμ. βορειοδυτικά του Βελιγραδίου στη Σερβία / Φωτογραφία: AP Photo/Darko Vojinovic
Σύμφωνα με το Reuters το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων στον Ρήνο έχει υπερπενταπλασιαστεί και πολλές μεγάλες φορτηγίδες υποχρεώθηκαν να μεταφέρουν μόνον το 30% με 40% της χωρητικότητάς τους, ειδάλλως κινδυνεύουν να προσαράξουν.
Πηγή : iefimerida.gr

Related posts