Οι Ουκρανοί δείχνουν πλέον αποφασισμένοι ακόμα και να εμπλέξουν το ΝΑΤΟ με αφορμή την επίθεση στο Πσκοφ με drones καθώς τα αποτελέσματα στο μέτωπο είναι όχι απλά πενιχρά αλλά καταστροφικά.

Έτσι και μπροστά στο φάσμα μια ακόμα νέας επιστράτευσης που ετοιμάζονται να κάνουν οι Ουκρανοί δηλώνουν ότι η επίθεση στην ρωσική αεροπορική βάση που οδήγησε στην καταστροφή 4 μεταγωγικών Il-76 έγινε από συγκεκριμένο τύπο drones που έχει μικρή εμβέλεια.

Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι χρησιμοποίησαν αυστραλιανά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «από χαρτόνι» στην επίθεση στο Πσκοφ, κοντά στα σύνορα της Εσθονίας (μέλος του ΝΑΤΟ).

Υπάρχει διαμάχη για το πώς έφτασαν στην αεροπορική βάση εκεί, η οποία απέχει περισσότερα από 500 μίλια (800 χιλιόμετρα) από το ουκρανικό έδαφος.

Η εμπλοκή της Εσθονίας

Η Ουκρανία λέει τώρα ότι εκτοξεύτηκαν από το εσωτερικό της Ρωσίας. Ωστόσο, η επίθεση αφορούσε τουλάχιστον 10 drones, κάτι που υποδεικνύει ότι το σημείο εκκίνησης μπορεί να βρισκόταν στην Εσθονία.

Οι Ρώσοι δεν έχουν καταλήξει δημόσια σε συμπεράσματα για την πορεία πτήσης τους. Το drone από χαρτόνι έχει ελάχιστο αποτύπωμα στα ραντάρ.

Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι με αυτό χτύπησαν στο Πσκοφ. Ωστόσο, το μη επανδρωμένο από χαρτόνι Sypaq (επίσημα Sypaq Corvo – Precision Payload Delivery System – PPDS) έχει εμβέλεια μόνο 75 μίλια, πράγμα που σημαίνει ότι αν αυτό χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, θα έπρεπε να εκτοξευθεί από σχετικά κοντινή απόσταση.

Τα σύνορα της Εσθονίας απέχουν 38,1 μίλια (61,3 χλμ.) από το Πσκοφ, εντός της εμβέλειας του drone από χαρτόνι. Αυτό δεν φαίνεται να έχει κάμερα και πιθανότατα καθοδηγείται από GPS. Ζυγίζει 5,3 λίβρες (2,4 κιλά) άδειο, φέρεται να μπορεί να μεταφέρει φορτίο έως και 6,6 λιβρών (3 κιλών) περισσότερο από το βάρος του και τροφοδοτείται από μπαταρία.

Η Ουκρανία δημοσίευσε αυτό το γράφημα για τα χαρακτηριστικά του Sypaq Corvo

Τα Sypaq από χαρτόνι

Οι Ουκρανοί είπαν ότι τα ίδια μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του αεροδρομίου του Κουρσκ στις 27 Αυγούστου, δύο ημέρες πριν την επίθεση στο Πσκοφ. Το Κουρσκ βρίσκεται κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Λάβετε υπόψη ότι η ένδειξη εφεδρικών συστημάτων πλοήγησης σημαίνει πως το drone είναι προγραμματισμένο να χτυπήσει έναν συγκεκριμένο στόχο και ενημερώνεται μόνο του εφόσον έχει πληροφορίες GPS. Κλασσικοί παρεμβολείς βρίσκονται γύρω από στόχους υψηλής αξίας.

Η παραπάνω φωτογραφία δεν δείχνει καμία κάμερα. Το αυστραλιανό drone παράγεται από τυποποιημένα εμπορικά εξαρτήματα, πιθανότατα κινεζικής προέλευσης.

Η επιστράτευση

Υπάρχουν αναφορές ότι η Ουκρανία θα επιχειρήσει μια μεγάλη επιστράτευση αυτόν τον μήνα. Πιθανόν να γίνει μπούμερανγκ για τον Ζελένσκι, καθώς σε αυτούς που θα στρατολογηθούν περιλαμβάνονται φοιτητές, εργάτες εργοστασίων και υπερήλικες. Η Ρωσία, μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινώσει επιπλέον επιστράτευση.

pronews.gr