Δεύτερη εφιαλτική νύχτα ετοιμάζεται να ζήσει η Αλεξανδρούπολη, αφού μαίνονται θυελλώδεις άνεμοι, που προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Οι φλόγες πολιορκούν πολλά χωριά, ενώ αρκετά σπίτια, αυτοκίνητα και αγροτικές μονάδες έχουν γίνει στάχτη. Για ορισμένους ανθρώπους χάθηκαν οι κόποι μιας ζωής.

 

Το πιο επικίνδυνο, αυτή τη στιγμή, μέτωπο είναι αυτό γύρω από τη Νίψα, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. Με τη φωτιά να μαίνεται, έκλεισε και πάλι η Εγνατία Οδός. Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, είναι σε εξέλιξη προσπάθεια να μείνει αλώβητο μεγάλο καταφύγιο ζώων, που βρίσκεται στην περιοχή.

Μιλώντας στο Open ο Νίκος Γκότσης, μέλος της Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, τόνισε πως η φωτιά «τρέχει» ανεξέλεγκτη από Νίψα προς Άβαντα. «Η Νίψα βίωσε απίστευτες καταστάσεις πριν από λίγο. Όλος ο οικισμός είχε περικυκλωθεί από τη φωτιά. Ευτυχώς κάηκαν μόνο δύο αποθήκες και δεν κινδύνευσαν ζωές. Τώρα η μεγάλη μάχη είναι να περιοριστεί η φωτιά πριν φτάσει στον Άβαντα. «Αν ξεφύγει από εκεί θα χαθεί το παιχνίδι εντελώς» προειδοποίησε.

Από την πλευρά της η Ελένη Ιντζεπελίδου, αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης, μιλώντας επίσης στο Open, τόνισε πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχής και δίνεται μάχη για να μην καούν περισσότερα σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες. «Είναι ζοφερή η κατάσταση, δεν υπάρχουν λόγια να σας περιγράψω».

Σπίτια κάηκαν εν τω μεταξύ και στον οικισμό Δωρικό. Αντιμετώπισε την πύρινη απειλή σε δύο διαφορετικά μέτωπα, με τους πυροσβέστες και τους κατοίκους να δίνουν λυσσαλέα μάχη. Οι σφοδροί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα οι φλόγες να περάσουν μέσα στο χωριό.

Χθες μεγάλες καταστροφές είχαν προκληθεί σε Αετοχώρι και Πεύκα. Ακόμη και ο ιστορικός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος παραδόθηκε στις φλόγες.

Ακραίος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και αύριο, Δευτέρα

Σε ύψιστο συναγερμό παραμένουν οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας και για αύριο, Δευτέρα. Κίνδυνος κατηγορίας 5 (κόκκινος συναγερμός) προβλέπεται για πέντε περιφέρειες: Αττική, Βοιωτία, Κορινθία, Αργολίδα και Εύβοια. Πολλές ακόμη περιοχές (μεταξύ των οποίων και ο Έβρος) είναι στο επίπεδο κινδύνου 4 (πορτοκαλί συναγερμός).

Πηγή : naftemporiki.gr