Wednesday, July 17, 2024
Home » ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Τριγμοί σε γαλλικές εταιρείες μετά το πραξικόπημα στην Γκαμπόν: Μεγάλη πτώση μετοχών – Η Ιταλία ζητά να μην υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση Μπορεί να είναι βοήθεια για γαλλική επέμβαση η δήλωση του ανατραπέντος προέδρου που ζητά οι «φίλοι μου να κάνουν θόρυβο»

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Τριγμοί σε γαλλικές εταιρείες μετά το πραξικόπημα στην Γκαμπόν: Μεγάλη πτώση μετοχών – Η Ιταλία ζητά να μην υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση Μπορεί να είναι βοήθεια για γαλλική επέμβαση η δήλωση του ανατραπέντος προέδρου που ζητά οι «φίλοι μου να κάνουν θόρυβο»

0 comment
Τριγμοί σε γαλλικές εταιρείες μετά το πραξικόπημα στην Γκαμπόν: Μεγάλη πτώση μετοχών – Η Ιταλία ζητά να μην υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση

Οι μετοχές τριών γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Γκαμπόν, κατρακύλησαν στο χρηματιστήριο του Παρισιού σήμερα, μετά τη γνωστοποίηση της είδησης για το στρατιωτικό πραξικόπημα στην αφρικανική χώρα και η δήλωση της Ιταλίας περί μη στρατιωτικής παρέμβασης ίσως να προδικάζει ραγδαίες εξελίξεις υπό του κινδύνου μιας μεγάλης οικονομικής πτώσης της Γαλλίας.

Οι Maurel & Prom, Eramet και η θυγατρική της TotalEnergies στη Γκαμπόν, υποχώρησαν από 15% έως 20%, σύμφωνα με τη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos.

Η εταιρεία εξόρυξης Eramet ανακοίνωσε νωρίτερα ότι διέκοψε τις δραστηριότητές της καθώς και τη σιδηροδρομική μεταφορά στην Γκαμπόν.

Από την πλευρά της, η TotalEnergies ανέφερε ότι η κύρια προτεραιότητά της ήταν να «διασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιχειρήσεών της» στην Γκαμπόν.

Μια ομάδα ανώτερων αξιωματικών του στρατού της Γκαμπόν εμφανίστηκε στην εθνική τηλεόραση νωρίς σήμερα και ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την εξουσία, σε μια κίνηση που ήρθε λίγο μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος που έδινε στον νυν πρόεδρο Αλί Μπόνγκο μια τρίτη θητεία, συγκεντρώνοντας το 64,27% των ψήφων.

Άνοδος του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν ελαφρώς σήμερα, καθώς το πραξικόπημα στη Γκαμπόν υπενθύμισε στην αγορά τους γεωπολιτικούς κινδύνους που επιβαρύνουν την προσφορά ενώ τα πρώτα στατιστικά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν πτώση των μετοχών.

Σήμερα, το βαρέλι Brent από τη Βόρεια Θάλασσα σημείωσε αύξηση 0,67% στα 86,06 δολάρια και το βαρέλι του Δυτικού Τέξας, ανέβηκε 0,80% στα 81,81 δολάρια.

Ο Αλί Μπονγκό, που κυβερνά τη Γκαμπόν εδώ και 14 χρόνια, έχει χρειαστεί να δώσει πολλές μάχες για να διατηρηθεί στην εξουσία, την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα του, και τώρα είναι αντιμέτωπος με ένα πραξικόπημα που έχει στόχο να ανατρέψει μια δυναστεία 55 ετών.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κατάλυσης όλων των θεσμών της χώρας από μια ομάδα στρατιωτικών στο τηλεοπτικό δίκτυο Gabon 24, η έδρα του οποίου είναι μέσα στο κτίριο της προεδρίας, ο 64χρονος Μπονγκό βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό μαζί με την οικογένειά του και τους γιατρούς του, όπως ανακοίνωσαν οι πραξικοπηματίες.

Οι στρατιωτικοί της Επιτροπής Μετάβασης και Αποκατάστασης των Θεσμών αμφισβητούν το αποτέλεσμα και κατηγορούν τον ανατραπέντα πρόεδρο μεταξύ άλλων και για «εσχάτη προδοσία».

Όμως η ύπαρξη μεγάλης στρατιωτικής παρουσίας στην χώρα σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Ιταλού ΥΠΕΞ ίσως προδικάζουν εξελίξεις στην χώρα αλλά και στην περιοχή.

«Η Ιταλία συνεχίζει να είναι δεσμευμένη υπέρ μιας διπλωματικής επίλυσης της κρίσης στον Νίγηρα αλλά και της πιο πρόσφατης στην Γκαμπόν, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους της», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Αντόνιο Ταγιάνι.

«Είναι βασικό οι ευρωπαϊκές χώρες να διατηρήσουν πλήρη ενότητα προθέσεων στην αναζήτηση μιας ειρηνικής διεξόδου που θα διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή του Σαχέλ», πρόσθεσε προτού αναχωρήσει για το Τολέδο (Ισπανία) όπου διεξάγεται άτυπη σύνοδος των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ.

Ενώ η Γαλλία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη, υποστηρίζει τις χώρες της Οικονομικής Κοινότητας Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS ή Cedeao), ορισμένα μέλη της οποίας τάσσονται υπέρ μιας στρατιωτικής δράσης κατά των πραξικοπηματιών μετά το πραξικόπημα στον Νίγηρα στις 26 Ιουλίου, η Ρώμη εναντιώνεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει μια ένοπλη αντιπαράθεση, δεν πρέπει να μας δουν ως νέους αποικιοκράτες», είχε πει στις αρχές Αυγούστου ο Ταγιάνι, που είναι επίσης αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης. «Πρέπει να μεταθέσουμε την επιλογή του πολέμου όσο περισσότερο γίνεται».

«Τους Ιταλούς δεν τους βλέπει με κακό μάτι ο πληθυσμός του Νίγηρα, όπως ούτε και εκείνοι που έκαναν το πραξικόπημα», είπε, ενώ διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας πραγματοποιούνται συχνά στην πρωτεύουσα Νιαμέι.

Βοήθεια στην Γαλλία μπορεί να δώσει και ο ανατραπείς πρόεδρος της Γκαμπόν Αλί Μπονγκό Οντιμπά, που έχει τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό από τους στρατιωτικούς που τον ανέτρεψαν σήμερα με πραξικόπημα, καθώς καλεί “όλους” τους “φίλους” του να “κάνουν θόρυβο”, σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο βίντεο, η ώρα και η τοποθεσία λήψης του οποίου δεν μπορούν να προσδιοριστούν, φαίνεται καθισμένος σε μια πολυθρόνα και λέει πως βρίσκεται στην “κατοικία” του.

Εμφανώς ανήσυχος, λέει στα αγγλικά: “Είμαι ο Αλί Μπονγκό Οντιμπά, πρόεδρος της Γκαμπόν”, “στέλνω ένα μήνυμα σε όλους τους φίλους μας σε όλο τον κόσμο για να τους πω να κάνουν θόρυβο” όσον αφορά “τους ανθρώπους που συνέλαβαν εμένα και την οικογένειά μου”, λέει στα αγγλικά.

https://www.pronews.gr

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More