Χαράλαμπος Πάζαρος: “…ο Προϋπολογισμός στοχεύει στον μετριασμό και στη αντιμετώπιση των προκλήσεων που δέχεται ο πρωτογενής τομέας…”

Sharing is caring!

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2023

 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας συζήτησε προ ημερών, τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας για το 2023. Παρά τις δυσκολίες των καιρών, ο προϋπολογισμός που παρουσιάστηκε είναι ένας ισορροπημένος αναπτυξιακός προϋπολογισμός που αποσκοπεί στην υλοποίηση του οράματος του για μια πιο πράσινη, καθαρή και αποδοτική οικονομία και σε για μια πιο ανταγωνιστική και βιώσιμη γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία. Στοχεύει στη αειφόρο διαχείριση των φυσικών μας πόρων, στην ανάπτυξη των αγροτικών και παράκτιων περιοχών της Κύπρου, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα, με κατάληξη την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Παράλληλα, ο Προϋπολογισμός στοχεύει στον μετριασμό και στη αντιμετώπιση των προκλήσεων που δέχεται ο πρωτογενής τομέας, ιδιαίτερα ως προς τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που προκάλεσαν οι διαδοχικές κρίσεις από την πανδημία και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

 

Η παρούσα κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργείου της για τον πρωτογενή τομέα, θα επιδιώξει τόσο την όσο μεγαλύτερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών που παρέχει το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, των Ευρωπαϊκών Διαρθωτικών και Επενδυτικών Ταμείων αλλά και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων τόσο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, όσο και της περιόδου 2021-2027, καθώς και του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Πολιτικής 2023-2027 και άλλων προσφερόμενων προγραμμάτων.

 

Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπεται η υλοποίηση 19 μέτρων συνολικής αξίας €200 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 2 μέτρα αφορούν Σχέδια Χορηγιών, τα 13 αφορούν αναπτυξιακά έργα και 4 μέτρα είναι μεταρρυθμιστικά. Από τις προτεινόμενες αναπτυξιακές δαπάνες για το 2023, το 59% αντανακλά έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Να σημειωθεί ότι ο Προϋπολογισμός είναι κατά σχεδόν 55 εκατομμύρια αυξημένος σε σχέση με τον περσινό, και αυτό, είναι η απόδειξη ότι γίνεται σωστή δουλειά στο Υπουργείο παρά τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει το κράτος μας.

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΖΑΡΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ ΠΑΦΟΥ

ΜΕΛΟΣ-ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΣΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

Related posts