Έκθεση με θέμα την ιστορία του Προσφυγόσημου

Sharing is caring!

Εικαστική έκθεση με τον τίτλο «Προσφυγόσημο: Ένα γραμματόσημο για τους πρόσφυγες της Κύπρου, η ιστορία ενός συμβόλου» διοργανώνει από τις 27 Μαρτίου η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης Μαρία Παφίτη. 

Η έκθεση αποτυπώνει την καλλιτεχνική διεργασία μέσα από την οποία δημιουργήθηκε το Προσφυγόσημο, παρουσιάζει στοιχεία για το έργο καθαυτό, αναδεικνύει την επίδρασή του στην καλλιτεχνική παραγωγή της Κύπρου, καταδεικνύει τις συνέπειες της προσφυγοποίησης, ανεξαρτήτως χρόνου και τόπου, και, τέλος, εστιάζει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, η οποία θα την εγκαινιάσει τη Δευτέρα 27 Μαρτίου στις 6μ.μ. στο Σπίτι του Πολίτη, στη Λευκωσία.

Το γνωστό Προσφυγόσημο, χαρακτικό του καταξιωμένου Έλληνα χαράκτη Α. Τάσσου με τίτλο «Κύπρος 1974», οδυνηρό σύμβολο της εισβολής και κατοχής, θεσπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1974 με σκοπό την Ενίσχυση του Ταμείου Προσφύγων. Παράλληλα, καθώς επικολλάται σε οτιδήποτε ταχυδρομείται εντός και εκτός Κύπρου, συμβάλλει στην ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό.

4487147805427339 9 The refugee stamp from the collection of AKEL
Α. Τάσσος (1914-1985), «Κύπρος 1974», 1974. Ξυλογραφία σε ιαπωνικό χειροποίητο χαρτί, 66,5 x 73 εκ. Συλλογή ΑΚΕΛ, Κύπρος. Σύμφωνα με χειρόγραφη επιγραφή στο κάτω αριστερό μέρος, το χαρακτικό δωρήθηκε από το KKE στο 15ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ. Τη δαπάνη για την πρόσφατη συντήρηση και αναπλαισίωση της ξυλογραφίας του Α. Τάσου από τη συλλογή του ΑΚΕΛ ανέλαβε εξ  ολοκλήρου ο Πανίκος Παπανικολάου.

Το κεντρικό έργο της έκθεσης συνοδεύεται από τη σχετική ξύλινη εγχάρακτη πλάκα και πλαισιώνεται από σημαντικά έργα άλλων καλλιτεχνών που εκτίθενται για πρώτη φορά, όπως το έργο του Γιώργου Σκοτεινού «Άλογα της Αμμοχώστου», που εκπροσώπησε την Κύπρο στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1968, το «Τρίπτυχο του ’74- Η Φυγή Ι», έργο από τη συλλογή της οικογένειας Τηλέμαχου Κάνθου και το έργο του Λευτέρη Οικονόμου «Αγκάθια, Σκηνές και Πρόσφυγες». Επιπλέον, οι σύγχρονοι καλλιτέχνες (Ε. Θεοδότου, Μ. Θεοφιλίδης, Α. Νικολάου, Π. Πασάντας, Ε. Σαρρή Βαρνάβα) δημιούργησαν έργα ειδικά για την έκθεση αυτή.

  • Ημερομηνίες και ώρες λειτουργίας: 28-29 Μαρτίου, 4-7 Απριλίου, 19-22 Απριλίου, 24-28 Απριλίου 10π.μ.- 2μ.μ. Τις Πέμπτες 20 και 27 Απριλίου η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 6.30μ.μ. Πληροφορίες και διευθέτηση ξεναγήσεων: 99380685

* Στην κεντρική φωτογραφία: Ο Α. Τάσσος υπογράφοντας αφίσες της ξυλογραφίας «Κύπρος 74», Λευκωσία 1977, Αρχείο Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος.

Πηγή: philenews.com

Related posts