Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά σύμφωνα με την επιστήμη

Sharing is caring!

Τι συμβαίνει και τα μαλλιά μας χάνουν το χρώμα τους καθώς μεγαλώνουμε;

Γιατί τα μαλλιά μας γίνονται γκρίζα; Φταίει το στρες; Σίγουρα το να ζούμε με τα νεύρα στην τσίτα, σε μόνιμο καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, δεν βοηθάει. Αν θέλουμε τα μαλλιά μας να έχουν πιο νεανική όψη καθώς μεγαλώνουμε, θα πρέπει να υιοθετήσουμε κάποιες υγιεινές συνήθειες και ο τρόπος ζωής μας να είναι όσο πιο χαλαρός και λιγότερο στρεσογόνος γίνεται. Παρόλα αυτά, το γκριζάρισμα δεν έχει να κάνει μόνο με παράγοντες οι οποίοι είναι στο χέρι μας.

Τι κάνει το στρες στα μαλλιά

Σύμφωνα με επιστήμονες του Harvard, το συνεχές στρες μπορεί όντως να επιταχύνει, έως έναν βαθμό, τον ρυθμό με τον οποίο τα μαλλιά σου χάνουν το χρώμα τους. Παρόλα αυτά, κανείς δεν έγινε ψαρομάλλης μόνο και μόνο επειδή κουράστηκε υπερβολικά το νευρικό του σύστημα.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Harvard Health Publishing, είναι απόλυτα νορμάλ να αρχίσεις να παρατηρείς αλλαγές στο χρώμα των μαλλιών σου μετά τα 35. Γιατί, όμως; Τι κάνει τα μαλλιά σου από μαύρα, καστανά, κόκκινα ή ξανθά να αρχίσουν να χάνουν την ένταση της απόχρωσής τους;

Η απάντηση είναι απλή. Καθώς ‘γερνούν’ τα τριχοθυλάκια που περιέχουν μελανίνη, δηλαδή τη χημική ουσία που δίνει στα μαλλιά το χρώμα τους, οι νέες τρίχες που φυτρώνουν στο κεφάλι σου γίνονται όλο και πιο πολύ λευκές. Επίσης, λόγω της έλλειψης μελανίνης, οι τρίχες γίνονται και πιο λεπτές.

Το οπτικό αποτέλεσμα αυτής της σταδιακής διαδικασίας είναι τα μαλλιά σου, ως σύνολο, να δείχνουν αρχικά πιο ‘άτονα’, στη συνέχεια ‘ασημένια’ και στο τέλος ολόλευκα σαν μπαμπάκι.

Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά σύμφωνα με την επιστήμη

Από καθαρά επιστημονική οπτική, το άγχος δεν κάνει τις τρίχες των μαλλιών σου πιο λεπτές, παρότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην όψη των μαλλιών σου. Επίσης, ενώ μπορεί το στρεσάρισμα να κάνει τα μαλλιά σου να πέφτουν με πιο γρήγορα ρυθμό απ’ ό,τι συνήθως, όταν περάσει η στρεσογόνος περίοδος που βιώνεις, ξαναφυτρώνουν μια χαρά.

Πότε μπορούμε να μιλήσουμε για ‘πρόωρο’ γκριζάρισμα

Αν ζεις για μεγάλες χρονικές περιόδους με τρομερά έντονο άγχος και τα μαλλιά σου πέφτουν και στη συνέχεια φυτρώνουν πάλι, μιας και κάθε φορά που ξαναφυτρώνουν το χρώμα τους είναι λιγότερο έντονο λόγω της διαδικασίας της γήρανσης, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να αρχίσουν να γκριζάρουν ‘πριν από την ώρα τους’.

Οπότε, το έντονο στρες μπορεί όντως, επιστημονικά αποδεδειγμένα, να κάνει τα μαλλιά σου να ασπρίσουν νωρίτερα απ’ ό,τι αν αντιμετώπιζες τα πάντα πιο χαλαρά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του DNA

Στις περισσότερες περιπτώσεις, βέβαια, το πότε θα γίνουμε σαν τον George Clooney ή τον Nick Wooster οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να ‘καθυστερήσουμε’ την εμφάνιση των λευκών, λοιπόν, είναι να διάγουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να μην αγχωνόμαστε.

Πηγή : esquire.com.gr

Related posts