Έρευνα ΥΠΕΣ για τα ακίνητα που εξασφάλισαν “χρυσά διαβατήρια” σε 3.517 επενδυτές

Sharing is caring!

Έρευνα από το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι κάτοχοι «χρυσών» διαβατηρίων εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους ακίνητα που επιβάλλεται να χρησιμοποιούν ως πρώτη-μόνιμη κατοικία. Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο ανάκλησης της κυπριακής υπηκοότητας από αλλοδαπούς/αλλοδαπές που πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι/Κύπριες και παραβίασαν όρους του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, όπως για παράδειγμα η πώληση της οικίας/υποστατικού που αγόρασαν προκειμένου να εγκριθούν.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής σε απαντητική του επιστολή προς τη βουλεύτρια του ΑΚΕΛ κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ημερομηνίας 29/9/2022, η έρευνα διεξάγεται από τη Μονάδα Ελέγχου Πολιτογραφήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και από το Τμήμα Κτηματολογίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρει ο Υπουργός των Εσωτερικών, δεδομένου, ότι θα γίνει ατομικός έλεγχος για έκαστο/η από τους/τις 3.517 επενδυτές/επενδύτριες, η διαδικασία του ελέγχου αναμένεται να είναι χρονοβόρα.

Απαντώντας σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για τυχόν περιπτώσεις, που θα διαπιστωθεί, ότι πολιτογραφηθέντες/πολιτογραφηθείσες επενδυτές/επενδύτριες έχουν αποξενώσει το/τα ακίνητο/α, που επιβάλλεται να έχουν στην κατοχή τους στη βάση των όρων και προϋποθέσεων του ΚΕΠ, επιθυμώ να σας ενημερώσω, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη αποστείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, με την οποία ζητά γνωμάτευση κατά πόσον το υφιστάμενο.

Υπενθυμίζεται, πως ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε δηλώσει ότι κάποιοι πολιτογραφηθέντες δήλωσαν διευθύνσεις/αριθμούς όπου βρίσκονται μόνο χωράφια αντί σπίτια/διαμερίσματα, ενώ κάποιες από τις πράξεις αγοραπωλησιών που χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθούν τα κριτήρια, ανακλήθηκαν στην πορεία. Ο Γενικός Ελεγκτής είχε κάνει, επίσης, αναφορά σε απώλεια εκατομμυρίων ευρώ τα οποία έπρεπε να καταβάλουν οι αιτητές, ενώ είχε αναφερθεί σε ψευδείς δηλώσεις και σε εικονικές αγοραπωλησίες ακινήτων.

Πηγή: alphanews.live

Related posts