Γαλλία: Πατέρας «μαζεύει» τον γιο του από τις ταραχές όταν ανακοινώθηκαν πρόστιμα και φυλάκιση

Στο αρχηγείο της Αστυνομίας η πρωθυπουργός που βλέπει με αγωνία τις εξελίξεις

Αστυνομία και διαδηλωτές συγκρούστηκαν σε Μασσαλία και Λυών, καθώς οι αναταραχές συνεχίστηκαν για πέμπτη νύχτα στη Γαλλία μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από πυρά δυνάμεων ασφαλείας την Τρίτη (27/6).

Πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες συλλήψεις κυρίως ανηλίκω

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει πατέρας που μαζεύει από τους δρόμους τον γιο του μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι θα… «πέσουν» πρόστιμα.

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόντ-Μορέτι, ανέφερε ότι το 1/3 των συλληφθέντων είναι ανήλικοι ενώ έδειξε ως υπαίτιους και τους γονείς των διαδηλωτών σημειώνοντας ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν και ποινικές ευθύνες.

«Για όλους εκείνους που είναι σε θέση να ασκήσουν τη γονική μέριμνα, έχουμε την απαίτηση να «κρατήσουν» τα παιδιά τους. Και υπάρχει αδίκημα βάσει του Ποινικού Κώδικα που τιμωρείται με φυλάκιση δύο ετών και πρόστιμο 30.000 ευρώ κάθε φορά που οι γονείς, με την υπαίτια απροσεξία τους, θέτουν σε κίνδυνο τη μόρφωση, την ηθική και την ασφάλεια των παιδιών τους», δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύμα της οργής πυροδοτείται ουσιαστικά από τους νέους και ότι από τις 1.300 συλλήψεις που έγιναν την Παρασκευή το 30% των συλληφθέντων ήταν ανήλικοι ηλικίας 14 έως 17 ετών!

Αν και ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανίν, έκανε λόγο για μια πιο ήρεμη κατάσταση στη χώρα σε ανάρτησή του στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής (2/7), οι λεηλασίες σε Μασσαλία, Λυών και Μονπελιέ συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα η αστυνομία να προχωρήσει σε πάνω από 420 συλλήψεις μέσα στο βράδυ.

«Πιο ήρεμη νύχτα χάρη στην αποφασιστική δράση της αστυνομίας που έχει πραγματοποιήσει κυρίως 427 συλλήψεις από την αρχή του βραδιού», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι σχεδόν 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα βρισκόντουσαν επί ποδός τη νύχτα Σαββάτου προς Κυριακή, για να αντιμετωπίσουν τις ταραχές στη χώρα.

 

Στη Μασσαλία, σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών σημειώθηκαν όλο το βράδυ του Σαββάτου, με τις αρχές να κάνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Ωστόσο η ισχυρή αστυνομική παρουσία στο κέντρο του Παρισιού επέφερε αποτελέσματα, αφού δεν σημειώθηκαν επεισόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν βρισκόταν μέχρι τις 02:30 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι, παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Στο Παρίσι, η αστυνομία προχώρησε σε 126 προσαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, αποτρέποντας συγκεντρώσεις για τις οποίες υπήρχαν εκκλήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μικρές ομάδες μαυροφορεμένων νεαρών παρέμειναν στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να προκληθούν έκτροπα.

Τα λεωφορεία και τα τραμ σταματούν στο Παρίσι από τις 21:00 ενώ στη Μασσαλία όλα τα ΜΜΜ σταματούν από τις 18:00 (τοπική ώρα). Τέτοιες διακοπές στη λειτουργία των ΜΜΜ αναμένεται να γίνουν καθημερινότητα τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες.

Οι αρχές της Μασσαλίας απαγόρευσαν ξανά χθες τις διαδηλώσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις από τις 2μμ το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι τις 7πμ της Κυριακής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο υπουργός Οικονομίας έκανε απολογισμό των ζημιών που προκλήθηκαν από την βία των τελευταίων τεσσάρων ημερών. Σύμφωνα με την καταμέτρησή του, ζημιές υπέστησαν 200 εμπορικά κέντρα, 200 μεγάλα καταστήματα λιανικής, 250 καπνοπωλεία, 250 υποκαταστήματα τραπεζών. Επίσης, φθορές προκλήθηκαν σε καταστήματα επώνυμης ένδυσης, αθλητισμού και fast food.