Thursday, July 18, 2024
Home » ΔΙΑΤΡΟΦΗ Επιστήμονες δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένη «σούπερ-μπανάνα» με τη χρηματοδότηση του Bill Gates

ΔΙΑΤΡΟΦΗ Επιστήμονες δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένη «σούπερ-μπανάνα» με τη χρηματοδότηση του Bill Gates

0 comment

Είναι με ενισχυμένη θρεπτική αξία, ιδίως σε βιταμίνη Α

Επιστήμονες δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένη «σούπερ-μπανάνα» με τη χρηματοδότηση του Bill Gates

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, προχώρησε σε μια πρωτοποριακή εξέλιξη, καθώς δημιούργησε μια γενετικά τροποποιημένη «σούπερ-μπανάνα» με σημαντικά ενισχυμένη θρεπτική αξία, ιδίως σε βιταμίνη Α.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α αποτελεί ένα επίμονο πρόβλημα, που εμποδίζει την ανάπτυξη των παιδιών, προκαλεί τύφλωση και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την αντοχή τους σε θεραπεύσιμες αλλά θανατηφόρες ασθένειες όπως η διάρροια και η ιλαρά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 190 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας πάσχουν παγκοσμίως από ανεπάρκεια βιταμίνης Α, με τον υποσιτισμό να ευθύνεται για το 6% των θανάτων παιδιών στην πρώιμη παιδική ηλικία μόνο στην Αφρική.

Ευτυχώς, μια πολλά υποσχόμενη λύση για τον υποσιτισμό και την ανεπάρκεια βιταμίνης Α φαίνεται να βρίσκεται στον ορίζοντα.

Η Ουγκάντα, μία από τις χώρες που παλεύουν με τον υποσιτισμό, θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση αυτής της κρίσης

Ερευνητές από τα Εθνικά Εργαστήρια Γεωργικής Έρευνας της Ουγκάντα, σε συνεργασία με τον Αυστραλό γεωπόνο James Dale και το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates, φέρεται να έχουν αναπτύξει μια γενετικά τροποποιημένη μπανάνα που περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού.

Το πρόγραμμα Banana21 ξεκίνησε το 2005 και μετά από 18 χρόνια αφοσιωμένων προσπαθειών, σημαντικών επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς 11 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates, και πολυάριθμων αποτυχιών, οι επιστήμονες πέτυχαν τελικά μια σημαντική ανακάλυψη.

Κατάφεραν να δημιουργήσουν με επιτυχία μια ποικιλία μπανάνας ικανή να μεταμορφώσει τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών. Ενώ γενετικές τροποποιήσεις σε μπανανιές για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι παρασίτων, μυκήτων και ξηρασίας έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, αυτή αποτελεί την πρώτη επιτυχή τροποποίηση μιας μπανάνας ώστε να λειτουργεί ως συμπλήρωμα διατροφής για ανθρώπινη κατανάλωση.

Σύμφωνα με το National Geographic, η «σούπερ-μπανάνα» είναι πλέον έτοιμη για καλλιέργεια, ωστόσο, αναμένει την έγκριση της τοπικής κυβέρνησης.

Το βήμα αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο, δεδομένης της επικρατούσας αντίθεσης στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα στην Ουγκάντα, όπου η καλλιέργειά τους απαγορεύεται αυστηρά προς το παρόν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ας ελπίσουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα λάβουν υπόψη τους το θετικό προηγούμενο που δημιούργησαν οι συνάδελφοί τους στην Κένυα, οι οποίοι πρόσφατα ήραν μια δεκαετή απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More